Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. DE JUISTE PRODUCTEN KIEZEN
  4.  » Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

UPDATE 9 april 2020: Naar aanleiding van onze mail over de niet-kloppende informatie op het etiket laat Mora weten: “Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat de Koolhydraten vermelding op de huidige verpakking Mora Oven&Airfryer Frikandellen inderdaad onjuist is. Op de huidige verpakking staat 2,6 / 100 gram vermeld, maar dit moet zijn 6,2 / 100 gram. Dit is helaas ontstaan doordat dit bij een herdruk verkeerd is overgenomen. We zullen dit zo snel mogelijk aanpassen, maar zijn hierbij wel gebonden aan lead times van verpakkingsmateriaal en bestaande voorraden.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en willen u bedanken voor uw oplettendheid.
Met vriendelijke groet,
Mora Consumentenservice

Ons bericht van januari 2020:

Mora ovenfrikandellen getest in het lab

Volgens het etiket bevatten Mora ovenfrikandellen maar weinig koolhydraten. Ik wilde weten of dat echt waar is want de ingrediëntenlijst ziet er niet heel erg koolhydraatarm uit. We lieten de ovenfrikandellen van Mora onderzoeken in het laboratorium en wat blijkt? Het etiket klopt niet.
Mora ovenfrikandellen (oven en airfryer) bevatten geen 2,6 gram koolhydraten per 100 gram, zoals het etiket vermeldt, maar ruim twee keer zoveel! Wat zegt die meting? Een Mora ovenfrikandel bevat dus geen 1,8 gram koolhydraten per stuk, maar bijna 4 gram koolhydraten per frikandel. Geen goede keuze!

Is dat zo erg?

Wanneer je een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgt, dan eet je vooral puur en écht eten. Je eet per dag maximaal 25 gram koolhydraten (mensen met diabetes type 2, of wie om andere medische reden deze aanpak volgt, zelfs maximaal 20 gram koolhydraten per dag).
Die koolhydraten komen uit puur, écht eten, en niet vooral uit paneermeel, dextrose en glucosestroop, wat de ingrediënten zijn die voor de koolhydraten zorgen in de Mora ovenfrikandellen. Kies liever voor een soort zónder koolhydraatrijke bindmiddelen en suikerrijke toevoegingen.

Welke frikandellen zijn dan wel geschikt?

Wil je toch graag af en toe ‘snacken’ en een frikandel eten? Kies dan één van de geschikte soorten die hieronder staan. Let ook op als je buiten de deur een frikandel wilt eten. Frikandellen uit de snackbar of van het benzinestation bevatten veel meer koolhydraten en zijn dus geen geschikte opties, als je strikt koolhydraatarm eet. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld hamburgers uit de snackbar. Liever niet dus.

Bak ze lekker zelf! Frika’s zijn helemaal hot.

Je kunt ook zelf heerlijke frikandellen maken! Ik heb speciaal voor jullie de frika ontworpen. De frika smaakt als een frikandel, heeft de bite van een frikandel, maar ziet er anders uit. Daardoor, door die andere vorm, kun je ze heel makkelijk zelf maken. Je vindt het recept hier.
Frika’s zijn gegarandeerd koolhydraatarm!

Of koop deze frikandellen

De enige geschikte frikandellen die op dit moment te koop zijn en die wat mij betreft niet ‘verdacht’ zijn, vanwege de gebruikte ingrediënten, dat zijn de volgende:

Schotse Hooglanders Bij schotsehooglanders.nl kun je frikandellen (online) kopen die heel weinig koolhydraten bevatten en alleen goed en ‘eerlijk’ vlees en kruiden bevatten, dus geen toevoegingen. Dit is mijn favoriet, ze zijn duurder, maar heerlijk en gezond! Dus die passen heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak wat mij betreft. Zo vaak je wilt.

Frituren of airfryer?

Gebruik gezonde olie voor het frituren, dus ossenwit of kokosolie. Bakken in de airfryer is een hele goede en lekkere optie en dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de olie die je moet gebruiken. Bakken in de oven of koekenpan (in kokosolie) kan ook prima. 

Meer tips & tricks

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Corona en hoge bloeddrukmedicatie

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

Vragen en tips bij de STARTGIDS

BELANGRIJK VÓÓR JE GAAT STARTEN: VOOR IEDEREEN: Je móet je mineralen aanvullen om kramp, vermoeide spieren en ‘slap voelen’ te voorkomen! Waarom en hoe dat lees je hier. VOOR DIABETEN: Lees dit ALTIJD eerst: Zo kun je starten als je diabetes hebt. VERSCHILLENDE...

Corona-risico: leptine en overgewicht?

Het heeft ons allemaal in de greep: het coronavirus. Wij volgen artsen en wetenschappers (overal ter wereld) die gespecialiseerd zijn in gezond koolhydraatarm/keto eten en die relevante inzichten en (volgens ons) betrouwbare informatie hebben m.b.t. het coronavirus....

TIEN FABELS over diabetes type 2

Steeds meer mensen ontdekken dat je door heel anders te eten, diabetes 2 kunt verslaan. Het lukt ze om van de insuline en pillen af te komen, terwijl hun bloedsuikers laag blijven. Dat is geen 'wonder', maar heel logisch. Als je de oorzaak wegneemt, dan kun je beter...

Arts: juist nu koolhydraatarm eten!

Steeds meer artsen blijken, vaak al langere tijd, hun patiënten een koolhydraatarme/keto aanpak te adviseren. Wij willen deze artsen, van over de hele wereld, graag aan jullie voorstellen. In dit artikel maken we kennis met dokter Melanie Meijer, huisarts en...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.