Selecteer een pagina

Rian blog 26 Lege kasten

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG VIJFENTACHTIG DINSDAG

Het is weer weeg- en meetdag! En de stand is 91,7 kilo. Yes weer een kilo! En vergeleken bij vorige week ben ik op mijn buik 2 cm kwijt, zijn mijn bovenarmen maar liefst 3 cm slanker en is mijn taille 1 cm geslonken. Wat een geweldig resultaat! Ruim 15 kilo!

Kledingstress

Marja moet vandaag alweer gewoon werken. Haar hoofd staat er nog helemaal niet naar, maar toch wil ze ook niet anders. Het geeft natuurlijk ook wat afleiding en al maakt dit het verdriet niet minder, ze krijgt er wel een andere energie door. Voor mij is het vandaag koordag, yes! Ik sta best lang voor mijn kledingkast en trek meerdere jurken aan om te kijken waar ik me voor een grote groep prettig in voel.

Het is alweer zolang geleden dat dit werk de normaalste zaak van de wereld was en ik dit dagelijks deed. Maar nu moet ik er gewoon weer even aan wennen. Nu ik zo aan het afvallen ben, zitten sommige jurken me echt als een hobbezak en dat wil ik vandaag gewoon niet. Uiteindelijk ben ik eruit en kan ik me aan gaan kleden en optutten. Klaar om weg te gaan. 

Complimenten

Zoals ik eigenlijk al wel verwachtte, is de repetitie weer super gezellig en wordt er echt heel goed gezongen. Ik heb al veel energie, maar hier krijg ik nog meer energie van. En ik niet alleen want de koordames stuiteren ook van enthousiasme. Sommige dames hebben mij 6 weken niet gezien en toen was ik natuurlijk nog veel zwaarder. Ik krijg nu het ene complimentje na het andere en menigeen wil weten hoe ik dit doe.

Natuurlijk maak ik dan even reclame voor TheNewFood en maak ik hen attent op mijn blog. Het is een lange morgen en ik ben pas om 13.30 uur thuis. Ondanks alle energie die ik voel, heb ik flink (spier)pijn, tussen mijn schouders en in mijn nek van het dirigeren.  Marja zit aan de bouillon en ik neem nog een paar kleine gehaktballetjes die van het avondeten van gisteren over zijn. Voor mij genoeg als lunch.

Halloumi

Ik maak voor vandaag een maaltijdsalade uit de zomerspecial: geroosterde aubergine met halloumi. Ik ga het in de koekenpan bereiden, maar ik lees dat het ook lekker is om het op de barbecue te roosteren. Het smaakt ons heerlijk, echt weer even iets heel anders. Vroeger dacht ik nog wel eens ‘wat moeten we nu toch weer eten’, maar dat is nu voorgoed voorbij. Inspiratie genoeg met alle boekjes!

DAG ZESENTACHTIG WOENSDAG

Vandaag gaat Marja eindelijk weer fysiek naar haar werk, na anderhalf jaar vrijwel alleen maar thuis online gewerkt te hebben. Zo af en toe moet je je als manager natuurlijk wel eens even laten zien en zijn er zaken die echt persoonlijk besproken moeten worden. Ze heeft er zin in. Veel collega’s zullen er nog niet zijn, maar het voelt goed om weer even contact te kunnen maken.

Uitslapen

Ik heb de luxe dat ik een beetje kan uitslapen en heel rustig kan opstarten. Na de drukke dag van gisteren vind ik dat heerlijk. Het is wel zo dat ik niet meer zo lang in bed kan liggen als ik voorheen deed. Toen was ik altijd moe en kon ik echt een gat in de dag slapen. Nu word ik uitgerust wakker en val ik ook niet meer in slaap. Ik geniet dan wel van nog wat dommelen en lezen totdat ik het zat ben.

Om 11.30 uur maak ik een vroege lunch; ik bak een lekker eitje voor mezelf met kipfilet en kaas. Hier geniet ik in alle rust van. Ik start tegenwoordig altijd met water en dat bevalt me prima. Pas later op de dag ga ik over tot het drinken van thee, siroop of mijn colaatje. Tussendoor blijf ik water drinken. De AirUP fles is nog steeds een groot succes en maakt het voor mij veel makkelijker om water te drinken.

Lege kasten

Ik heb zin om mijn kledingkast op te ruimen. Mijn kast slinkt, omdat veel dingen me echt niet meer staan en als een tent om me heen hangen. Veel variatie heb ik op dit moment dus niet. De spoeling is toch echt wel een beetje dun. Marja heeft me overgehaald om binnenkort toch maar even wat nieuwe kleding te shoppen. Niet te duur natuurlijk, want ook dit zal weer te groot worden. Ik verwacht nog flink af te vallen.

Ik hoop dat Marja ook wat nieuws koopt. Zij heeft haar hele leven al zo’n stabiel figuur/gewicht dat ze eigenlijk nooit ergens uitgroeit. In haar kledingkast hangt voldoende, maar sommige dingen zijn gewoon al heel oud. Ze verslijt het ook niet en als het nog goed is, is het goed, vond zij. Maar ook zij wil hier nu wat verandering in brengen en dus gaan we dit weekend samen op leuke kleding uit. 

TOPkok

Ik heb weer voor vier dagen boodschappen gedaan en vandaag eten we Thaise kippensoep uit de soepspecial. Dat ziet er zo lekker uit. Eigenlijk ziet alles in de boeken er heerlijk uit. De soep is waanzinnig. Het is echt de allerlekkerste soep die ik ooit gegeten heb. Wat een geweldige recepten zijn het. Echt culinair genieten. Ik vind dat Matty zich mag scharen tussen de TOPkoks en dat laat ik haar ook even weten. 

DAG ZEVENENTACHTIG DONDERDAG

Marja moet er al vroeg uit om naar het huis van haar overleden broer te gaan. Ze heeft een afspraak met de ontruimer. We hebben alles zelf goed uitgezocht en meegenomen wat het bewaren waard is. De rest kan gewoon weg. De woning moet aan allerlei oplevereisen voldoen en het is voor ons echt te zwaar om dit zelf te doen. Nu wordt de woning veegschoon opgeleverd. Weer een zorg minder.

Tosti

Ik sta rustig op en doe wat administratieve klusjes. Als ik daar mee klaar ben is het alweer 11.30 uur en maak ik de heerlijke tosti uit startgids 2. en geniet ik weer van deze lekkernij. Gelukkig komt Marja niet veel later alweer thuis en ligt deze verdrietige afronding ook weer achter haar. Het is allemaal zo definitief, terwijl het eigenlijk nog helemaal niet te bevatten is dat haar broer dood is.

Ontspannen

We gaan een stukje fietsen langs de IJssel, de natuur in. Het is heerlijk weer en de wind om onze oren doet ons beiden goed. We genieten van de langsvarende boten en de natuur. Halverwege strijken we neer op een terras bij een golfclub, waar we zeker wel een uur heerlijk in het zonnetje vertoeven onder het genot van ons dagelijkse colaatje. Het doet Marja goed en ze komt ontspannen thuis.

Marja gaat aan de slag met een legpuzzel. Ik werk mijn dagboek bij. Ik vind het heerlijk om iedere dag even van me af te schrijven. In het begin dacht ik dat het misschien als een druk zou gaan voelen, wanneer ik dit dagelijks bleef doen. Maar ik merk dat ik het ook nodig heb. Ik blijf door het schrijven heel gemotiveerd om door te gaan en vol te houden. En ik merk dat het ook anderen motiveert. Dat steunt me enorm.

Gebakken sla

Vanavond eten we gebakken sla met krokante kip uit de ovenspecial. Gebakken sla? Dat heb ik nog nooit gegeten. Het staat binnen een paar minuten in de oven. Na een half uurtje ligt het gerecht heerlijk te geuren op ons bord. En niet alleen de geur is heerlijk, maar het smaakt ook geweldig. Ik zou er zelf nooit opgekomen zijn om sla in de oven te bereiden, maar het is echt een aanrader.

Kaas

Later op de avond heb ik een “zwak” moment. Of vooral even behoefte aan hartige/pittige smaak in mijn mond. We hebben altijd allerlei soorten kaas in de koelkast liggen, dus ik neem een stukje camembert. Aan het eind van de avond merk ik dat mijn buik wat opzet, niet heel erg, maar toch. Het is voor het eerst dat ik dit direct na het eten van bepaald voedsel merk. Goed om naar te luisteren, zoals Matty zegt: luister naar je lijf!

Overigens heb ik de laatste tijd veel minder last van een opgezette buik. In onze vakantie tobde ik hier erg mee, maar nu gaat het goed. Ook mijn stoelgang is weer goed op gang. Het is dus fijn om nu te weten dat Franse kaas een trigger kan zijn. Als ik gewone kaas door gerechten verwerk, heb ik hier geen last van. Gelukkig maar, want ik ben dol op kaas en ik zou het verschrikkelijk vinden als ik helemaal geen kaas meer kon eten.

DAG ACHTENTACHTIG VRIJDAG

Vandaag kan Marja eindelijk uitslapen, maar ze is vroeg wakker en ze heeft niet de rust om te blijven liggen. Ik draai me nog even om en kom wat later mijn bed uit. Marja geniet in alle rust van haar yoghurt met aardbeien en slagroom.

Lunch

Mijn eerste maaltijd nuttig ik pas om 12.00 uur en dit doe ik met een restje van de Thaise kippensoep. Als ik dit voor mijn ontbijt zou moeten eten, zou ik dit echt niet lekker vinden, maar zo rond het middaguur smaakt het me heerlijk. Daarna ga ik nog even wat koorzaken voorbereiden en duikt Marja weer even in de afhandeling van het overlijden van haar broer.

Trots

Ik duik weer even mijn kledingkast in. Ik kan het bijna niet geloven dat ik in zo’n korte tijd al uit mijn kleren gegroeid ben. En dit keer eindelijk eens niet omdat ik dikker ben geworden, maar omdat ik zo geweldig ben afgevallen. Vol trots loop ik met een aantal kledingstukken naar Marja. “Kijk, dit kon ik een paar weken geleden nog aan en nu is het veeeeeeeeeel te groot”. Marja maakt foto’s ‘voor later’. De kast is bijna leeg.

Ik weet soms niet wat ik met al mijn energie aan moet. Door mijn overgewicht en de lange break wat werken betreft, in verband met Corona, was ik echt behoorlijk ingedut en inactief geworden. Ik begon me al best een beetje oud te voelen, terwijl ik dat natuurlijk nog helemaal niet ben met mijn 66 jaar. Nu bruis ik weer, maak ik plannen en voel ik me zo gezond. Iedere dag ben ik dankbaar dat ik hiermee begonnen ben.

Kippendijen

Ik heb zin in het avondeten. Ik zeg heel bewust “zin”, want echt trek heb ik eigenlijk nooit meer. Ik maak de kippendijen met kastanje-champignons uit de ovenspecial. Het is héérlijk, maar jeetje wat een enorme portie is dit voor 2 personen. Moeten we dat echt allemaal opeten? Nee, dat hoeft niet. Dat is zo fijn. Ik heb nu geleerd om niet te eten tot mijn bord leeg is, maar tot ik verzadigd ben. Ik overeet me niet meer. 

Vanavond ga ik in ieder geval de verleiding van kaas weerstaan. Dit is sowieso veel beter. Maar aangezien ik gewoon goed afval, maak ik er ook niet echt een probleem van als het eens een keertje anders loopt. Want 15 kilo in 12 weken is toch geweldig! Ik heb veel zin in morgen. We gaan naar Breda om nieuwe kleding te kopen. Ik kijk er enorm naar uit.

Delen