Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
  4.  » Onderzoek: koolhydraten oorzaak hoge bloeddruk

Onderzoek: koolhydraten oorzaak hoge bloeddruk

Het is nu écht bewezen: steeds te veel suikers en koolhydraten zijn de (belangrijkste) oorzaak van een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk is (zelfs mét medicatie) gevaarlijk. Onderzoekers onderzochten of je dit proces ook om kunt keren. Het goede nieuws is dat het inderdaad andersom ook werkt. Je kunt een hoge bloeddruk op den duur weer verlagen door koolhydraten rigoureus te schrappen. 

Een op de drie heeft een hoge bloeddruk

Een op de drie 30- tot 70-jarigen heeft een hoge bloeddruk. Het blijkt dat bijna de helft van deze mensen niet weet dat de bloeddruk te hoog is, zij gebruiken dus ook geen medicatie! Dat is zorgelijk want ook al voel je een hoge bloeddruk meestal niet en denk je dat het wel meevalt, het kan zo ongemerkt toch erg veel schade veroorzaken. 

Gevaren van een te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk speelt een enorm grote rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten. Precies dat waar velen zo bang voor zijn. Vaatwanden verzwakken door een te hoge bloeddruk, waardoor je veel meer kans loopt op ontstekingen van de vaatwand. Ook als je bloeddrukverlagers slikt kan er nog schade ontstaan of al ontstaan zijn. 

Bij een te hoge bloeddruk is de kans op hartfalen 3 keer zo groot en de kans op een beroerte 4 keer zo grootOok kan het immuunsysteem door een te hoge bloeddruk minder goed werken, waardoor je een groter risico loopt ziek te worden en/of minder  makkelijk geneest als je ziek bent. Om hoge bloeddruk te voorkomen is het belangrijk dat we goed weten waar dit door ontstaat.

De verkeerde aanname

Overgewicht en zout werden tot nu toe als schuldige aangewezen, bij het ontstaan van hoge bloeddruk. Mensen met een te hoge bloeddruk krijgen altijd het advies om, naast bloeddrukverlagers gebruiken, de zoutinname flink te verminderen en af te vallen. Er wordt altijd van uitgegaan dat voor iedere kilo die je kwijtraakt je bloeddruk zo’n 1 mmHg zakt. Dus val je 10 kilo af dan zakt je bloeddruk van 140/90 naar 130/80. In de praktijk blijken die adviezen vaak niet te werken en nu is duidelijk waarom!!

De échte oorzaak is eindelijk bekend!

Uit nieuw onderzoek (zie bronnen onderaan) blijkt dat zout en overgewicht helemaal niet dé boosdoener zijn. De werkelijk oorzaak is insulineresistentie! Hierbij reageert je lijf op koolhydraatrijke voeding door steeds heel veel insuline aan te maken. Nu blijkt precies dat een teveel aan insuline in je bloed ervoor zorgt dat je bloeddruk hoger wordt! Het lijkt te komen doordat je nieren meer vocht en zout vasthouden. 

Bloeddruk verlagen door het omgekeerde te doen!

De onderzoekers keken ook wat er gebeurt als je dit proces omkeert. Dus wat gebeurt er als de hoeveelheid insuline in het bloed wordt verlaagd, door koolhydraten juist te schrappen uit je menu. Gaan de nieren dan meer zout en vocht loslaten, waardoor de bloeddruk daalt? Om dit te onderzoeken kregen 154 proefpersonen met een hoge bloeddruk  een koolhydraatarme/keto aanpak voorgeschreven.

Het resultaat was verbluffend: Na 24 maanden bleek de bloeddruk bij alle deelnemers aanzienlijk lager! Bijna 20% van de deelnemers die medicatie gebruikten voor een hoge bloeddruk kon hiermee stoppen en veel andere deelnemers konden de medicatie flink afbouwen. Bij de mensen die helemaal konden stoppen met de medicatie daalde de bovendruk 14,8 mmHg en de onderdruk 8,1 mmHg.

Speelt afvallen een rol?

Werd de bloeddrukverlaging veroorzaakt door het afvallen? Nee, dat was niet de belangrijkste reden! Veel deelnemers vielen veel af, maar lang niet allemaal. Er was zelfs een deelneemster die al slank was bij de start, maar ook bij haar zakte de bloeddruk zodanig, dat ze kon stoppen met medicatie. Dit alles geeft aan dat gewicht niet de belangrijkste speler is als het gaat om het verlagen van de bloeddruk.

Eerst werd altijd aangenomen dat een hoge bloeddruk een chronische ziekte is, met medicatie als oplossing. De adviezen om af te vallen en zout te minderen leverden vrijwel geen resultaten op. Vrij uitzichtloos dus. Maar nu is er hoop! Door gezond koolhydraatarm/keto te eten, kun je je bloeddruk op een gezonde manier verlagen én loop je in de toekomst minder risico op bijvoorbeeld een hartaanval of een beroerte. 

Heb jij een hoge bloeddruk?

Iedereen met een hoge bloeddruk kan zonder problemen starten met deze aanpak. Je bloeddruk zal al snel lager worden, vaak binnen enkele weken/maanden. In veel gevallen kan je afbouwen of stoppen met de bloeddrukmedicatie. Je bloeddruk kan zelfs weer helemaal gezond worden! Wil je meer weten over deze aanpak en een hoge bloeddruk? Klik hier.

BRONNEN BIJ DIT ARTIKEL
  • Unwin, D. J., Tobin, S. D., Murray, S. W., Delon, C., & Brady, A. J. (2019). Substantial and Sustained Improvements in Blood Pressure, Weight and Lipid Profiles from a Carbohydrate Restricted Diet: An Observational Study of Insulin Resistant Patients in Primary Care. International journal of environmental research and public health16(15), 2680. https://doi.org/10.3390/ijerph16152680 
  • https://actueel.hartstichting.nl/12-miljoen-nederlanders-onwetend-over-hoge-bloeddruk-en-daarmee-grotere-kans-op-hart–of-vaatziekte/

MEER RECENT NIEUWS

Keto onderzoek: minder pijn, meer energie

Mensen die starten met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak merken vaak dat allerlei (pijn)klachten afnemen. Dat is niet vreemd: we weten al langer dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak ontstekingsremmend werkt. Nieuw onderzoek bevestigt dit wederom. De...

Onderzoek: effect keto bij psychisch problemen

Nieuw onderzoek naar een keto-aanpak bij patiënten met ernstige psychische problemen laat verbluffende resultaten zien. De onderzoeker zag dat koolhydraatarme/keto voeding een eenvoudige en veilige manier is om de behandeling van geestelijke aandoeningen te...

Onderzoek: volle zuivel beschermt hart en vaten!

Voor wie nog steeds denkt dat volle zuivel kan hart- en vaatziekten veroorzaken: alweer onderzoek dat het tegendeel bewijst! Inmiddels zijn er veel onderzoeken waaruit blijkt dat volle zuivel júist een goed idee is voor je! Geen verband  Recente observatiestudies (zie...

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat 'onderliggend lijden' (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het...

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen