Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 14 Joep groeit lekker door!

BLOG 14 Joep groeit lekker door!

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

Zere armen 

Steeds vaker gebeurt het, spierpijn in mijn armen… De eerste paar keren vroeg ik me af wat ik gedaan had, waarom had ik soms zoveel spierpijn? En vooral de dagen dat Joeps papa vaker weg was. Toen opeens viel het kwartje: mijn baby is geen kleine baby meer. Hij is groter, zwaarder en veel sterker.

Hem tillen voelt soms als een sessie krachttraining in de sportschool. En ik ben niet de enige die dat zegt. Ook Joeps vader hoor ik steeds vaker zeggen: even doorlopen, ik kan hem niet zo lang tillen, dat is echt te zwaar.

Meer eten 

Ook andere moeders en mensen om ons heen zien dat Joep erg hard groeit. Hij is erg lang (wij zijn ook lang) en beresterk. Optrekken, langs tafels lopen, dingen omduwen, optillen, weggooien… Niks is hem te veel! ‘Hij zal wel goed eten!’ is iets wat we regelmatig te horen krijgen. Als ik dan vertel dat Joep eigenlijk nog niet zoveel vast voedsel eet, zijn ze helemaal verbaasd. Hij is inmiddels bijna tien maanden en zou al veel meer vast voedsel moeten eten. Daar worden ze groot en sterk van.

Zo vertelde een andere mama mij dat ze haar zoontje minder melk moest gaan geven op advies van het consultatiebureau. Zijn groeilijn (gewicht) boog namelijk te sterk af. Minder melk, zodat hij wel móest eten. Dat was het advies. Een afbuigende groeilijn is iets waar je als ouder misschien wel het meest bang voor wordt gemaakt…

Onzeker

Zelf begon ik ook even te twijfelen. Gaf ik Joep echt te weinig vast voedsel te eten? Hij was al een tijdje niet gewogen en gemeten. Wij slaan wel eens consultatiebureau-afspraken over, omdat we erop vertrouwen dat Joep goed groeit en ontwikkelt. Moesten we hem dan toch even wegen? Omdat we graag zeker wilden weten dat Joep goed groeide, hebben we hem toch gewogen en gemeten.

En wat bleek? Hij groeit pérfect! Prima volgens zijn eigen lijntje. Het boog iets af, maar minimaal. En ook verklaarbaar: Joep doet ineens zoveel meer, hij is bezig met leren staan en lopen langs de tafel. Dat kost natuurlijk bakken energie!

Vertrouwen 

Uiteraard kunnen er soms medische dingen zijn, waardoor je kindje minder goed groeit, maar in de meeste gevallen mag je echt vertrouwen dat je kindje weet hoeveel hij ‘moet’ eten. Hij staat beter in contact met zijn lijfje dan wij, hij weet precies hoeveel hij nodig heeft. Wij zijn ook weer terug dat vertrouwen in gegaan, en gaan weer uit van onze ogen en ons gevoel. Het gaat goed met Joep en hij groeit als kool! 

 

Delen