Selecteer een pagina
  1. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  2.  » Kanker voedt zich met suiker

Kanker voedt zich met suiker

Opnieuw is bewezen dat kankercellen zich voeden met suiker. Uit negen jaar onderzoek door het Vlaams Instituut voor Biotechnologie
(VIB), de KULeuven en de Vrije Universiteit Brussel (VUB), blijkt dat kanker zich voedt met suikers en dat het eten van suiker kankercellen agressiever maakt. Hierdoor zouden kankercellen sneller groeien en zouden chemobehandeling minder goed aanslaan.

Mensen krijgen vaak suikerrijke producten

De huidige voedingsadviezen voor mensen met kanker staan lijnrecht tegenover deze conclusie. Mensen met kanker krijgen vaak suikerrijke producten. De reden hiervoor zou zijn, dat mensen met kanker veel energie en voedingsstoffen nodig hebben.

Wij weten natuurlijk al lang dat suiker niet de enige bron van energie is en dat suikers geen voedingsstoffen bevatten. Het is zelfs zo dat vetten een veel betere en efficiëntere brandstof zijn, en dat een koolhydraatarme/keto aanpak vele malen gezonder is en meer voedingsstoffen levert dan (vaak bewerkte), koolhydraatrijke producten.

Onderzoekers: Huidige voedingsadvies is gevaarlijk!

De gevolgen van het huidige voedingsbeleid bij mensen met kanker wordt zelfs gevaarlijk genoemd. Zo verklaart een van de onderzoekers: “De tumor gaat groeien en de kanker gaat agressiever woekeren als iemand suiker eet. Daarop gaan er nog méér kankercellen suiker omzetten. Het is dus een vicieuze cirkel, die maakt dat de kanker moeilijker met geneesmiddelen te bestrijden is.”

Onderzoeker Johan Thevelein. “Een suikervrij of suikerarm dieet blijkt niet zomaar een hype maar écht iets om op in te zetten bij kankerpatiënten. Het kan helpen de kanker te overwinnen en chemotherapie veel effectiever maken. Vooral ook, omdat patiënten nu soms serums krijgen toegediend om aan te sterken. En die bevatten veel glucosesuiker.”

Nieuwe adviezen

Het advies van de onderzoekers is om geen suikerrijke producten te eten wanneer je kanker hebt. Zorg wel dat je een vervangende (en betere) brandstofbron hebt, zodat je geen energietekort krijgt. Vet is een geschiktere brandstof. Producten die van nature vet bevatten zijn overwegend ook veel rijker aan voedingsstoffen, dus kunnen veel meer voor je doen, zeker als je verzwakt bent.

Koolhydraatarm/keto bij kanker gunstiger

Dit is niet voor het eerst dat onderzoekers keto aanraden bij kanker of om kanker te voorkomen! In 2018 ontdekte onderzoekers bijvoorbeeld in een onderzoek naar het effect van ene keto dieet bij vrouwen met eierstok- of baarmoederkanker, dat deze aanpak, in vergelijking met een vetarm dieet, zorgt voor een lager vetgehalte en minder visceraal vet.

De vrouwen hadden na 12 weken een lager nuchter insulinegehalte in het bloed, minder IGF-I en meer ketonen. De onderzoekers stellen dat een ketogeen dieet de insulinegevoeligheid verhoogt. Mogelijk kan dit dieet zorgen voor een minder gunstig groeiklimaat voor de kankercellen.

Een gezonde koolhydraatarm/keto aanpak

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak die bestaat uit puur en echt eten, met weinig koolhydraten (suikers) en veel gezonde vetten en voedingsstoffen. De STARTGIDS weekmenu’s kun je gebruiken om effectief te beginnen met deze aanpak. 

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL

https://www.nature.com/articles/s41467-017-01019-z

https://academic.oup.com/jn/article/148/8/1253/5064353

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.