De waarheid over kanker
Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc), waarvoor geen enkel ‘hard bewijs’ te vinden is, aldus dokter Jason Fung. Dokter Jason Fung is een vooraanstaand nefroloog en expert op het gebied van oorzaak/gevolg van insulineresistentie.
Onderstaand artikel is gebaseerd op deze presentatie van dokter Fung. Bronnen staan onderaan het artikel genoemd.
Verkeerd eten en overgewicht bijna even gevaarlijk als roken
Wat is de belangrijkste oorzaak van kanker volgens jou? Grote kans dat de écht belangrijkste oorzaak anders is dan jij altijd hebt gedacht. Volgens dokter Fung blijkt uit onderzoeken dat verkeerd eten/overgewicht en roken het meeste risico geven op overlijden door kanker. Ook de genen (‘aanleg’) spelen een minder grote rol dan we altijd hebben gedacht. Zoals je kunt zien in onderstaande tabel staan roken en overgewicht/verkeerd eten als aanwijsbare oorzaken van overlijden door kanker, ruim bovenaan!
We wijzen vaak de verkeerde schuldige aan
Toch hoor je weinig over overgewicht en de verkeerde voeding als oorzaak van kanker. Vaak krijgen bijvoorbeeld rood vlees, verzadigd vet en te weinig vezels de schuld, maar die blijken niet écht een rol te spelen bij het ontstaan van kanker. Dit is uitgebreid vele malen onderzocht! Ook de hoeveelheid vezels lijken geen belangrijke rol te spelen bij het risico op kanker.
Volgens dokter Fung zouden we veel meer moeten kijken naar de ideale omstandigheden voor kanker om te groeien dan naar vetten, vlees, toevoegingen (E-nummers) en bijvoorbeeld (te weinig) vezels te wijzen.
Kanker groeit onder ideale omstandigheden
Dokter Jason Fung maakt de vergelijking met een zaadje waar een bloem uit moet groeien, de omgeving moet optimaal zijn, de omstandigheden ideaal. Dus de bodem waar je het zaadje in stopt, moet alles bevatten wat het nodig heeft, om het zaadje goed uit te laten groeien tot een bloem. Bij kankercellen werkt dit precies zo: als de grond (de omgeving in je lijf) niet goed genoeg is, zal kanker niet kunnen groeien.
Uit recente onderzoeken blijkt volgens Fung dat de omgeving (dus de ‘bodem’ in je lijf) wel voor 60% het risico op de groei van kanker bepaalt. Dit geldt voor vrijwel alle kankersoorten, ook voor maagkanker, darmkanker, longkanker, borstkanker, eierstokkanker en leukemie.
Wat zijn ideale omstandigheden voor kankercellen?
Kankercellen kunnen niet groeien en leven zonder suikers (koolhydraten), ze hebben dit nodig als brandstof. Ze doen het dus goed in een omgeving met veel suiker én waar veel insuline aanwezig is. Want om die suikers op te kunnen nemen, maken ook kankercellen gebruik van insuline. Kankercellen hebben meer en betere ‘insulinepoortjes’ om suikers uit het bloed te halen dan gezonde cellen.
Waarom was er vroeger veel minder kanker?
Heel vroeger aten we maar weinig koolhydraten en veel meer gezonde, natuurlijke vetten, legt Fung uit. Het menu wat past bij ons lijf, waar ons systeem voor is gemaakt. Dat veranderde allemaal in één klap in de jaren ’70 van de vorige eeuw. Mensen moesten van de overheid ineens vetarm en koolhydraatrijk gaan eten. Dat zou gezonder zijn. Fabrieken gingen natuurlijk vet uit voedsel halen en er suiker aan toevoegen.
Helaas is dat helemaal verkeerd uitgepakt. Sinds die tijd is er een enorme toename te zien van overgewicht en ziekte. Mensen werden dikker nadat ze meer koolhydraten en minder vet gingen eten. Er een heuse ‘obesitas-epidemie’ gaande. En helaas komt er sinds die grote verandering in de jaren ’70 ook steeds meer kanker voor. De verandering van voeding heeft dus gezorgd voor een toename van overgewicht en kanker.
Insulineresistentie is de sleutel
Wanneer je veel meer koolhydraten gaat eten dan waar je lijf voor is gemaakt, dan krijgt je lijf problemen met het verwerken van al die koolhydraten. We noemen dat ‘insulineresistentie’. Het gevolg is dat koolhydraten niet goed meer kunnen worden opgenomen als brandstof, maar al snel worden opgeslagen als vetten in onze gretige vetcellen. Maar niet alleen vetcellen smullen van koolhydraten, ook kankercellen!
Bij mensen met diabetes 2 zijn de gevolgen van insulineresistentie volgens dokter Fung erg goed te zien. Mensen met diabetes type 2 hebben een bewezen groter risico op het krijgen van (alle soorten) kanker én het overlijden aan kanker. Dat komt omdat mensen met diabetes type 2 structureel hogere bloedsuikers en teveel insuline in hun bloed hebben, waardoor de kankercellen zich erg goed kunnen voeden met suikers.
Wees kankercellen te slim af!
Kankercellen lijken dus minder insulineresistent te zijn dan gezonde cellen en lijken dus beter en effectiever suikers op te kunnen nemen. Maar wat kankercellen niet kunnen (en gezonde cellen wel!!) is leven en groeien van vetten als brandstof. Gezonde cellen kunnen wel gebruik maken van vet als brandstof en hebben geen suikers nodig om in leven te blijven of te groeien.
