Selecteer een pagina
  1. NIEUWS
  2.  » 
  3. gezondheid
  4.  » Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

Onderzoek: Bloedsuikers en coronaverloop

We weten inmiddels allemaal dat ‘onderliggend lijden’ (chronische aandoeningen) bepalend is voor het verloop van de ziekte bij corona. Dit laten onderzoeken ook keer op keer zien. Maar niet eerder werd gekeken naar de specifieke rol van te hoge bloedsuikers bij het verloop van corona. Recent onderzoek laat zien dat ook te hoge bloedsuikers een enorm grote rol spelen.

Onderliggend lijden?

Bekend is dat mensen ouder dan 80 jaar én mensen met ‘onderliggend lijden’ een groter risico hebben op een ernstig ziektebeloop. Het gaat bij onderliggend lijden vooral om chronische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en morbide obesitas. Deze aandoeningen kunnen het verloop van de ziekte verergeren, net zoals dat ook geldt voor ‘de normale griep’.

Daarnaast zijn er uiteraard andere (overwegend minder vaak voorkomende) ziektes/aandoeningen die zorgen voor ‘onderliggend lijden’.

Hoge bloedsuikers

Nieuw onderzoek laat zien dat ook hoge bloedsuikers vaak een grote rol spelen in de ernst van het verloop van corona.
– Te hoge bloedsuikers zorgen ervoor dat het virus makkelijker kan binnendringen in het lijf
– Te hoge bloedsuikers zorgen ervoor dat het lijf het virus minder goed kan bestrijden en dat het ziektebeloop ernstiger verloopt.

Makkelijker binnendringen Hogere bloedsuikers zorgen ervoor dat het virus zich beter kan binden aan de ACE2 receptoren. Hierdoor kan het virus makkelijker de longen binnendringen en zich daar vermenigvuldigen.
Minder goede barrière De longen hebben normaal gesproken een soort laagje, dat antiviraal werkt: de eerste barrière tegen luchtweginfecties. Hogere bloedsuikers zorgen er ook voor dat dit laagje ‘versuikert’ en daardoor minder goed werkt.
Verstoring afweersysteem 
Verhoogde bloedsuikers verstoren het natuurlijke afweersysteem en kunnen daardoor zorgen voor een cytokinestorm (een overdreven afweerreactie, waarbij enorm veel afweercellen in één keer worden losgelaten), wat kan leiden tot versnelde celdood en orgaanfalen in het hele lichaam en het acute respiratoire distress syndroom (ARDS = ademdepressie).
Verstoring bloedstolling Deze reactie van het immuunsysteem kan ook zorgen voor een verstoring in de bloedstolling, waardoor ook trombose vaker voorkomt. Dit is iets waar veel ogenschijnlijk gezonde jonge mensen met veel complicaties last van hebben. 

Welke mensen hebben hoge(ere) bloedsuikers?

Veel mensen lopen zonder het te weten rond met te hoge bloedsuikers. Hoge bloedsuikers ontstaan doordat je lijf niet goed kan omgaan met steeds veel koolhydraten. Je bent dan ‘insulineresistent’. Hierdoor verhogen veel koolhydraten in de voeding de bloedsuikers meer dan gezond is. Het gaat dus niet alleen om mensen met diabetes of mensen die weten dat ze risico lopen om diabetes 2 te ontwikkelen.

Tekenen van insulineresistentie? De meest duidelijke aanwijzingen zijn: snel moe en hongerig na een broodmaaltijd of diner met veel koolhydraten. Moe aan het einde van de middag. Nooit echt verzadigd. Vaak moeite om op gewicht te blijven, dus snel overgewicht.

Wanneer spreek je van hoge bloedsuikers? De onderzoekers gaan bij verhoogde bloedsuikers uit van waardes vanaf 5,8 mmol/L nuchter en 7,8 mmol/L niet nuchter. Dit zijn dus geen waardes die al in verband met diabetes worden gebracht.

Onderzoek onder gevaccineerde mensen

Uit een ander onderzoek blijkt dat onderliggend lijden ook voor een ernstiger ziekteverloop kan zorgen ná volledige vaccinatie. In dit onderzoek werd gekeken naar 152 volledig gevaccineerde patiënten in Israël, die waren opgenomen in verband met een ernstig verloop van corona. 34 van deze patiënten zijn uiteindelijk overleden. Het onderzoek laat zien dat chronische ziekte nog steeds een enorme rol speelt.

Bij vrijwel alle patiënten was sprake van onderliggend lijden. 71% had een te hoge bloeddruk (met of zonder medicatie), 48% diabetes type 2, 27% hartfalen, 24% chronisch nierfalen, 24% longaandoeningen, 19% dementie en 24% kanker. Slechts 6 patiënten van de 152 opgenomen mensen had GEEN andere ziekte. Helaas zijn in dit onderzoek de hoogte van de bloedsuikers en eventueel overgewicht niet in kaart gebracht.

