Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » 
  3. gezondheid
  4.  » Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je!

Geen verband 

Recente observatiestudies (zie bronnen onderaan) tonen aan dat er, ook op de lange termijn, géén verband is tussen zuivelconsumptie en het risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt dat verzadigd vet in zuivelproducten geen enkele rol speelt in het ontstaan van hart- en vaatziekten of sterfte door een probleem aan hart en vaten, en dit zelfs het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Vetzuurketens in zuivel beschermen!

Uit de onderzoeken blijkt dat gefermenteerde zuivelproducten, zoals kaas en volle Griekse yoghurt, je juist kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. De reden hiervoor? In zuivel zitten vetzuurketens (C15:0 en C17:0) die een gezonde uitwerking hebben op hart en vaten!

Uit de onderzoeken blijkt dat zuivelvet leidt tot 10-14% MINDER risico op hart- en vaatziekten. Ook blijkt uit muizenstudies dat deze vetzuurketens gezond zijn om allerlei redenen die kunnen leiden tot hart- en vaatziekten: de ketens remmen ontstekingen, verminderen insulineresistentie (metabool syndroom), de ratio’s cholesterol worden beter en het totale cholesterol wordt lager.

Zuivel bevat belangrijke voedingsstoffen

Waarom deze vetzuurketens in zuivel zo gezond zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat deze vetzuurketens komen met belangrijke voedingsstoffen die beschermen tegen hart- en vaatziekten en zelfs enorme voordelen kunnen hebben voor hart en vaten.

Zo is kaas een uitstekende bron van vitamine K (naast de supplementen die wij adviseren, niet in plaats van!). Vitamine K kan het risico op hart- en vaatziekten positief beïnvloeden, het speelt een belangrijke rol in het tegengaan van aderverkalking. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in het remmen van ontstekingen. (Laaggradige) ontstekingen kunnen bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten. Om deze reden zou kaas ook het risico op een beroerte (veroorzaakt door vaatproblemen) sterk verminderen. 

Ook probiotica in zuivelproducten zoals yoghurt kunnen voordelen opleveren voor hart en vaten: een gezonde darmflora kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Zuivel in je koolhydraatarme/keto menu

Zuivel is dus een geweldige toevoeging aan je menu! Het is lekker, voedzaam, erg gezond én past bovendien perfect binnen een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak, waarmee je hart- en vaten nog meer beschermt. Als je eet volgens de startgids, eet je voldoende zuivelproducten om hiervan de voordelen te kunnen merken.

Wil jij weten hoe je ook kunt starten met jezelf gezonder en slanker eten? Hier vind je informatie over de startgids.

MEER RECENT NIEUWS

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Dr. David Unwin, een vooruitstrevend arts die in zijn praktijk iedereen behandelt met een koolhydraatarme/keto aanpak, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe de nieren van mensen met diabetes 2 reageren op een koolhydraatarme/keto aanpak zonder eiwitbeperking. De...

Jaren vóór diabetes 2 al schade

Recent onderzoek laat zien dat mensen met die verhoogde bloedsuikers hebben, maar nog geen diabetes 2, een groter risico hebben op ernstige hartproblemen, zoals een hartaanval of beroerte. Prediabetes werd eerder niet als risicofactor gezien voor hart- en...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

BRONNEN
  • Gholami, F., Khoramdad, M., Esmailnasab, N., Moradi, G., Nouri, B., Safiri, S., & Alimohamadi, Y. (2017). The effect of dairy consumption on the prevention of cardiovascular diseases: A meta-analysis of prospective studies. Journal of Cardiovascular and Thoracic Research, 9(1), 1–11. https://doi.org/10.15171/jcvtr.2017.01 
  • Steur, M., Johnson, L., Sharp, S. J., Imamura, F., Sluijs, I., Key, T. J., Wood, A., Chowdhury, R., Guevara, M., Jakobsen, M. U., Johansson, I., Koulman, A., Overvad, K., Sánchez, M., Van der Schouw, Y. T., Trichopoulou, A., Weiderpass, E., Wennberg, M., Zheng, J., . . . Forouhi, N. G. (2021). Dietary Fatty Acids, Macronutrient Substitutions, Food Sources and Incidence of Coronary Heart Disease: Findings From the EPIC‐CVD Case‐Cohort Study Across Nine European Countries. Journal of the American Heart Association. Published. https://doi.org/10.1161/jaha.120.019814 

  • Guo, J., Astrup, A., Lovegrove, J. A., Gijsbers, L., Givens, D. I., & Soedamah-Muthu, S. S. (2017). Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose–response meta-analysis of prospective cohort studies. European Journal of Epidemiology, 32(4), 269–287. https://doi.org/10.1007/s10654-017-0243-1 
  • Liang, J., Zhou, Q., Kwame Amakye, W., Su, Y., & Zhang, Z. (2017). Biomarkers of dairy fat intake and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta analysis of prospective studies. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(7), 1122–1130. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1242114
    Lordan, R., Tsoupras, A., Mitra, B., & Zabetakis, I. (2018). Dairy Fats and Cardiovascular Disease: Do We Really Need to Be Concerned? Foods, 7(3), 29. https://doi.org/10.3390/foods7030029 
  • Mozaffarian, D., & Wu, J. H. (2018). Flavonoids, Dairy Foods, and Cardiovascular and Metabolic Health. Circulation Research, 122(2), 369–384. https://doi.org/10.1161/circresaha.117.309008 
  • Shioi, A., Morioka, T., Shoji, T., & Emoto, M. (2020). The Inhibitory Roles of Vitamin K in Progression of Vascular Calcification. Nutrients, 12(2), 583. https://doi.org/10.3390/nu12020583 
  • Trieu, K., Bhat, S., Dai, Z., Leander, K., Gigante, B., Qian, F., . . . Marklund, M. (2021). Biomarkers of dairy fat intake, incident cardiovascular disease, and all-cause mortality: A cohort study, systematic review, and meta-analysis. PLOS Medicine, 18(9), e1003763. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003763 
Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen