Selecteer een pagina
  1. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  2.  » Kanker voedt zich met suiker

Kanker voedt zich met suiker

Opnieuw is bewezen dat kankercellen zich voeden met suiker. Uit negen jaar onderzoek door het Vlaams Instituut voor Biotechnologie
(VIB), de KULeuven en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), blijkt dat kanker zich voedt met suikers en dat het eten van suiker kankercellen agressiever maakt. Hierdoor zouden kankercellen sneller groeien en zouden chemobehandeling minder goed aanslaan.

Mensen krijgen vaak suikerrijke producten

De huidige voedingsadviezen voor mensen met kanker staan lijnrecht tegenover deze conclusie. Mensen met kanker krijgen vaak suikerrijke producten. De reden hiervoor zou zijn, dat mensen met kanker veel energie en voedingsstoffen nodig hebben.

Wij weten natuurlijk al lang dat suiker niet de enige bron van energie is en dat suikers geen voedingsstoffen bevatten. Het is zelfs zo dat vetten een veel betere en efficiëntere brandstof zijn, en dat een koolhydraatarme/keto aanpak vele malen gezonder is en meer voedingsstoffen levert dan (vaak bewerkte), koolhydraatrijke producten.

Onderzoekers: Huidige voedingsadvies is gevaarlijk!

De gevolgen van het huidige voedingsbeleid bij mensen met kanker wordt zelfs gevaarlijk genoemd. Zo verklaart een van de onderzoekers: “De tumor gaat groeien en de kanker gaat agressiever woekeren als iemand suiker eet. Daarop gaan er nog méér kankercellen suiker omzetten. Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.”

Onderzoeker Johan Thevelein. “Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook, omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.”

Nieuwe adviezen

Het advies van de onderzoekers is om geen suikerrijke producten te eten wanneer je kanker hebt. Zorg wel dat je een vervangende (en betere) brandstofbron hebt, zodat je geen energietekort krijgt. Vet is een meer geschikte brandstof. Producten die van nature vet bevatten, zijn overwegend ook veel rijker aan voedingsstoffen, dus kunnen veel meer voor je doen, zeker als je verzwakt bent.

Hoe start je met koolhydraatarm/keto (ketogeen) eten?

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak die bestaat uit puur en echt eten, met heel weinig koolhydraten (suikers) en veel gezonde vetten en voedingsstoffen. Hier kun je zien hoe je een gezond koolhydraatarm/keto menu samensteltOok tijdens de behandeling voor kanker kun je met starten met deze gezonde aanpak starten. We horen vaak dat mensen ook weer meer energie krijgen.

Je kunt heel eenvoudige weekmenu’s volgen uit de STARTGIDS om snel en effectief te starten. De startgids bevat vier weekmenu’s. Er is ook een vervolgdeel met vier weekmenu’s. Je koopt de boeken hier samen met korting. Ook na een kankerbehandeling is deze aanpak een goed idee om weer op krachten te komen en je lijf weer gezonder te maken en fitter te worden. Lees hier de ervaring van Anneke die borstkanker overwon.

Vasten en minder vaak eten

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak combineren met minder vaak eten en regelmatig vasten, dus maaltijden overslaan, is nog effectiever. In de periodes dat je niet eet geef je je lijf de tijd en ruimte voor opruimen en herstel. Meer over deze aanpak in combinatie met vasten vind je in de vastenspecial.

Koolhydraatarm/keto (ketogeen) bij kanker gunstiger

Dit is niet voor het eerst dat onderzoekers keto aanraden bij kanker of om kanker te voorkomen! In 2018 ontdekten onderzoekers bijvoorbeeld in een onderzoek naar het effect van een keto dieet bij vrouwen met eierstok- of baarmoederkanker, dat deze aanpak, in vergelijking met een vetarm dieet, zorgt voor een lager vetgehalte en minder visceraal vet.

De vrouwen hadden na 12 weken een lager nuchter insulinegehalte in het bloed, minder IGF-I en meer ketonen. De onderzoekers stellen dat een ketogeen dieet de insulinegevoeligheid verhoogt. Mogelijk kan dit dieet zorgen voor een minder gunstig groeiklimaat voor de kankercellen.

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.