Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 13 EEN BAKJE VOL VOOR JOEP

BLOG 13 EEN BAKJE VOL VOOR JOEP

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Joep wil meedoen

Een paar weken geleden gaven ze bij de opvang aan dat Joep tijdens de eetmomenten van de andere kindjes wat jaloers lijkt te zijn. Hij wordt boos dat hij wel aan tafel zit en niks te eten krijgt. Dus kwam de vraag: kunnen we hem bij de eetmomenten betrekken? Natuurlijk leek ons dat een goed idee, maar al gauw bleek dat wat wij aan Joep geven, eigenlijk niet wordt aangeboden op de opvang.

Het meeste eten bestaat vooral uit koolhydraten, dus uit voeding die Joep niet eet. Joep krijgt vanaf zijn geboorte al puur en echt keto eten. Thuis is dat natuurlijk eenvoudig, want wij eten ook gezond koolhydraatarm/keto, dus Joep eet mee. Maar bij de opvang, waar Joep drie keer per week is, zijn ze niet bekend met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.

Thuis en op de kinderopvang

Daar bestaat het dagprogramma uit een fruithapje in de pauze, lunchen met boterhammen, een yoghurtmomentje en in de namiddag een warm tussendoortje met gestoomde groenten. Vrijwel allemaal niet geschikt voor Joep. Tot voor kort was dat geen probleem, want Joep was tevreden met de borstvoeding die hij van thuis meekreeg.

De lunch voor Joep bestaat normaal uit voedsel als een kwart avocado, een gekookt eitje of wat rauwkost. Of de eimuffins uit de ontbijt&lunchspecial of mozzarella-pannenkoeken volgens het recept in de startgids. Allemaal hapjes die er bij Joep wel in gaan, maar niet worden aangeboden op de opvang.

Anders dan anderen

We realiseerden ons voor het eerst dat het nogal wat inhoudt dat Joep ‘anders’ eet. Joep is pas tien maanden, voor Joep zelf maakt dat nog niet zoveel uit. Het zijn voor ons ook nog geen ‘zorgen’ van nu. Maar hij komt natuurlijk op een leeftijd dat hij zich wel bewust zal zijn van dat hij anders eet. En dat hij misschien nieuwsgierig is naar wat andere kindjes eten.

Misschien vindt hij het zelfs niet leuk, al verwacht ik dat niet. Ik denk dat wanneer je je kindje op het eigen niveau blijft uitleggen waarom wij ervoor kiezen om zo eten en je ook allerlei (heerlijke) alternatieven geeft, dat het absoluut goed moet komen. Kijk maar naar de (puber)zonen van Nancy. Iedere week lees ik de blogs van Nancy en zie ik hoe fantastisch zij het doen. Zij willen zelfs niet anders meer eten!

Een bakje vol

Bij de opvang vinden ze het prima en een goede oplossing als we Joep zelf eten meegeven. De gestoomde groentes kan hij wel met de groep mee-eten. Het blijkt dat er meer ouders zijn die het zo doen, vanwege specifieke eetwensen, diëten of allergieën van hun kindjes. Zo kunnen alle kindjes tijdens het eetmoment mee-eten, maar dan wel het eten dat zij gewend zijn!

We geven Joep dus al een paar weken zijn eigen baby-bakje vol mee met van alles wat hij lekker vindt. Poffertjes, olijfjes, een eitje, yoghurt… Joep is dolgelukkig met zijn bakje vol en hij smikkelt nu heerlijk met de eetmomenten mee!

 

Delen