Selecteer een pagina

BLOG 16 De spreekbeurt

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Vet gezond

Als het in de klas een keer gaat over voeding, beweert Vinz stellig dat vet gezond is. “Maar,” zeggen de kinderen: “Het voedingscentrum zegt toch juist dat vetten niet gezond zijn?” Vinz weet te antwoorden dat vet juist van nature in pure voeding zit. Dat is het eten dat wij mensen horen te eten. En niet eten waar het vet is uitgehaald, zoals bijvoorbeeld magere kaas. De andere leerlingen zijn niet zomaar overtuigd.

Ze vinden het allemaal toch best wel ‘raar’. Hij krijgt ook regelmatig vragen nu de inhoud van zijn lunchtrommel zichtbaar veranderd is. Vinz wil het graag uitleggen, dus toen hij hoorde dat de spreekbeurten eraan kwamen, wist hij direct waar hij het over wilde doen… Gezond keto eten!

Aan het werk

In de vakantie hebben we samen hard aan zijn spreekbeurt gewerkt. Vinz haalde zelf het belangrijkste wat hij wilde vertellen van de website van TheNewFood. Hij heeft daarna geprobeerd om het in zijn eigen woorden uit te leggen. Het viel niet mee om alle informatie goed en duidelijk in een PowerPoint-presentatie te krijgen. We wilden het ook weer niet te lang laten duren om te voorkomen dat het zou gaan vervelen.

Vinz wilde het liefst écht alles vertellen. Ook over insulineresistentie, want dat is zo belangrijk vindt hij. Maar al snel merkten we dat dit lastig is om op een simpele en kort maar krachtige manier uit te leggen. Vinz besloot de uitleg er verder uit te laten, maar insulineresistentie wel te benoemen. En hij wilde heel duidelijk maken welke klachten je kunt krijgen wanneer je steeds te veel koolhydraten eet.

Controle

Toen zijn spreekbeurt klaar was, hebben wij het nog even laten checken door Matty. Zij heeft hier en daar nog wat aangepast en aangevuld. Daar was Vinz zo blij mee! Nu wist hij zeker dat het allemaal helemaal klopt! Hij heeft nog een paar keer alles doorgenomen en geoefend. Daarmee stonden de puntjes op de i en was alles klaar. De tolk kreeg als eerste de spreekbeurt te zien.

Vinz heeft een tolk gebarentaal in de klas die alles voor hem vertaalt. Om zich te kunnen voorbereiden vinden zij het vaak fijn om spreekbeurt e.d. van tevoren te krijgen. Toen zij daarna terug appte dat ze het een interessant en goed onderwerp vond, glunderde hij helemaal.

Feesttaart

De dag voor de spreekbeurt hebben we samen de feesttaart uit de lentespecial in cupcake-vorm gemaakt, om dit te laten proeven aan zijn klasgenoten, de leerkracht en de tolk. Vinz wilde graag laten zien dat ketogeen ook heel erg lekker is en een ware traktatie kan zijn. Dat hij ook nog lekkere dingen mag eten.

Eigenlijk heeft hij zelf die ‘lekkere dingen’ niet eens meer nodig, want het meeste wat hij eet, vindt hij tegenwoordig erg lekker. Het is zo’n oordeel dat veel mensen hebben als je zegt dat je ketogeen eet. ‘Dan mag je geen lekkere dingen meer!’ Dit is ook iets wat de jongens vaak te horen krijgen. Soms voelt het dan alsof je dat moet gaan ‘verdedigen’. 

Spannend

Die avond kan hij niet slapen. “Mam ik ben zo zenuwachtig,” gebaart hij. “Ik moet als allereerste van de klas.” Komt erachteraan. Hij vindt het zo spannend. Ik stel hem gerust met dat het altijd goed is. Dat wij zijn inzet hebben gezien en hoe hard hij heeft gewerkt, voor ons is het al geslaagd! Wanneer ik nog even wat met hem klets/gebaar op zijn bed wordt hij rustiger en valt hij in slaap. 

De spanning was ’s ochtends nog duidelijk aanwezig. Hij hoopt natuurlijk op een goed cijfer. Maar zijn inzet zegt zoveel meer dan dat cijfer, we hebben een ‘gedreven’ jongen gezien die vol overgave aan zijn spreekbeurt en presentatie heeft gewerkt en dat was goud. Bovendien weet hij nu nóg zekerder dat hij gezond keto wil blijven eten! Dat is ook al zoveel waard.

Trots

Helemaal trots komt hij thuis met een mooi cijfer; een 8! De spreekbeurt ging heel goed volgens Vinz! De klas was geïnteresseerd en iedereen luisterde aandachtig. Hij kon de informatie die hij verzameld had goed overbrengen. De kinderen vroegen zich wel af hoe hij bij ketogeen eten was gekomen. Toen heeft hij verteld over mij, dat ik eerst veel te dik was en veel pijn had. En dat ik nu weer gezond ben en geen pijn meer heb.

Ook heeft hij verteld waarom hij en Senn ook ketogeen zijn gaan eten. Omdat zijn tijd erop tijd zat was er niet heel veel tijd meer voor andere vragen. Maar de kinderen begrijpen nu wel waarom zijn lunchtrommel er anders uitziet en waarom hij zo eet. Veel kinderen gaven aan dat ze het knap van hem vonden! De feest-cupcakes waren een groot succes. Ze werden dankbaar ontvangen en iedereen smulde ervan!

Benieuwd naar de spreekbeurt van Vinz? Je kunt hem hier downloaden

Delen