Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. SUCCESVERHALEN
  4.  » 
  5. DIABETES 2 OMGEKEERD
  6.  » Jolanda van diabetes 2 medicatie af

Jolanda van diabetes 2 medicatie af

Het was geen verrassing voor Jolanda dat ze diabetes 2 kreeg want het zat in de familie, maar Jolanda vond het wel zwaar. Ze werd ook steeds zieker. Haar moeder lukte het om door anders te eten van de medicatie af te komen en dat wilde Jolanda ook. Maar dan op haar eigen manier!

Diabetes 2 zit bij jou in de familie?

Inmiddels ben ik 51 jaar oud en bij mij werd tien jaar geleden diabetes ontdekt. Ik had hier een verhoogd risico op want het zit in de familie. Mijn oma had ouderdomssuiker, zoals ze dat toen noemde en moest op hoge leeftijd ook insuline spuiten. Mijn moeder heeft ongeveer 30 jaar geleden te horen gekregen dat ook suiker heeft. Eerst heeft zij net al ik medicatie in de vorm van pillen gekregen en moest later ook spuiten.

Hoe verliep de diabetes 2 bij jou?

Ik kreeg eerst pillen tegen de diabetes 2, maar had steeds meer nodig om de boel stabiel te houden. Tot het echt niet meer ging met pillen alleen. Toen kwam de insuline om de hoek kijken. Dit vond ik toch wel een grote stap hoor zo’n naald in je te steken. En ga  je een avondje weg of op vakantie dan moet dat ding dus altijd mee en moet je altijd op de tijd letten.

Ik ben begonnen met 10 eenheden per dag. Gaandeweg de jaren werd de insuline veranderd naar een 24-uurs insuline en ook moest ik steeds meer gaan spuiten telkens bij iedere controle werd er wel verhoogd.

Hoe ontdekte je dat je van de insuline af kunt komen?

Ik zag bij mijn moeder dat het kon! In 2018 was zij gestart met een koolhydraatarme aanpak via keerdiabetesom. Ze was al na twee dagen van de insuline af. Dat gaat nog steeds heel erg goed en mijn vader doet met haar mee. Enthousiast als mijn vader is probeerde hij ook mij aan deze levensstijl te zetten, tenslotte voelt mama zich stukken beter. Ze kreeg ook veel meer energie en is veel afgevallen.

Ik zat inmiddels al op 44 eenheden en metformine. Ik wilde ook wel van de diabetes af, maar zag dat programma van mijn moeder niet zitten. Ik wilde het op mijn eigen manier doen. Zo kwam ik de site van TheNewFood tegen. Dat leek me een aanpak die ik wel voor mijzelf zag zitten.

Je bent begonnen met de startgids?

Ik ben vrijwel direct begonnen met de weekmenu’s uit de startgids. Erg prettig om mee te werken, makkelijk, simpel en dan ook nog eens lekker. Alleen recepten met avocado zijn niet aan mij besteed, maar die gerechten sla ik over. Ik ben dol op de eiercake. Er zit genoeg variatie in de maaltijden. Ik hield steeds via de mail contact met mijn diabetesverpleegkundige, die overigens superenthousiast was!

Zo heb ik de insuline afgebouwd. Altijd spannend natuurlijk, ook omdat ik onregelmatig werk en niet echt op vaste tijden eet. Ik heb nog lang hogere waardes gehad in de ochtend. Maar ik begreep dat dat normaal is en het is goedgekomen. Inmiddels zijn mijn waardes stabiel. En ben ik niet alleen van de insuline af, ik mocht na negen maanden ook stoppen met de metformine.

Je hebt een schildklierprobleem?

Het afvallen gaat niet zo snel als ik soms lees bij anderen, maar dat komt ook omdat ik een schildklierafwijking heb. De kilo’s gaan er daardoor heel erg langzaam af, maar dat weten we en dat geeft niet. Bij mij is ieder kilo er eentje. Ik ben nu 18 kilo kwijt, 14 cm smaller en draag twee kledingmaten kleiner. En het levert zoveel meer op: Ik voel me nu heel veel beter, ik heb meer energie en zit lekkerder in mijn vel.”

Hoe bevalt het eten?

Ik eet lekker en gevarieerd en heb niet het idee dat ik iets tekortkom. Ik heb verschillende boekjes van TheNewFood in huis waaruit ik iedere dag de lekkerste combi’s maak. Mijn gezin steunt me enorm, maar eten meestal (nog) niet met me mee, ik probeer dat wel. Het avondeten passen we aan of ik maak iets voor mezelf klaar. Ik ben er inmiddels aan gewend en het doet me niets als zij eens een patatje eten of pasta.”

Hoe reageren anderen?

“Mijn omgeving is trots! Ze zien inmiddels natuurlijk wel goed verschil nu ik zoveel ben afgevallen.  Mijn collega’s in de banketbakkerij vinden het extra knap dat ik dit zo heb gedaan omdat we de hele dag tussen de verse broodjes en het gebak staan. Mijn diabetesverpleegkundige is super trots op me en ik ben ook heel blij met haar. Ik kon haar steeds mailen met mijn waardes en zo hebben we dit samen gedaan.

Mijn man is heel erg trots op me. En mijn vader is onder de indruk dat ik, eigenwijs als ik ben, toch op mijn eigen manier mijn doel heb bereikt. Als ik nu af en toe mijn gezicht bij hun laat zien dan glimt ie van trots, mijn moeder trouwens ook.

Ga je het volhouden?

“Mijn lichaam bewijst mij dat dit goed gaat zo. Als ik een keer iets van koolhydraten eet (een stukje stokbrood bijvoorbeeld) dan merk ik dit gelijk aan mijn waardes… dit vind ik het dus niet waard. Ik wil immers van mijn medicatie af blijven.Ik ga deze levenswijze zeker volhouden. Het eten is heerlijk, dus lastig is het niet. Mijn nummer één is de snelle zalmschotel uit de zomerspecial, die staat het liefst elke week op het menu.”

Wil jij ook diabetes 2 verslaan?

Ga naar ons stappenplan diabetes 2 verslaan!

Wil jij ook jouw ervaring met deze aanpak delen? Laat het ons weten! Wij nemen persoonlijk contact met je op voor een interview. Laten we nog meer mensen inspireren om anders te gaan eten en weer slanker, energieker en gezonder te worden!  

Delen