Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. gezondheid
  6.  » Keto effectief bij Alzheimer

Keto effectief bij Alzheimer

Opnieuw laat onderzoek zien dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak veelbelovend is bij de behandeling van Alzheimer. De onderzoekers zagen ‘aanzienlijke verbetering’ in het functioneren bij deelnemers die gezond koolhydraatarm/keto gingen eten. Na afloop van het onderzoek wilde ruim de helft van de deelnemers zelfs niet meer terug naar ‘normaal eten’! Wat een hoopvolle resultaten weer!

Wat laat dit nieuwe onderzoek zien?

De proefpersonen in dit recente onderzoek volgden twaalf weken lang een strikt koolhydraatarme/keto aanpak. Er werd specifiek gekeken naar hun cognitie, het functioneren in het dagelijks leven en de kwaliteit van leven. Het resultaat was verbluffend: op heel veel gebieden verbeterden de klachten, en dat al binnen twaalf weken! 

Ook werd een verbetering gezien in het cognitief functioneren die, volgens de onderzoekers, niet eerder is gezien bij medicatie die wordt gebruikt bij Alzheimer. De proefpersonen ervoeren, afgezien van afkickverschijnselen, geen ‘bijwerkingen’ van deze aanpak.

Er was ook een controlegroep van mensen die ‘normaal’ (volgens de schijf van vijf) bleven eten. Bij de deelnemers in deze controlegroep (op een standaard dieet) zagen de onderzoeken juist een verslechtering op alle gebieden in die twaalf weken tijd.

De onderzoekers zagen nog meer…

Het onderzoek was bedoeld om te kijken wat het effect is van een koolhydraatarme/keto aanpak bij Alzheimer. Maar deze andere manier van eten bleek nog meer op te leveren voor de deelnemers. Ze vielen allemaal af en hun bloedsuikers werden flink lager. Ook werd hun risico op hart- en vaatziekten binnen twaalf weken aanzienlijk minder. De deelnemers konden deze nieuwe manier van eten goed volhouden.

Ruim de helft van de proefpersonen besloot door te gaan met deze aanpak

Veel proefpersonen merkten dat ze zich vele malen beter voelden dan voordat ze startten met deze aanpak. Ruim de helft van de proefpersonen besloot om na het onderzoek door te gaan met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Deze aanpak leverde hen zoveel op dat ze niet anders meer wilden. Ze gaven ook aan dat het voor hen goed vol te houden is. De gerechten waren eenvoudig te maken en het eten was lekker.

Hoe kan keto zo’n positieve invloed hebben?

Alzheimer is (naast ernstig overgewicht en bijvoorbeeld diabetes 2) ook een mogelijk gevolg van insulineresistentie, het wordt ook wel diabetes 3 genoemd. Doordat hersencellen koolhydraten als brandstof minder goed kunnen opnemen, ontstaat een energietekort in het brein. Hierdoor kan onder andere Alzheimer ontstaan. Wanneer niets wordt veranderd aan het menu gaan mensen met Alzheimer steeds verder achteruit.

Door gezond koolhydraatarm/keto krijgen de hersenen weer brandstof. Ketonen zijn zelfs een betere brandstof voor het grootste deel van je hersenen. Vroeger werd gedacht dat hersencellen afsterven bij Alzheimer, maar dat is niet zo. Hier schreven we al eerder over (zie bronnen): onderzoek laat zien dat de cellen alleen ‘slapen’ en door een andere manier van eten weer ‘wakker kunnen worden’. 

Conclusie

De conclusie van de onderzoekers is dat een ketogene aanpak veelbelovend kan zijn als haalbare en effectieve behandeling bij Alzheimer. Zij geven aan dat het opmerkelijk is dat zoveel deelnemers door willen gaan met deze aanpak, omdat vaak wordt beweerd dat deze manier van eten moeilijk vol te houden is. De deelnemers zelf hebben dat dus anders ervaren.

BRONNEN BIJ DIT NIEUWSARTIKEL

Het onderzoek

Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease
Phillips, M.C.L., Deprez, L.M., Mortimer, G.M.N. et al. Randomized crossover trial of a modified ketogenic diet in Alzheimer’s disease. Alz Res Therapy 13, 51 (2021).

Eerdere artikelen en besproken onderzoeken

Alzheimer terug te draaien

Verbetering alzheimer met keto

Internist Sijpkens behandelt Alzheimer patiënten met keto

MEER RECENT NIEUWS

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen