Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 15 Joep houdt van eten!

BLOG 15 Joep houdt van eten!

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.

Smak smak smak

Dat is het geluid dat wij vaak horen als Joep in zijn Tripp Trapp gezet wordt. Dit is de plek waar hij altijd zijn eten (afgezien van melk) krijgt. Hij herkent de plek als de plek waar hij gaat eten. En blijkbaar vindt hij eten leuk! Joep gaat steeds meer zijn melkvoedingen ‘inruilen’ voor vast eten. Nog steeds drinkt hij met zijn elf maanden meer melk dan zou ‘mogen’; hij zou meer vast voedsel moeten eten.

Maar van ons moet hij niks. We begonnen wel steeds vaker te merken dat hij de normale hoeveelheden moedermelk die we altijd in de fles deden niet meer opdronk. Hij raakte na zo’n driekwart fles afgeleid, duwde de fles weg, spuugde hem uit… En soms als we denken dat hij honger heeft? Dan weigert hij resoluut uit de fles te drinken.

Minder melk?

Ook op de opvang krijgen ze er inmiddels vaak niet meer dan 250 milliliter moedermelk in, terwijl hij normaal op zo’n dag al ruim 600 milliliter gedronken zou hebben. Hij besloot zelf om de melkvoedingen kleiner te maken, en minder vaak om melk te vragen. Het was een beetje een ontdekkingsreis… Wel of geen fles geven? Fles geweigerd? Over een kwartiertje dan nog een keer?

Hoeveel heeft hij vandaag eigenlijk gedronken? Waarom zit er zes uur tussen zijn melkvoedingen? Waarom heeft hij een typisch ‘hongerhuiltje’, maar wil hij niet drinken? Steeds vaker merkten we dat hij wel geïnteresseerd was in vaste voeding en niet in melk.

Vanmorgen nog: standvastig draaide hij zijn hoofd weg toen ik hem de fles wilde geven… Geen honger dan? Hij kroop direct naar zijn Tripp Trapp, ging erbij staan en ‘gilde’ een beetje. Ah… Oké.

Joep weet zelf wat hij wil!

Ik maakte snel een bakje Griekse yoghurt (natuurlijk 10% vet) voor hem. Met uitzicht op de keuken zat hij in zijn stoel te springen. Dat was een goed idee dus. Zonder problemen hapte hij het hele bakje, zo’n honderd gram, achter elkaar weg. Een aardbei als dessert en even later was het een vrolijk jongetje dat met volle buik weer zijn dutje ging doen.

En wij? Wij zijn bevestigd in wat we eigenlijk al wisten: een baby weet zelf wanneer hij meer hapjes wil gaan eten. Je hóeft niet gedwongen minder melk te gaan geven, in de hoop dat je baby meer vast voedsel gaat eten. Je baby kan dat heel goed zelf bepalen, en voor iedere baby ligt dat tempo anders. Maak je geen zorgen: uiteindelijk gaan ze allemaal eten.

 

Delen