Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. NIEUWS
  4.  » 
  5. Diabetes 2
  6.  » Onderzoek: Alvleesklier kan herstellen

Onderzoek: Alvleesklier kan herstellen

Goed nieuws voor mensen met diabetes type 2! Uit een nieuw onderzoek van The Lancet Diabetes and Endocrinoly blijkt dat het omkeren van diabetes 2 ervoor kan zorgen dat de alvleesklier weer gezonder kan worden en weer normaal kan gaan functioneren.

Hoe zit dat met diabetes 2 en je alvleesklier?

Al zeker tien jaar voordat je de diagnose diabetes 2 krijgt, gaat er al van alles mis in je lijf doordat je lijf steeds minder goed met koolhydraten om kan gaan. Je cellen reageren niet meer goed op insuline die nodig is om koolhydraten op te nemen als brandstof voor je spieren. Als je dan toch grote hoeveelheden koolhydraten blijft eten gaat je alvleesklier steeds meer en meer insuline aanmaken om toch te proberen die koolhydraten (suikers) in je bloed op te ruimen.

Al die insuline zorgt er niet voor dat die cellen van bijvoorbeeld je spieren ineens wel goed reageren. Het zorgt er vooral voor dat koolhydraten worden opgeslagen als vet. Vet rond je middel en ook in je lever en alvleesklier.  Je alvleesklier kan door dat vet niet goed meer werken. Hij gaat minder insuline aanmaken, waardoor de bloedsuikers stijgen. Wil je precies weten hoe dit zit? Dokter Jason Fung legt het hier uit.

Medicatie om je bloedsuikers te verlagen

Dit is het moment dat veel mensen bloedsuikerverlagende medicatie moeten gaan gebruiken, zoals gliclazide of insuline. Deze medicatie zorgt ervoor dat de koolhydraten (suikers) weer uit je bloed worden gehaald, waardoor je bloedsuikers lager worden. Maar helaas herstelt de schade aan de alvleesklier door vervetting niet. Bij mensen met diabetes 2 gaat de alvleesklier in de loop van de tijd steeds slechter werken. 

Nieuw onderzoek: de alvleesklier kan weer herstellen

Vroeger werd altijd gedacht dat schade aan de alvleesklier niet te herstellen was. Nu blijkt anders!  Onderzoekers keken naar de alvleesklier bij mensen die diabetes 2 volledig hadden omgekeerd. Deze ‘ex-diabeten’ hadden een HbA1c van maximaal 48 mmol/L en een nuchtere bloedsuiker van maximaal 7 mmol/L, en gebruikten geen diabetes 2 medicatie meer.

De onderzoekers volgden de proefpersonen 24 maanden. Uit dit onderzoek bleek dat de alvleesklier na 24 maanden 10cc gegroeid was en dat de hoeveelheid vet in de alvleesklier (wat ervoor zorgt dat de alvleesklier niet goed kan werken) sterk was verminderd. De alvleesklier bleek uiteindelijk weer net zo goed te functioneren als bij mensen zonder diabetes 2!

Waarom is dit zo belangrijk?

Voorheen werd aangenomen dat je alvleesklier niet kan herstellen en steeds zieker wordt. Daarom werd ook vaak gezegd dat diabetes 2 omkeren met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak niet blijvend kan zijn. Omdat je op termijn zelf helemaal geen insuline meer aan kan maken. Nu blijkt dus dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken! Zolang je maar weg blijft van al die koolhydraten. 

Ben jij nog niet begonnen met het omkeren van je diabetes 2?

Gezond koolhydraatarm/keto eten is dé manier om diabetes 2 om te keren. Dit blijkt uit erg veel onderzoeken. Met deze aanpak worden de bloedsuikers vanaf dag één lager en kun je direct beginnen met afbouwen/stoppen van je diabetesmedicatie. Binnen enkele weken/maanden kun je je diabetes 2 volledig omkeren. Bovendien kan je alvleesklier dus weer herstellen!

Wil je weten hoe je dat aanpakt? Ga naar het stappenplan om diabetes 2 te verslaan.

MEER RECENT NIEUWS

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen