Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. KOOLHYDRAATARM PRODUCT KIEZEN
  4.  » Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

UPDATE 9 april 2020: Naar aanleiding van onze mail over de niet-kloppende informatie op het etiket laat Mora weten: “Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat de Koolhydraten vermelding op de huidige verpakking Mora Oven&Airfryer Frikandellen inderdaad onjuist is. Op de huidige verpakking staat 2,6 / 100 gram vermeld, maar dit moet zijn 6,2 / 100 gram. Dit is helaas ontstaan doordat dit bij een herdruk verkeerd is overgenomen. We zullen dit zo snel mogelijk aanpassen, maar zijn hierbij wel gebonden aan lead times van verpakkingsmateriaal en bestaande voorraden.

Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en willen u bedanken voor uw oplettendheid.
Met vriendelijke groet,
Mora Consumentenservice

Ons bericht van januari 2020:

Mora ovenfrikandellen getest in het lab

Volgens het etiket bevatten Mora ovenfrikandellen maar weinig koolhydraten. Ik wilde weten of dat echt waar is want de ingrediëntenlijst ziet er niet heel erg koolhydraatarm uit. We lieten de ovenfrikandellen van Mora onderzoeken in het laboratorium en wat blijkt? Het etiket klopt niet.
Mora ovenfrikandellen (oven en airfryer) bevatten geen 2,6 gram koolhydraten per 100 gram, zoals het etiket vermeldt, maar ruim twee keer zoveel! Wat zegt die meting? Een Mora ovenfrikandel bevat dus geen 1,8 gram koolhydraten per stuk, maar bijna 4 gram koolhydraten per frikandel. Geen goede keuze!

Is dat zo erg?

Wanneer je een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak volgt, dan eet je vooral puur en écht eten. Je eet per dag maximaal 25 gram koolhydraten (mensen met diabetes type 2, of wie om andere medische reden deze aanpak volgt, zelfs maximaal 20 gram koolhydraten per dag).
Die koolhydraten komen uit puur, écht eten, en niet vooral uit paneermeel, dextrose en glucosestroop, wat de ingrediënten zijn die voor de koolhydraten zorgen in de Mora ovenfrikandellen. Kies liever voor een soort zónder koolhydraatrijke bindmiddelen en suikerrijke toevoegingen.

Welke frikandellen zijn dan wel geschikt?

Wil je toch graag af en toe ‘snacken’ en een frikandel eten? Kies dan één van de geschikte soorten die hieronder staan. Let ook op als je buiten de deur een frikandel wilt eten. Frikandellen uit de snackbar of van het benzinestation bevatten veel meer koolhydraten en zijn dus geen geschikte opties, als je strikt koolhydraatarm eet. Datzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld hamburgers uit de snackbar. Liever niet dus.

Bak ze lekker zelf! Frika’s zijn helemaal hot.

Je kunt ook zelf heerlijke frikandellen maken! Ik heb speciaal voor jullie de frika ontworpen. De frika smaakt als een frikandel, heeft de bite van een frikandel, maar ziet er anders uit.

Daardoor, door die andere vorm, kun je ze heel makkelijk zelf maken. Je vindt het recept hier.
Frika’s zijn gegarandeerd koolhydraatarm!

Frituren of airfryer?

Gebruik gezonde olie voor het frituren, dus ossenwit of kokosolie. Bakken in de airfryer is een hele goede en lekkere optie en dan hoef je je ook geen zorgen te maken over de olie die je moet gebruiken. Bakken in de oven of koekenpan (in kokosolie) kan ook prima. 

Toch kopen?

De enige geschikte frikandellen die vrijwel zonder koolhydraten zijn( door ons getest en minder dan 0,5 gram kh per 100 gram) is te koop bij  schotsehooglanders.nl Hier kun je frikandellen (online) kopen van ‘eerlijk’ scharrelvlees (s’Andershof), zonder toevoegingen. Dit is mijn favoriet, ze zijn heerlijk en voedzaam. Ze passen heel goed in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak wat mij betreft. Zo vaak je wilt. 
Nadeel: ze zijn veel duurder. Je betaalt dus echt meer voor beter vlees en een beter gezonder product zonder toevoegingen.

Meer tips & tricks

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Calorieën tellen en afvallen

Dat dacht jij toch ook altijd? Als je wilt afvallen dan móet je calorieën tellen, want daar draait het om? Inmiddels weet je dat daar de sleutel niet zit, toch? Of denk je stiekem dat je toch calorieën moet tellen, ook al doen wij daar niet aan? Heeft calorieën tellen...

Is ketonen slikken een goed idee?

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.