De oplossing voor het grote probleem van het nog steeds toenemende aantal kankergevallen én van toegenomen overgewicht, is volgens dokter Fung eigenlijk heel eenvoudige: stap over op een brandstof waar kanker niets aan heeft en waar je vetcellen niet blij van worden. Stap over op een puur gezonde koolhydraatarme/keto aanpak met veel minder koolhydraten en veel meer gezonde vetten als brandstof!
Gezond koolhydraatarm/keto eten
Wil jij jezelf ook weer slanker eten en het risico op kanker laten afnemen? Je kunt heel eenvoudige en effectief starten door de weekmenu’s te volgen uit de STARTGIDSEN. Hierin vind je alle informatie die je nodig hebt inclusief acht simpele haalbare weekmenu’s. Wil je liever zelf aan de slag zonder boeken te kopen? Hier kun je zien hoe je een gezond koolhydraatarm/keto menu samenstelt.
Meer weten?
Dr. Jason Fung heeft een boek geschreven, the cancer code, waarin nog veel meer informatie te vinden is. Dit boek vind je hier: https://www.bol.com/nl/f/the-cancer-code/9200000130196715/
Niet alleen dr. Jason Fung, maar ook oncoloog dr. Lemanne sprak hier twee jaar geleden over bij het grootste keto congres. Zij adviseert koolhydraatarm/keto binnen de behandeling van kanker. Haar presentatie is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=1tteYZfMat4
Verder lezen over kanker op de site
Nieuwe inzichten over kanker: https://thenewfood.nl/boek-kankervrij-nieuwe-inzichten
Koolhydraatarm/keto effectief bij borstkanker https://thenewfood.nl/koolhydraatarm-keto-effectief-bij-borstkanker/
Onderzoek: kanker voedt zich met suiker https://thenewfood.nl/kanker-voedt-zich-met-suiker/
BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
- Schatzkin, A., Lanza, E., Corle, D., Lance, P., Iber, F., Caan, B., … Slattery, M. (2000). Lack of Effect of a Low-Fat, High-Fiber Diet on the Recurrence of Colorectal Adenomas. New England Journal of Medicine, 342(16), 1149–1155. https://doi.org/10.1056/nejm200004203421601
- Lack of Effect of a High-Fiber Cereal Supplement on the Recurrence of Colorectal Adenomas. (2000). New England Journal of Medicine, 343(13), 980. https://doi.org/10.1056/nejm200009283431321
- Song, M., Fung, T. T., Hu, F. B., Willett, W. C., Longo, V. D., Chan, A. T., & Giovannucci, E. L. (2016). Association of Animal and Plant Protein Intake With All-Cause and Cause-Specific Mortality. JAMA Internal Medicine, 176(10), 1453. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2016.4182
- Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Invasive Breast Cancer: The Womenʼs Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. (2006). Obstetrics & Gynecology, 107(5), 1164. https://doi.org/10.1097/01.aog.0000209482.30180.e4
- Barkin, J. S. (2008). Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Colorectal Cancer: The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial. Yearbook of Medicine, 2008, 469–470. https://doi.org/10.1016/s0084-3873(08)79045-x
- Ambrosone, C. B., Zirpoli, G. R., Hutson, A. D., McCann, W. E., McCann, S. E., Barlow, W. E., … Albain, K. S. (2020). Dietary Supplement Use During Chemotherapy and Survival Outcomes of Patients With Breast Cancer Enrolled in a Cooperative Group Clinical Trial (SWOG S0221). Journal of Clinical Oncology, 38(8), 804–814. https://doi.org/10.1200/jco.19.01203
- Loehrer, P. J. (2006). Vitamin E in the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: The Women’s Health Study: A Randomized Controlled Trial. Yearbook of Medicine, 2006, 167–170. https://doi.org/10.1016/s0084-3873(08)70418-8
- Ebbing, M. (2009). Cancer Incidence and Mortality After Treatment With Folic Acid and Vitamin B12. JAMA, 302(19), 2119. https://doi.org/10.1001/jama.2009.1622
- Esposito, K., Chiodini, P., Colao, A., Lenzi, A., & Giugliano, D. (2012). Metabolic Syndrome and Risk of Cancer: A systematic review and meta-analysis. Diabetes Care, 35(11), 2402–2411. https://doi.org/10.2337/dc12-0336
- Gallagher, E. J., & LeRoith, D. (2020). Hyperinsulinaemia in cancer. Nature Reviews Cancer, 20(11), 629–644. https://doi.org/10.1038/s41568-020-0295-5
- Hsu, I. R., Kim, S. P., Kabir, M., & Bergman, R. N. (2007). Metabolic syndrome, hyperinsulinemia, and cancer. The American Journal of Clinical Nutrition, 86(3), 867S-871S. https://doi.org/10.1093/ajcn/86.3.867s
- Lee, B., Oh, S.-W., & Myung, S.-K. (2015). Efficacy of Vitamin C Supplements in Prevention of Cancer: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Korean Journal of Family Medicine, 36(6), 278. https://doi.org/10.4082/kjfm.2015.36.6.278
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden.
Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.
Zij zijn veel afgevallen!
Zij versloegen diabetes 2
Zij werden veel gezonder
BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten
Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.
Boeken ook als PDF leverbaar