Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Psychiater: iedereen zou keto moeten proberen

Psychiater: iedereen zou keto moeten proberen

Op het keto-congres 2023 in Denver gaf psychiater Chris Palmer een presentatie over ‘energie voor de hersenen’. Volgens Palmer is de oorzaak van veel mentale (psychische) problemen zoals chronische depressie, dat de hersenen te weinig brandstof krijgen. Daarom zou keto de beste therapie zijn die er is bij mentale problemen. Omdat keto een betere brandstof is die de energievoorziening in je hersenen kan herstellen.

Behandeling bij depressie werkt niet

Palmer ziet dat de bestaande behandelingen bij mentale problemen zoals depressie niet werken. Zo worden mensen niet beter van antidepressiva of gedragstherapieën. Het is bovendien opvallend dat deze mensen vaak ook te maken hebben met chronische ziekten zoals ernstig overgewicht, diabetes 2, hartproblemen, Alzheimer en epilepsie. Dit wordt ook gezien bij andere mentale problemen.

Is het toeval dat deze mensen vaker chronische ziektes ontwikkelen? Vraagt Palmer zich af. Of is er een verband? Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen met mentale problemen 2 tot 3 keer zo vaak ernstig overgewicht of diabetes 2 hebben. Bij mensen met chronische depressie is de kans twee keer zo groot dat ze Alzheimer krijgen. Bij mensen met schizofrenie is die kans zelfs 20 keer zo groot.

Is het toeval?

Onderzoeken laten zien dat chronische ziekten in verhouding veel vaker voorkomen bij álle mentale ziekten. Dus ook bij ADHD, angststoornissen of bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen. Is het toeval? Is het toeval dat al deze mensen met mentale problemen gemiddeld veel jonger sterven? Zo blijken mannen die chronisch depressief zijn, gemiddeld 10 jaar eerder te overlijden en chronisch depressieve vrouwen zo’n 7 jaar.

Vaak wordt gezegd dat het komt omdat deze mensen niet goed voor zichzelf zorgen. Of dat het wordt veroorzaakt door de medicatie of doordat ze geen werk hebben, arm zijn of sociale problemen hebben. Het zou in feite hun eigen schuld zijn. Maar Palmer denkt daar heel anders over. Want er zijn veel bewijzen dat zowel die chronische ziekten als mentale problemen dezelfde oorzaak hebben. Namelijk insulineresistentie.

Het échte probleem in de hersenen

Bij insulineresistentie kan je lijf niet goed gebruikmaken van koolhydraten als brandstof; dat geeft energieproblemen. Volgens Palmer is er bij mentale problemen zoals depressie ook sprake van een energieprobleem in de hersencellen. Net als in alle andere cellen van je lijf zitten in je hersencellen een heleboel kleine energiefabriekjes, de mitochondriën. Bij mentale ziekten is er een probleem met die fabriekjes.

De oplossing: geef die fabriekjes betere brandstof! Vetten (ketonen) kunnen beter worden opgenomen en zijn een betere brandstof voor de hersenen dan koolhydraten (glucose). De energiefabriekjes gaan op ketonen weer optimaal werken. Je brein krijgt meer energie. En dat stimuleert het herstel van mitochondriën. Je krijgt zelfs meer energiefabriekjes (mitochondriën) in je hersencellen als je gezond keto gaat eten.

100% resultaat met een keto-aanpak!

Palmer is ervan overtuigd dat een keto-aanpak nog veel te weinig wordt ingezet bij (chronische) depressie. In zijn presentatie haalt Palmer het recent gepubliceerde Franse onderzoek aan waarin een groep deelnemers met psychische problemen keto ging eten, en waar bij álle deelnemers een verbetering werd gezien. Over dit onderzoek schreven we al eerder; je vindt dit artikel hier.

Geen enkel medicijn en geen enkele therapie haalt 100% resultaat. Een gezonde koolhydraatarme/keto-aanpak is dus superieur aan andere behandelingen. In totaal zijn er vijf goede onderzoeken die onomstotelijk laten zien dat keto een superieure therapie is bij psychische klachten. Daar moet dus veel meer aandacht voor komen in de geestelijke gezondheidszorg, aldus Palmer.

Insulineresistentie en psychische klachten

Uit een langlopend onderzoek, waarbij 5000 kinderen de eerste 24 jaar van hun leven werden gevolgd, bleek ook een grote samenhang tussen insulineresistentie en psychische problemen. Kinderen die al op jonge leeftijd insulineresistent waren, bleken vaker psychische klachten te hebben of te krijgen. Bij kinderen die het meest overgewicht kregen tijdens de puberteit, was de kans op een depressie 4 keer zo groot.

