Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Nieuw advies bij hypercholestrolemie

Nieuw advies bij hypercholestrolemie

Jarenlang hebben mensen met de diagnose familiaire hypercholesterolemie de instructie gekregen om hun consumptie van verzadigde vetten te minimaliseren om het cholesterol te verlagen en hun risico op hartaandoeningen te verminderen. Uitgebreid nieuw onderzoek toont nu aan dat dit niet het juiste advies is. 

Nieuwe richtlijnen voeding bij hypercholesterolemie

Familiale hypercholesterolemie is een genetische aandoening die ervoor zorgt dat mensen 2-4 keer meer cholesterol hebben dan de gemiddelde persoon. Organisaties, waaronder de American Heart Association, adviseerde tot nu toe om geen voedsel uit dierlijke bronnen eten, zoals vlees, eieren en kaas, en om kokosolie vermijden.

Een internationaal team van experts op het gebied van hartziekten en voeding, waaronder vijf cardiologen, heeft de voedingsrichtlijnen voor mensen met familiaire hypercholesterolemie herzien. Het nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift “BMJ Evidence-Based Medicine” vond geen bewijs om de eerdere adviezen te ondersteunen. In tegendeel zelfs.

Laat de koolhydraten staan, niet de verzadigde vetten!

De onderzoekers zeggen dat ze geen enkele aanleiding vonden om een ​​dieet met laag verzadigd vet aan te bevelen. “De afgelopen 80 jaar is mensen met familiaire hypercholesterolemie verteld hun cholesterol te verlagen met een dieet met een laag verzadigd vetgehalte”, zegt hoofdauteur David Diamond, professor en onderzoeker van hartziekten aan de Universiteit van Zuid-Florida. “Onze studie toonde aan dat een suikerarm (koolhydraatarm) dieet beter is voor je hart dan een dieet arm aan verzadigde vetten.”

Koolhydraatarm volgens onderzoekers het meest efectief

Diamond en zijn co-auteurs zeggen dat het volgen van een koolhydraatarm dieet het meest effectief is voor mensen met een verhoogd risico op hartaandoeningen, zoals mensen met overgewicht, hypertensie en diabetes.

Hun bevindingen komen overeen met een ander artikel dat onlangs is gepubliceerd in het “Journal of the American College of Cardiology”, dat sterk bewijs leverde dat voedsel dat de bloedsuikerspiegel verhoogt, zoals brood, aardappelen en snoep, tot een minimum moet worden beperkt. En niet de verzadigde vetten.

Hoe pak je het aan als je koolhydraatarm wilt gaan eten?

Je kunt het beste zo snel mogelijk beginnen met gezond koolhydraatarm/keto eten. We raden je aan om de weekmenu’s in de STARTGIDS te volgen, dit is de meest effectieve manier om dit aan te pakken. Je kunt gewoon starten met de weekmenu’s in de STARTGIDS. Aanpassingen zijn niet nodig. 

VERWIJZING NAAR DE ONDERZOEKEN

Het onderzoek: Dietary Recommendations for Familial Hypercholesterolaemia: an Evidence-Free Zone 

https://ebm.bmj.com/content/early/2020/07/05/bmjebm-2020-111412

Onderzoek: Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-based Recommendations: JACC State-of -the-Art Review

https://www.onlinejacc.org/content/early/2020/06/16/j.jacc.2020.05.077

 

Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt mensen, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. 

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen