Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Lara
  6.  » BLOG 18 WAT IS JOEP ZIJN EETSCHEMA?

BLOG 18 WAT IS JOEP ZIJN EETSCHEMA?

Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien. 

WAT GEVEN JULLIE DAN?

Steeds vaker vragen mensen: wat eet Joep dan helemaal precies? Heb je voorbeelden van zijn bordjes? Misschien een eetschema? De vragen zijn helemaal begrijpelijk. Als je zelf de aanpak van TheNewFood volgt is het niet zo ingewikkeld. De ene keer iets uit de eenpanspecial, dan weer iets uit de ovenspecial, soms een soep uit de soepspecial. Maar een baby (inmiddels dreumes)… dat is toch wel even wat anders!

WAT DE POT SCHAFT

Dat zou je misschien denken, maar eigenlijk is het helemaal niet zo spannend! In principe eet Joep hetzelfde als wat wij eten, dus meestal iets uit de boekjes. Veel ingewikkelder hoeft het ook niet te zijn. Joep wil ook niet anders; als wij iets anders dúrven te eten dan hij dan zie je hem kijken. Van zijn bord, naar ons bord, naar zijn bord. En dan… dan laat hij luid en duidelijk merken dat hij het daar helemaal niet mee eens is.

Heel soms kan het niet anders dat hij ander eten krijgt. Bijvoorbeeld als we iets eten wat Joep nog niet kan eten, of waarvan we weten dat hij het niet zo graag lust (dat is maar erg sporadisch). Enkel in die gevallen maken we iets speciaal voor hem alleen. We moeten dan wel iets maken waarvan we weten dat hij het waanzinnig lekker vindt, anders weigert hij te eten: hij wil immers alleen hetzelfde eten als wij!

HOEVEEL EET HIJ DAN?

Minstens zo vaak vragen mensen hoevéél Joep dan eet. Ook een begrijpelijke vraag, want veel mensen willen graag richtlijnen. Ze willen weten hoeveel een kindje dan ‘hoort’ te eten als het puur en echt (keto) eet zoals Joep. Ze vinden het spannend lijkt het wel, als er geen regels zijn. Krijgt zo’n kind niet te veel of te weinig? En is het wel uitgebalanceerd genoeg?

Maar ons motto is: Joep geeft het zelf wel aan! De ene dag eet Joep een vol bord leeg, de andere dag blijft het bij een paar hapjes. Er is eigenlijk geen peil op te trekken. En dat is prima! Wijzelf hebben ook niet alle dagen evenveel honger. Dus er zijn geen vaste hoeveelheden.

RUIME KEUZE

Wel bieden wij hem altijd genoeg aan. Meestal eten wij zelf als lunch wat verschillende hapjes en ook Joep krijgt een bordje vol, zoals in startgids deel 2, met bijvoorbeeld een ei-muffin, wat olijven, wat snackgroenten, soms een bakje soep of wat yoghurt, een pannenkoekje… We geven hem vaak van alles een beetje, zodat hij zelf kan kiezen wat hij wil eten. Soms wil hij meer.

En ’s avonds eet hij dus ook met ons mee. Eerst 1 of 2 opscheplepels. Soms wil hij (veel) meer, het bord van de foto hierboven met biefstuk, geprakte avocado, courgette en olijven at hij bijna leeg. Maar een andere keer blijft misschien de helft liggen. 

En weer een andere keer eet hij vrijwel niks, terwijl we toch denken dat hij honger heeft (Joep lijkt ‘hangry’ uitgevonden te hebben). Misschien heeft hij dan geen zin in wat we hem voorschotelen (heeft hij iets anders nodig)? Als we denken dat dat het is dan grijpen we naar zijn ‘noodvoedsel’. Olijven en kaas; dat lust hij áltijd! De olijven zijn niet aan te slepen hier en inmiddels halen we twee stukken kaas per week…

GEEN VOEDINGSSCHEMA’S

Er is dus geen vast schema en ik weet niet precies hoeveel Joep eet. Er belandt trouwens ook altijd een gedeelte in of onder zijn stoel, dus hoe hou je dat bij? Ik wil ook niet precies weten hoeveel hij eet. Hij eet wat hij nodig heeft, dat hoef ik niet in de gaten te houden. Het lijkt me voor anderen eigenlijk niet zo belangrijk om precies te weten wat hij eet.

Een voedingsschema zoals je die van bijvoorbeeld het Voedingscentrum of consultatiebureau krijgt, voegt niks toe. Het maakt je kind geen gezonder kind, en het kan jou als ouder (en kind!) alleen maar onzeker maken. Kijk en luister naar je kind, dat vertelt je alles wat je moet weten! Hierboven heb ik wat ideeën gegeven, de rest is aan het kind zelf. 

 

Delen