Selecteer een pagina

BLOG 39 Keto kerst op school

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Krentenbollen 

Met kerst in het vooruitzicht worden er op de scholen van de jongens gezellige activiteiten georganiseerd. Vinz heeft een kerstontbijt. De bedoeling is dat ze hun eigen gevulde broodtrommeltje meenemen met lekkere dingen voor het gezamenlijke ontbijt. In de brief die we erover kregen, gaven ze als opties; krentenbol, croissant of misschien wel kerststol. Drinken en snoep en koek/cake regelt school (zucht).

De genoemde opties zijn natuurlijk niet onze keuzes; we moeten zelf wat gaan verzinnen. Ik merk dat Vinz keuzestress heeft en bij mij is die niet minder. We bladeren door de boekjes en ik vraag hem wat hij het allerlekkerste vindt. Het wordt aardbeienbavarois uit de zomerspecial, scones uit de ontbijt&lunchspecial, een gevuld eitje en warme chocolademelk uit de startgids! De chocolade melk MOET mee, daar is hij stellig over.

Kerstdiner

Bij Senn op school wordt het ingewikkelder. Daar hebben ze een kerstdiner. Elke ouder van de klas maakt een aantal porties van een gerecht naar keuze. Op deze manier krijgen ze een heus buffet in de klas. Erg gezellig. Senn weet al direct wat hij mee wil nemen, spiesjes met kaas en worst. Hij schrijft dit op de inschrijflijst die in zijn klas hangt waarop wordt ingevuld wie wat gaat maken, zodat er geen dubbele dingen komen.

Omdat het kerst is wil ik de spiesjes wel in kerstsfeer maken. Driftig ga ik op zoek naar kleine uitsteekvormpje in de sfeer van kerstmis. Al snel stuit ik op een leuke set in exact de juist maat. Als ze worden bezorgd ben ik blij verrast; het ziet er zo leuk uit! Senn is minder verrast en vindt het vooral kinderachtig. Ik wil hem laten zien hoe leuk het is, snel maak ik wat kaasjes en worstjes in kerstsfeer.

Kinderachtig

Al snel wordt mij duidelijk dat mijn enthousiasme en blijheid (ik kan door zoiets écht blij worden) niet aanstekelijk werkt en eerder zorgt voor het tegenovergestelde, Senn raakt er zelfs wat geïrriteerd door. “Ik wil geen kaas en worst meer, ik ben ook de enige die dat eet!” weet hij nu ineens zeker. Ik probeer hem nog te overtuigen dat iedereen het lekker vindt, maar er is geen ontkomen aan, hij wil wat anders!

Voorzichtig vraagt hij of ik de chocolademousse voor het kerstdiner wil maken. Als ik positief reageer en aangeef dat hij wel even moet gaan kijken of het al op de lijst staat, zie ik opluchting bij hem. Maar dan blijkt chocolademousse al op de lijst te staan. Als hij van Vinz hoort dat ik voor hem aardbeienbavarois ga maken zie ik glunderende oogjes. “Mam wil je dat voor mij ook maken? Ik weet zeker dat het nog niet op de lijst staat.”

Kerstvormpjes

Ik ben blij dat we er toch uitgekomen zijn. Enthousiast grap ik dat ik de bavarois in kerstvormpjes kan maken. Natuurlijk vindt hij ook dat niets. Ik vind het heerlijk als ze zo hun eigen mening en visie op de dingen hebben, ook al vind ik het jammer van mijn kerstvormpjes. Bij de boer haal ik de laatste verse aardbeien van het jaar. In een andere winkel vind ik leuke bekertjes waar ik de aardbeien bavarois in kan maken.

Als Senn ziet dat ik bekertjes heb gehaald voor de aardbeienbavarois bedankt hij me dat ik geen kerstvormpjes ga gebruiken. Hij is er best gespannen over. Want wat gaat hij zelf eten van het buffet, als niets verder keto is? Zelfs ikzelf zou dit toch nog heel lastig vinden. We bedenken dat het slim is om thuis vast soep te eten. Dan komt hij daar niet met reuzehonger aan.

Samen nemen we het lijstje door met de andere gerechten die worden gemaakt. We bespreken wat de beste (of eigenlijk minst verkeerde) keuzes kunnen zijn. Van mij mag hij gerust ‘verkeerde dingen’ eten, maar zelf wil hij daar voorzichtig mee zijn. Hij weet inmiddels dat zijn lijf daar niet blij mee is en dat hij er echt ziek van kan worden. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat.

Delen