Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » Koolhydraatarm/keto effectief bij borstkanker

Koolhydraatarm/keto effectief bij borstkanker

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat koolhydraatarm/keto eten de behandeling van borstkanker effectief kan ondersteunen. Dat is de conclusie van Iraanse onderzoekers in een betrouwbare studie.

Tumor slinkt meer in vergelijking met de controlegroep

Uit dit onderzoek blijkt dat de tumor in de borst flink slinkt, zeker in vergelijking met de controlegroep. Na twaalf weken blijkt dat de tumor bij mensen die koolhydraatarm/keto aten maar liefst gemiddeld 27 mm geslonken is, dit is 21mm meer dan in de controlegroep, die niet koolhydraatarm/keto at. Daar slonk de tumor slechts 6 mm. Dit betrof proefpersonen met niet-uitgezaaide borstkanker. Bij uitgezaaide borstkanker was er geen duidelijk aantoonbaar verschil te meten. Hiervoor is meer onderzoek nodig.

Koolhydraatarm/keto eten zorgt voor een minder ‘goed’ klimaat voor kankercellen

Tijdens de twaalf weekse onderzoek kregen de patiënten naast chemokuren al dan niet een koolhydraatarm/keto menu voorgeschreven. In totaal deden er 80 patiënten mee aan dit onderzoek. Gedurende het onderzoek is er gecontroleerd op verschillende ‘kankermarkers’. Mensen die koolhydraatarm/keto aten hadden gunstigere bloedwaarden als het gaat om deze ‘kankermarkers’. Ook was het insulinelevel bij deze mensen lager, wat ook een gunstig effect heeft op de behandeling van borstkanker.

Al met al blijkt dat een koolhydraatarme/keto aanpak ervoor zorgt dat de kankercellen zich minder goed kunnen voeden en de reguliere behandeling beter aanslaat.

Eerder onderzoek gaf al aan dat kanker zich voedt met suiker

Op de site hebben we al eerder een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat kankercellen zich met suiker voeden en dat het eten van suiker kankercellen agressiever maakt. Hierdoor groeit de kanker sneller en zou chemobehandeling minder goed aanslaan.

De onderzoekers van deze studie concludeerden: ‘het is aan te raden geen suikerrijke producten te eten wanneer je kanker hebt. Vetten zijn als je kanker hebt, een betere brandstofbron. Bovendien zijn deze producten overwegend rijker aan voedingsstoffen, die veel meer voor je kunnen doen, zeker als je verzwakt bent.’

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen