Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. Diabetes 2
  6.  » Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Dr. David Unwin, een vooruitstrevend arts die in zijn praktijk iedereen behandelt met een koolhydraatarme/keto aanpak, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe de nieren van mensen met diabetes 2 reageren op een koolhydraatarme/keto aanpak zonder eiwitbeperking. De conclusie van dit onderzoek is geweldig nieuws voor mensen bij wie de nieren zijn beschadigd door diabetes type 2! 

Uit dit onderzoek (recent gepubliceerd in Endocrinology, Diabetes and Obesity) blijkt dat nierfalen, veroorzaakt door diabetes 2, om te keren is.

Nierfalen bij diabetes 2

De nierfunctie van mensen met diabetes 2 wordt in veel gevallen met de jaren steeds slechter. Het blijkt dat ongeveer 30% van de mensen met diabetes te maken krijgt met nierfalen. De nieren gaan dan minder goed werken, wat ervoor zorgt dat bijvoorbeeld afvalstoffen niet meer goed kunnen worden uitgescheiden en je als het ware jezelf vergiftigt. Ook kun je vocht vasthouden en worden bepaalde hormonen niet aangemaakt.

De oorzaak van nierfalen bij diabetes 2

Het zijn de hoge bloedsuikers bij mensen met diabetes 2, die kunnen leiden tot allerlei ernstige complicaties, zoals blindheid, zenuwschade, hart- en vaatziekten en ook nierfalen. Vrijwel altijd wordt mensen met diabetes 2 aangeraden minder eiwitten te eten, omdat eiwitten de nieren mogelijk zouden belasten, wat zou leiden tot achteruitgang van de nieren. Het onderzoek van dokter Unwin laat zien dat dit niet waar is!

Het onderzoek

Dr. David Unwin deed onderzoek bij 143 patiënten met diabetes 2 en een normale nierfunctie of mild nierfalen (nierfunctie minimaal 50%). De patiënten aten strikt koolhydraatarm/keto, zonder eiwitbeperking, gedurende een periode van gemiddeld 30 maanden. Na 30 maanden waren zijn patiënten veel afgevallen en was hun diabetes beter onder controle. En heel belangrijk: bij veel patiënten verbeterde de nierfunctie! 

Twee derde van de patiënten had een betere nierfunctie!

Ook was bij maar liefst twee-derde van zijn patiënten (dus 95 patiënten) de nierfunctie flink verbeterd. Dr. Unwin en de nefroloog waarmee hij samenwerkte binnen dit onderzoek, dr. Chris Wong, denken dat dit komt doordat deze aanpak zorgt voor lagere bloedsuikers én een lagere bloeddruk. Beide zorgen ervoor dat de nieren veel minder belast worden en beter hun werk kunnen doen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Gezond koolhydraatarm/keto eten is niet alleen dé manier om diabetes 2 om te keren (zie onderzoeken), ook de nierfunctie kan dus verbeteren! Je hoeft niets te wijzigen aan je menu en niet voorzichtig te zijn met eiwitten. Met deze aanpak worden de bloedsuikers vanaf dag één lager en kun je direct beginnen met afbouwen/stoppen van je diabetesmedicatie. Binnen enkele weken/maanden kun je je diabetes 2 volledig omkeren. 

Wil je weten hoe je dat aanpakt? Ga naar het stappenplan om diabetes 2 te verslaan

Wat werd niet onderzocht?

Nierfalen zonder diabetes 2 Aan het onderzoek namen alleen patiënten deel met diabetes 2 en nierschade. Mogelijk worden dezelfde geweldige resultaten gehaald bij mensen die door andere reden een tot 50% verminderde nierfunctie hebben. Wil je meer informatie over nierproblemen en gezond koolhydraatarm/keto eten? Klik dan hier.

Ernstiger nierfalen Aan het onderzoek namen geen patiënten deel met een nierfunctie van minder dan 50%. Maar in een eerder kleinschalig onderzoek (casestudy) zagen onderzoekers dat ook bij ernstig nierfalen een koolhydraatarme/keto aanpak erg gunstig kan zijn. De nierfunctie ging niet verder achteruit, maar bleef stabiel. Dit terwijl de nierfunctie daarvoor gestaagd verder daalde.

Conclusie van de onderzoekers: koolhydraatrijk eten en het spuiten van insuline draagt sterk bij aan het (verder) achteruitgaan van de nieren. 

Meer informatie over nierproblemen en gezond koolhydraatarm/keto eten vind je hier.

 

MEER RECENT NIEUWS

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

BRONNEN

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen