Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Onderzoek: Verzadigd vet niet ongezond

Onderzoek: Verzadigd vet niet ongezond

Steeds meer onderzoeken laten zien dat het advies om minder verzadigde vetten te eten, nergens op gebaseerd is. Een nieuw groot onderzoek bewijst dit wederom. Volgens de onderzoekers is zelfs het tegendeel waar. Verzadigde vetten beschermen je zelfs!

Verzadigd vet is niet schadelijk, maar beschermd zelfs

Uit het onderzoek blijkt dat eten van verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten niet vergroot. Ook vergroot verzadigd vet de kans op overlijden niet. Het tegendeel is waar! De onderzoekers stellen dat verzadigde vetten juist beschermen tegen het krijgen van een beroerte. 

Volle zuivel, onbewerkt vlees en eieren mogen weer! 

Uit het onderzoek blijkt dat onbewerkte pure producten met verzadigd vet gezond zijn. Dit in tegenstelling tot wat altijd gedacht werd. Het eten van volle zuivelproducten, onbewerkt vlees en eieren mag dus weer en hoeven niet langer beperkt te worden binnen een gezond menu!

Volgens de onderzoekers laten alle beschikbare onderzoeken zien dat er geen enkel verband is tussen hart- en vaatziekten en de inname van deze producten. Er is dus geen enkel bewijs, dat deze producten niet passen in een gezond menu. 

De onderzoekers keken ook naar de invloed van verzadigde vetten op het LDL-cholesterol. Niet veel mensen weten dat er goed, gezond LDL-cholesterol bestaat en slecht, ongezond LDL-cholesterol. Zelfs artsen realiseren zich dat vaak niet. Het verschil zit hem in wat je eet. 

Stijging van GEZOND LDL-cholesterol door verzadigde vetten

Mensen die meer verzadigde vetten eten in de vorm van volle zuivel, vlees en eieren krijgen soms een hoger LDL-cholesterol. De onderzoekers benadrukken dat dit onschuldig is. Het gaat hierbij namelijk niet om schadelijk, klein LDL-cholesterol. Het gaat om groot ‘fluffy’ LDL-cholesterol, wat juist een beschermende werking heeft.

Een LDL-waarde uit een bloedonderzoek, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt, geeft daarom een vertekend beeld en zegt dus niets over het risico op hart- en vaatziekten of sterfte.

Stijging van ONGEZOND LDL-cholesterol door koolhydraten

Het eten van minder verzadigde vetten verhoogt het schadelijke, kleine LDL-cholesterol en zorgt dat je minder beschermd groter LDL-cholesterol hebt. Iets wat je niet wilt. Al eerder gaven we aan dat koolhydraten het risico op dodelijk hart- en vaatziekten vergroot. Zeker bij mensen die insulineresistent zijn (naar schatting is 80-90% van de westerse bevolking dit).

Dit blijkt ook weer uit het onderzoek: het eten van veel koolhydraten juist zorgt voor een groter risico op hart- en vaatziekten en sterfte. Koolhydraten verhogen het schadelijke, kleine LDL-cholesterol.

Hoe kun je met voeding de kans op hart- en vaatziekten verkleinen? 

Het verminderen van koolhydraten en het eten van meer vetten is gunstig voor mensen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Een menu met minder koolhydraten, en meer gezonde verzadigde vetten is daarom een goed idee! Niet alleen om slanker te worden maar ook om weer gezonder te worden.

Wil jij dit ook? Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met gezond koolhydraatarm/keto eten. We raden je aan om de weekmenu’s in de STARTGIDSEN te volgen, dit is de meest effectieve manier om dit aan te pakken. Je kunt gewoon starten met de weekmenu’s in de STARTGIDS. Aanpassingen zijn niet nodig. Ook niet als je cholesterol verhoogd is.

Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen