Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. RECEPTEN
  4.  » Suikervrije KETO limonadesiroop

Suikervrije KETO limonadesiroop

Suikervrije limonadesiroop past met mate prima in een gezond koolhydraatarme/keto aanpak. Niet om de hele dag limonade te drinken, maar voor af en toe, of misschien om waterijsjes te maken, voor over een toetje of om te gebruiken in de keuken bij het koken.

Kant-en-klaar suikervrije siroop

Er zijn veel geschikte soorten suikervrije limonadesiroop te koop met maar weinig koolhydraten. Je vindt ze via onze supermarktpagina, door te zoeken op siroop. Alleen bevatten deze kant-en-klaar limonadesiropen vaak ook zoetstoffen of bijvoorbeeld smaakversterkers, die je misschien liever niet wilt gebruiken. 

Siropen, bijvoorbeeld die van Teisseire, passen qua koolhydraten in deze aanpak, maar als je vooral puur en echt wilt eten dan kun je het beter (vrijwel) niet gebruiken. Maak dan eventueel je eigen siroop, met gezondere zoetstoffen en aardbeien of frambozen.  

ZELF LIMONADESIROOP ZONDER SUIKER MAKEN

Normaal wordt siroop gemaakt met veel suiker. Dat zorgt niet alleen voor stroperige siroop, door suiker wordt siroop ook lang houdbaar. Siroop zonder suiker is niet lang houdbaar. Reken op maximaal 8 dagen goed afgesloten in de koelkast. Wil je toch grotere hoeveelheden maken? Je kunt deze suikervrije siroop wel invriezen!

Gebruik bosvruchten (aardbeien, frambozen, bramen, bessen of verse cranberry’s), rabarber of pompoen. Dit bevat het minste koolhydraten. De door ons gemeten koolhydraten in fruit kun je in deze lijst nakijken

Suikervrije aardbeien limonadesiroop (± 10 gr kh voor het hele recept)

NODIG
250 gram rijpe aardbeien, vers of diepvries
50 ml water
70 gram sukrin+ (of een andere zoetstof naar eigen keuze en smaak, zoals steviadruppels)
OPTIE 1 tl vanille-extract (zie tip)

BEREIDEN
Doe alles bij elkaar in een kleine pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Zeef de vruchten boven een kom en roer eventueel met een pollepel door de vruchten, zodat al het vocht vrij komt, wat er overblijft in de zeef kun je weer gebruiken (zie tip).

Proef of de siroop zoet genoeg is. Laat de siroop afkoelen en bewaar maximaal 8 dagen in een goed afgesloten pot of bakje in de koelkast of vries in. 

Suikervrije bosvruchten limonadesiroop (± 20 gr kh voor het hele recept)

NODIG
250 gram gemengd rood fruit (aardbeien, frambozen en blauwe bessen), vers of diepvries
50 ml water
70 gram Sukrin+ (of een andere zoetstof naar eigen keuze en smaak, zoals steviadruppels)
2 tl citroensap (of 1 tl citroen-extract)

BEREIDEN
Doe alles bij elkaar in een kleine pan, breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Zeef de vruchten boven een kom en roer eventueel met een pollepel door de vruchten, zodat al het vocht vrij komt.wat er overblijft in de zeef kun je weer gebruiken (zie tip).

Proef of de siroop zoet genoeg is. Laat de siroop afkoelen en bewaar maximaal 8 dagen in een goed afgesloten pot of bakje in de koelkast of vries in. 

VARIATIE
Je kunt op dezelfde manier ook siroop maken van rabarber of watermeloen (kook ook de schil mee). Eventueel in combinatie met aardbeien (dat is bij zowel watermeloen als rabarber erg lekker) en citroensap of -extract. Houd daarbij goed de koolhydraten in de gaten, de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram fruit kun je in deze lijst nakijken en vervolgens bereken je het totaal.

TIP OVERGEBLEVEN PULP De overgebleven pulp die achterblijft in je zeef, is heerlijk in de yoghurt, over wat hüttenkäse, op de eiercake of op een pannenkoek

TIP VANILLE-EXTRACT Het lekkerste vind ik de extract van Nielsen Massey, maar pas op: de soort extract van dit merk die ze in de supermarkt verkopen met het bruine etiket bevat veel suiker. Het gaat om het flesje met het groene etiket. Je koopt het online, bijvoorbeeld hier bij Bouwhuis.com. Je kunt ook gewoon vanille-aroma van Dr. Oetker gebruiken.

VERDER LEZEN 

Voorjaars-stamppotje met raapstelen

Ieder voorjaar kijk ik weer uit naar de raapsteeltjes. Wat een feest op je bord, zo'n zonnig 'knapperig' stamppotje! De kruidige smaak van de raapstelen is heerlijk in combinatie met de kruidenkaas. Eet je hem liever zonder vlees? Dan laat je het spek gewoon weg. Deze...

Appelcompote van courgette

Laat je verrassen door deze heerlijke frisse én verrassende veelzijdige 'appelcompote' (grove appelmoes met stukken)! Heerlijk met wat slagroom, op de eiercake als gebakje, in een pannenkoek (zie TIPS), in de yoghurt, of bij de warme maaltijd... Het is super simpel om...

Maak zelf cheesepops!

Cheesepops ken je misschien wel uit de supermarkt. Een heerlijke knapperige snack, gemaakt van puur alleen kaas. Helemaal gezond koolhydraatarm/keto dus! En je kunt ze heel gemakkelijk zelf maken! En het enige wat je nodig hebt... is kaas! En een oven...

Keto kaasfondue – gezellig & gezond

Feestelijk en gezellig kaasfonduen? Ook als je koolhydraatarm/keto eet dan kun je heerlijk genieten van kaasfondue. Uiteraard met een aantal aanpassingen. Zo bind je de fondue niet met maizena of meel en uiteraard vervang je het brood. Ik help je graag op weg met deze...

Super snelle keto-gehaktballetjes

Volgens mij is dit het aller- allereenvoudigste recept voor snelle gehaktballetjes. Binnen 12 minuten heb je ze op tafel staan en je hebt er maar één ingrediënt voor nodig! Je hoeft niets meer te kruiden of toe te voegen, de saucijzen leveren je kant-en-klaar...

Supersnelle pittige ketosaus

Laat je verrassen door dit heerlijke pittige en supersnelle sausje voor bij de barbecue, op een stokbroodje (lentespecial), of gewoon bij je maaltijd. Je maakt deze snelle saus met kimchi, dit zijn gefermenteerde groenten, naar Koreaans recept. Supergezond en lekker...

Delen