Palmer pleit voor een andere aanpak door de psychiater: “Een psychiater heeft dagelijks mensen in zijn spreekkamer die er alles aan willen doen om beter te worden. Als de psychiater deze mensen wil helpen, moet hij ze uitleggen wat insulineresistentie is en hoe de hersenen veel beter gaan functioneren met een keto aanpak. Iedereen met psychische klachten zou gestimuleerd moeten worden om hiermee te starten.”

Ook starten met een gezonde keto-aanpak?

Misschien heb jij ook te maken met chronische depressie of andere psychische problemen, waarbij keto het verschil kan maken. Ook wij horen in de praktijk vaak dat mensen zich heel veel beter gaan voelen. Niet alleen krijgen ze meer energie: ze gaan beter slapen en worden helderder. Vaak geven mensen aan dat ‘de mist in hun hoofd’ wegtrekt. Ze kunnen weer beter focussen.

Hoofdpijn, migraine en ook andere chronische gezondheidsproblemen worden vaak minder of verdwijnen zelfs helemaal. Het is zeker de moeite waard om keto een kans te geven. Moeilijk is het niet, je kunt gewoon de weekmenu’s in de STARTGIDS volgen, dit is de meest effectieve manier om dit aan te pakken. Je bestelt de startgidsen met weekmenu’s hier samen met korting: thenewfood.nl/startgidsen.

Wie is deze psychiater dr. Chris Palmer?

Dr. Chris Palmer kampte zelf met mentale stoornissen vanaf zijn jeugd. Toen hij op een gegeven moment een keto-aanpak ging volgen om af te vallen, ontdekte hij dat hij meer energie kreeg en minder last had van zijn depressiviteit. Hij zette deze aanpak in als psychiater bij zijn patiënten en ontdekte dat ook zij baat hadden bij deze aanpak. Dat bracht hem bij het idee dat er iets heel anders aan de hand is dan wat altijd werd gedacht.

Zijn boek, Brain Energy, presenteert de eerste alomvattende theorie van wat geestesziekte veroorzaakt, waarbij tientallen jaren van klinisch, neurowetenschappelijk en metabolisch onderzoek zijn geïntegreerd in één verenigende theorie. Psychische stoornissen zijn stofwisselingstoornissen van de hersenen. Het beantwoordt vragen die de geestelijke gezondheidszorg lang heeft beziggehouden, maar wat nog belangrijker is, het biedt nieuwe oplossingen, die komen met de hoop op genezing op de lange termijn in plaats van alleen symptoomvermindering.

Bekijk ook zijn recente video die hier helemaal over gaat: The TRUTH About “Mental Disorders” op YouTube.

VERWIJZING NAAR DE ONDERZOEKEN

A comprehensive analysis of mortality-related health metrics associated with mental disorders: a nationwide, register-based cohort study
Oleguer Plana-Ripoll, PhD
Prof Carsten Bøcker Pedersen, DrMed
Prof Esben Agerbo, DrMed
Yan Holtz, MSc
Annette Erlangsen, PhD
Vladimir Canudas-Romo, PhD
et al. Published:October 24, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(19)32316-5

The ketogenic diet and remission of psychotic symptoms in schizophrenia: Two case studies
Christopher M Palmer 1, Javier Gilbert-Jaramillo 2, Eric C Westman 3
PMID: 30962118 DOI: 10.1016/j.schres.2019.03.019

The Ketogenic Diet for Refractory Mental Illness: A Retrospective Analysis of 31 Inpatients
Albert Danan, 1 Eric C. Westman, 2 Laura R. Saslow, 3 and Georgia Edecorresponding author 4 , *
Front Psychiatry. 2022; 13: 951376.Published online 2022 Jul 6. doi: 10.3389/fpsyt.2022.951376
PMCID: PMC9299263 PMID: 35873236

Longitudinal Trends in Childhood Insulin Levels and Body Mass Index and Associations With Risks of Psychosis and Depression in Young Adults
Benjamin I Perry 1 2, Jan Stochl 1 3, Rachel Upthegrove 4, Stan Zammit 5 6, Nick Wareham 7, Claudia Langenberg 7, Eleanor Winpenny 7, David Dunger 8, Peter B Jones 1 2, Golam M Khandaker 1 2 5 9
PMID: 33439216 PMCID: PMC7807390 DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2020.4180

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen