Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. DE JUISTE PRODUCTEN KIEZEN
  4.  » Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

UPDATE 9 april 2020: Naar aanleiding van onze mail over de niet-kloppende informatie op het etiket laat Mora weten: “Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat de Koolhydraten vermelding op de huidige verpakking Mora Oven&Airfryer Frikandellen inderdaad onjuist is. Op de huidige verpakking staat 2,6 / 100 gram vermeld, maar dit moet zijn 6,2 / 100 gram. Dit is helaas ontstaan doordat dit bij een herdruk verkeerd is overgenomen. We zullen dit zo snel mogelijk aanpassen, maar zijn hierbij wel gebonden aan lead times van verpakkingsmateriaal en bestaande voorraden.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en willen u bedanken voor uw oplettendheid.
Met vriendelijke groet,
Mora Consumentenservice

Ons bericht van januari 2020:

Mora ovenfrikandellen getest in het lab

Volgens het etiket bevatten Mora ovenfrikandellen maar weinig koolhydraten. Ik wilde weten of dat echt waar is want de ingrediëntenlijst ziet er niet heel erg koolhydraatarm uit. We lieten de ovenfrikandellen van Mora onderzoeken in het laboratorium en wat blijkt? Het etiket klopt niet.
Mora ovenfrikandellen (oven en airfryer) bevatten geen 2,6 gram koolhydraten per 100 gram, zoals het etiket vermeldt, maar ruim twee keer zoveel! Wat zegt die meting? Een Mora ovenfrikandel bevat dus geen 1,8 gram koolhydraten per stuk, maar bijna 4 gram koolhydraten per frikandel. Geen goede keuze!

Is dat zo erg?

Wanneer je een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgt, dan eet je vooral puur en écht eten. Je eet per dag maximaal 25 gram koolhydraten (mensen met diabetes type 2, of wie om andere medische reden deze aanpak volgt, zelfs maximaal 20 gram koolhydraten per dag).
Die koolhydraten komen uit puur, écht eten, en niet vooral uit paneermeel, dextrose en glucosestroop, wat de ingrediënten zijn die voor de koolhydraten zorgen in de Mora ovenfrikandellen. Kies liever voor een soort zónder koolhydraatrijke bindmiddelen en suikerrijke toevoegingen.

Welke frikandellen zijn dan wel geschikt?

Wil je toch graag af en toe ‘snacken’ en een frikandel eten? Kies dan één van de geschikte soorten die hieronder staan. Let ook op als je buiten de deur een frikandel wilt eten. Frikandellen uit de snackbar of van het benzinestation bevatten veel meer koolhydraten en zijn dus geen geschikte opties, als je strikt koolhydraatarm eet. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld hamburgers uit de snackbar. Liever niet dus.

Bak ze lekker zelf! Frika’s zijn helemaal hot.

Je kunt ook zelf heerlijke frikandellen maken! Ik heb speciaal voor jullie de frika ontworpen. De frika smaakt als een frikandel, heeft de bite van een frikandel, maar ziet er anders uit.

Daardoor, door die andere vorm, kun je ze heel makkelijk zelf maken. Je vindt het recept hier.
Frika’s zijn gegarandeerd koolhydraatarm!

Frituren of airfryer?

Gebruik gezonde olie voor het frituren, dus ossenwit of kokosolie. Bakken in de airfryer is een hele goede en lekkere optie en dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de olie die je moet gebruiken. Bakken in de oven of koekenpan (in kokosolie) kan ook prima. 

Toch kopen?

De enige geschikte frikandellen die vrijwel zonder koolhydraten zijn( door ons getest en minder dan 0,5 gram kh per 100 gram) is te koop bij  schotsehooglanders.nl Hier kun je frikandellen (online) kopen van ‘eerlijk’ scharrelvlees (s’Andershof), zonder toevoegingen. Dit is mijn favoriet, ze zijn heerlijk en voedzaam. Ze passen heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak wat mij betreft. Zo vaak je wilt. 
Nadeel: ze zijn veel duurder. Je betaalt dus echt meer voor beter vlees en een beter gezonder product zonder toevoegingen.

Meer tips & tricks

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.