Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te ondersteunen.

Onderzoek patiënten met depressie, bipolaire stoornis of schizofrenie

In Frankrijk heeft een psychiater tussen 2019 en 2020 onderzoek gedaan met keto bij 31 patiënten met depressie, bipolaire stoornis of schizofrenie. Alle patiënten waren opgenomen in zijn kliniek en volgden een keto-aanpak. De 31 patiënten die meededen aan het onderzoek waren al jaren bij hem onder behandeling voor psychische aandoeningen. Ze werden al heel lang intensief met medicijnen behandeld, maar deze medicijnen gaven niet genoeg verbetering.

Resultaten: met keto grote verbetering 

Het dieet zelf werd goed verdragen bij de deelnemers. Sommigen hadden afkickverschijnselen (“ketogriep”) in de eerste twee weken. Drie patiënten (10%) lukte het niet om zich te houden aan het dieet. Er bleven dus 28 deelnemers over die het onderzoek helemaal hebben afgemaakt. Bij deze 28 patiënten waren de resultaten verbluffend: bij alle deelnemers zag hij binnen 3 weken al een grote verbetering in hun geestelijke toestand. Bovendien kon bij 18 van de 28 deelnemers de medicatie die ze moesten gebruiken voor hun geestelijke toestand (b.v. antidepressiva) sterk worden verminderd.

Meer positieve resultaten

Méér dan 89% van de 28 deelnemers was bij aanvang van het onderzoek te dik, zoals je vaak ziet bij gebruikers van antidepressiva. Gedurende het onderzoek verloren 27 van de 28 deelnemers gewicht. Maar er waren nog meer positieve resultaten. Ook hun stofwisseling verbeterde aanzienlijk. Van de zeven patiënten die ook andere medicijnen moesten gebruikten (zoals insuline, metformine, cholesterolverlagers), kon deze bij vijf van hen worden verminderd en / of helemaal worden stopgezet.  

Patiënten gingen thuis door met keto eten.

Na afloop van het onderzoek gingen de meeste deelnemers thuis door met keto. Redenen voor stopzetting waren onder andere: moeite met het bereiden van maaltijden. (Jammer dat er geen Franse startgidsen van TheNewFood bestaan.) Degenen die thuis wél doorgingen met deze leefwijze deden dat om alle verbeteringen die ze hadden ervaren vast te houden. 

Conclusie: keto-aanpak effectief bij psychische aandoeningen

De conclusie is dat keto werkt bij ernstige depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie. Het dieet werd goed verdragen en het gaf aanzienlijke verbeteringen in de geestelijke gezondheid en in de stofwisseling van de deelnemers. Dit onderzoek is het eerste onderzoek met zo veel deelnemers die behandeld zijn met een keto dieet in een ziekenhuisomgeving. Er werd ontdekt dat deze aanpak goed uitvoerbaar en veilig is.

Ongetwijfeld zouden ook in Nederland veel psychische patiënten baat hebben bij een gezonde, koolhydraatarme/keto aanpak.  Want nog nooit ging het zo slecht met de mentale gezondheid van Nederlanders. Bijna een kwart van de jongvolwassenen heeft psychische problemen. Meer dan een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. Wereldwijd lopen er miljoenen mensen rond met een depressie. Velen gebruiken dagelijks antidepressiva, maar die medicatie heeft bij lang niet iedereen het gewenste effect. Antidepressiva hebben bovendien nare bijwerkingen, waaronder gewichtstoename. Een groot deel van de gebruikers van antidepressiva lijdt aan obesitas.

Ken jij iemand met psychische problemen of kamp je er zelf mee?

Je kunt heel eenvoudig en effectief starten met een gezonde keto-aanpak, net als in het onderzoek, door de weekmenu’s te volgen uit de STARTGIDSEN. Probeer het gewoon. Je hebt niks te verliezen! Deze aanpak gaat goed samen met medicatie zoals antidepressiva. 

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

VERDER LEZEN

MEER RECENT NIEUWS

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Dr. David Unwin, een vooruitstrevend arts die in zijn praktijk iedereen behandelt met een koolhydraatarme/keto aanpak, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe de nieren van mensen met diabetes 2 reageren op een koolhydraatarme/keto aanpak zonder eiwitbeperking. De...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen