Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. Diabetes 2
  6.  » Nederlands onderzoek diabetes 2

Nederlands onderzoek diabetes 2

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar het effect van gezond koolhydraatarm/keto eten bij diabetes 2. Hier vind je er een aantal in een handig overzicht.  Voor het eerst is nu een Nederlands onderzoek gepubliceerd, waarin de cijfers alweer voor zich spreken. Zelfs mensen die heel hoge doseringen insuline gebruikten, konden helemaal met de insuline stoppen door het aantal koolhydraten drastisch te minderen. Het onderzoek van diëtiste en diabetesverpleegkundige Harriet Verkoelen werd in augustus gepubliceerd in het blad  ‘Interventions in Obesity & Diabetes’.

Vrijwel niemand met diabetes 2 heeft een tekort aan insuline

Harriet Verkoelen ontdekte al vele jaren geleden dat mensen met diabetes type 2 en overgewicht geen tekort aan insuline hebben maar juist insulineresistent zijn. “Bij een tekort aan insuline zou het gewicht namelijk ‘als vanzelf’ dalen. Daarom is het doel bij diabetes 2 om helemaal van de insuline af te komen. Dit gaat natuurlijk veel beter als door een koolhydraatarme voeding de bloedsuikerwaarden al lager worden.”

Als je insulineresistent bent heb je geen tekort aan insuline maar kan je lijf niet meer goed reageren op insuline. Het ‘luistert niet meer’ naar de signalen van insuline. De oplossing is niet om steeds meer insuline te spuiten maar om de oorzaak weg te nemen.

Het onderzoek

Zij deed onderzoek onder 37 deelnemers met diabetes 2 die vaak veel insuline gebruikten. Uit haar driejarige onderzoek bleek dat dat veel patiënten konden stoppen met hun insuline, nadat zij veel minder koolhydraten gingen eten

Het bleek dat 35 van de 37 deelnemers al snel helemaal konden stoppen met insuline. Slechts twee deelnemers hadden nog wel insuline nodig, maar ze gebruikten nog maar heel weinig. De bloedsuikers en de HbA1c van alle deelnemers waren al na zes maanden aanzienlijk lager en zij vielen gemiddeld 13 kilo af in de eerste 6 maanden na de start met een koolhydraatarme aanpak.

Van 250 eenheden insuline naar geen insuline meer

Eén van de deelnemers was een man die al 25 jaar insuline spoot Ook hij was steeds meer en meer insuline gaan gebruiken. Aan het begin van het onderzoek spoot hij 250 eenheden per dag! En zelfs met al die insuline had hij een HbA1c van 72. Na de start met koolhydraatarm/keto eten kon hij al snel stoppen met de insuline en daalde zijn HbA1c naar 46. Vier jaar later is hij nog steeds insulinevrij.

 

Bron Het onderzoek zelf kun je hier vinden (tekst in het Engels). Titel van het onderzoek:  Low Carbohydrate Lifestyle Significantly Reduces Insulin Need in Type 2 Diabetes Patients

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen