Verpleegkundige en keto-expert Lara Schalk eet zelfs sinds 2016 koolhydraatarm/keto. Ze viel niet alleen ruim 35 kilo af, ze had direct minder immuun- en darmproblemen en voelde zich al snel energieker en vrolijker. Op 1 maart 2023 werd ze moeder van Joep, die natuurlijk ook keto gaat eten! In haar blogs neemt Lara ons mee in hoe ze dat aanpakt en vertelt ze over alles wat je tegen kunt komen als je je baby keto laat opgroeien.
ZIJN EERSTE HAPJE
Joep was toen ruim vijf maanden oud toen hij voor het eerst vast voedsel. Geen prakje of papje, maar stukken puur echt eten. Gezond keto dus! Bij zijn eerste maaltijd zat ook een stukje vlees: biefstuk. En wat bleek? Een groot succes! Hij vond het eten sowieso erg leuk, maar bij het proeven van het vlees lichtten zijn ogen op…
VLEES EN VIS VOOROP!
Hij heeft sindsdien bij alle maaltijden, naast groenten en soms wat fruit, dierlijke producten gekregen. Of zeg maar gerust: Dierlijke producten, met wat groenten en fruit. Zijn maaltijden bestaan altijd voor een groot gedeelte uit vlees of vis.
Een eitje (gebakken met gesmolten kaas is favoriet), speklapje, kippenpootje, lamskoteletje (zie foto), speklapje… Maar ook gerookte zalm, haring en makreel (zie foto) gaan er goed in! Oh en dacht je dat het vlees even rustig op een afstandje, buiten zijn bereik kan afkoelen? Echt niet. Hij gilt het uit… Schiet op!
VLEES BEVAT ÁLLES
Op zich is het niet zo gek dat jonge kinderen vaak een sterke voorkeur hebben voor dierlijke producten. Vooral in rundvlees zit alles wat ze nodig hebben, maar ook ander vlees en vis bevatten veel meer voedingsstoffen dan groenten en fruit. Vlees is bijvoorbeeld rijk aan B-vitaminen en allerlei belangrijke mineralen. Vis bevat noodzakelijke omega-3 die niet in plantaardige producten zitten.
Daarnaast zijn de voedingsstoffen in vlees en vis veel beter opneembaar dan de voedingsstoffen in groenten. En het bevat veel minder ‘antinutriënten’: stoffen die de plant moeten beschermen. Antinutriënten in groenten kunnen de opname van voedingsstoffen belemmeren en in hoge dosering kunnen ze zelfs giftig zijn.
WEET EEN BABY DAT?
Wij volwassenen benaderen alles met informatie, we willen alles beredeneren, zeker weten en uitzoeken. Hele jonge kinderen doen dat niet… Zij laten zich leiden door hun intuïtie, ook als het om eten gaat. Zij maken keuzes waarvan hun lijf aangeeft dat het goed voor ze is.
Joep beslist in een split-seconde dat hij liever vlees eet dan een aardbei. Of dat hij liever haring eet dan het stronkje broccoli dat ernaast ligt. Zijn lijf ‘weet’ dat vlees evolutionair slimmer is om te eten, dat er meer voedingsstoffen in zitten en dat hij er langer op kan teren. Een beetje groente en fruit vindt hij ook lekker hoor en dat eet hij ook zeker. Maar wel als bijgerecht, of als toetje. Niet als hoofdingrediënt!
VOORBEELD VOOR VOLWASSENEN
Eigenlijk zijn kinderen ons grote voorbeeld! Wij zijn ‘beïnvloed’… Door ideeën van buitenaf, door ‘kennis en wetenschap’, door meningen van anderen. Dat terwijl wij, als wij heel goed naar ons lijf zouden luisteren, vaak zelf ook goed weten wat de juiste keuzes zijn!
Zij zijn veel afgevallen
Diabetes 2 omgekeerd