Hoge bloedsuikers en chronische ziektes 

Vrijwel iedereen die heeft te kampen met chronische ziektes en ernstig overgewicht, heeft ook te maken met hoge bloedsuikers. Ook een hoge bloeddruk ontstaat vrijwel altijd door insulineresistentie en te hoge bloedsuikers (dus niet door zout!!). Ook bijvoorbeeld nierfalen, hartfalen en zelfs Alzheimer zijn vaak het gevolg van insulineresistentie en hoge bloedsuikers. Dit is vele malen aangetoond in onderzoeken.

De rol van overgewicht

Andere recente onderzoeken naar ‘onderliggend lijden’ en een ernstig verloop van corona laten zien dat ernstig overgewicht de GROOTSTE RISICOFACTOR is als het gaat om overlijden (30% groter risico) door corona. Ernstig overgewicht is overigens ook een chronische ziekte. Ernstig overgewicht wordt vrijwel altijd veroorzaakt door insulineresistentie, dus het niet kunnen verwerken van heel veel koolhydraten. 

Eet jezelf gezonder!

Weet jij of denk jij dat je ook te hoge bloedsuikers hebt? Spelen bij jou ook chronische ziektes? Of heb je fors overgewicht? Wacht dan niet langer. Ga er iets aan doen! Moeilijk is het niet en al binnen een paar weken kan jouw gezondheid al een stuk verbeterd zijn. Gebruik je medicatie? Vaak kan al snel medicatie worden afgebouwd. Diabetesmedicatie zelfs al vanaf de eerste dag (zie het diabetes omkeren stappenplan)!

Je kunt dit eenvoudig bereiken door gezond koolhydraatarm/keto te gaan eten. Dit verlaagt DIRECT je bloedsuikers. En je bloedsuikers BLIJVEN LAAG. Beginnen is eenvoudig met de heerlijke & simpele weekmenu’s uit de startgidsen. Je kunt de startgidsen hier met korting bestellen

Koolhydraatarm/keto als medicijn

Ook uit onderzoeken blijkt dat een koolhydraatarme/keto aanpak het risico op ziekten zie samenhangen met hoge bloedsuikers vermindert. Virussen gebruiken het liefst glucose als brandstof, waardoor keto effectief is als onderdeel van de behandeling. Eerder onderzoek toonde al aan dat keto bij een effectieve en veilige interventie is voor patiënten op de IC. Het kan de opnameduur aanzienlijk verkorten.

Op dit moment loopt er een onderzoek naar ketovoeding bij geïntubeerde coronapatiënten. De verwachting is dat deze aanpak de duur van de beademing flink kan verkorten en ontstekingsremmend werkt. Hierdoor zou ook het risico op een dodelijke cytokinestorm kunnen afnemen. De onderzoeksresultaten worden in december 2021 verwacht (alle aangehaalde onderzoeken staan genoemd onder ‘bronnen’).

Minder risico als je gezond koolhydraatarm/keto eet?

Gezien alle nu bekende onderzoeken en gegevens, gaan wij ervan uit dat mensen die al langer gezond koolhydraatarm/keto eten én geen metabole problemen (meer) hebben, minder risico lopen om ziek te worden door een coronabesmetting. En dat ze, als ze wel ziek worden, een lager risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte. Ervan uitgaande dat geen andere ziektes en (immuun)problemen meespelen uiteraard.

Kortom: zorg goed voor jezelf, maak je lijf weer sterk en gezond. Dat is altijd een goed idee! 

MEER RECENT NIEUWS

Onderzoek: ‘ouderdomsziekten’ bij kinderen

Vroeger werden metabole gezondheidsproblemen zoals leververvetting, diabetes 2 en hart- en vaatziekten, vooral bij ouderen gezien. Maar tegenwoordig worden deze problemen zelfs al gezien bij heel jonge kinderen en niet bij een enkeling, maar bij véél jonge kinderen!...

Onderzoek: Keto kan nierfunctie verbeteren

Dr. David Unwin, een vooruitstrevend arts die in zijn praktijk iedereen behandelt met een koolhydraatarme/keto aanpak, heeft jarenlang onderzoek gedaan naar hoe de nieren van mensen met diabetes 2 reageren op een koolhydraatarme/keto aanpak zonder eiwitbeperking. De...

Jaren vóór diabetes 2 al schade

Recent onderzoek laat zien dat mensen met die verhoogde bloedsuikers hebben, maar nog geen diabetes 2, een groter risico hebben op ernstige hartproblemen, zoals een hartaanval of beroerte. Prediabetes werd eerder niet als risicofactor gezien voor hart- en...

Waarheid over kanker

De waarheid over kanker  Uit recente onderzoeken blijkt dat verkeerd eten (koolhydraatrijk en vetarm bij insulineresistentie) en overgewicht bijna even schadelijk zijn als roken. Dit in tegenstelling tot allerlei andere aannames (rood vlees, te weinig vezels, etc),...

Keto effectief bij Alzheimer

Opnieuw laat onderzoek zien dat een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak veelbelovend is bij de behandeling van Alzheimer. De onderzoekers zagen 'aanzienlijke verbetering' in het functioneren bij deelnemers die gezond koolhydraatarm/keto gingen eten. Na afloop van het...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.