Selecteer een pagina

BLOG 9 – Gezond leren koken

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood en viel 60 kilo af (lees hier haar verhaal). Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Lekker thuis

Het is woensdagmiddag. Als de jongens thuiskomen uit school hebben ze beiden niet met andere kinderen afgesproken, ze blijven lekker thuis. Heerlijk vind ik dat!  Wanneer we klaar zijn met de lunch (alweer de tosti’s) en we samen alles hebben opgeruimd, gaan ze ieder hun ‘ding’ doen. Senn wil hij tekenen, en vraagt of hij er muziek bij aan mag zetten? Ik vind het prima. 

Vinz kiest ervoor om naar de zolder te verdwijnen, want hij wil ook muziek luisteren. De muziek die Senn leuk vind, vind Vinz niks aan. Hij gaat boven met de Playmobil spelen, met zijn eigen muziek op de achtergrond.

Rust 

Senn zit de hele middag te tekenen met zijn muziekje op de achtergrond. Normaal had hij er vaak de rust niet voor om stil te zitten. Er lijkt nu een soort kalmte te zijn in Senn. Ik kan het niet goed benoemen en ik weet ook niet of ik het zie omdat ik zo graag effect wíl zien van het anders eten. Een vriendin die even langskomt, ziet het ook: “Wat is jullie Senn rustig”. Het is alsof de onrust die zo vaak in zijn lijfje zit, gekalmeerd is.

Ik ben best opgetogen hierover. Dit was immers één van de redenen waarom ik de jongens wilde meenemen in dit avontuur! Zij hebben ook zoveel te winnen… Wanneer ik ga beginnen begin met het avondeten realiseer ik me dat ze beiden niet eens om iets lekkers hebben gevraagd. Het voelt een beetje onwennig. Maar dan denk ik aan de eetrust die ik nu zelf ervaar, zouden zij die nu ook zo ervaren?

Echt lekkere spruiten

Als ik bezig ben de spruiten met rookworst uit de eenpanspecial te maken, komen de jongens kijken.  Vinz haalt direct zijn neus op: “Ik lust geen spruiten en jij ook niet”, laat hij mij ietwat beledigd weten. “Klopt, maar veel mensen vinden het op deze manier wél lekker las ik. Ik dacht we gaan het gewoon proberen”. Hij haalt z’n schouders op en sjokt wat geïrriteerd weg. Wanneer we aan tafel zitten kijkt Dave ook wat raar.

“Jij en Vinz lusten toch geen spruiten?” Vinz haakt er (nog altijd wat geërgerd) op in: “Mama denkt dat we het op deze manier wel lekker vinden.” Hij begint met 5 spruitjes en even later schept hij nog een keer op. “Mam ik vind spruiten nu écht lekker!” Dat vind ik zelf ook eigenlijk. Ik antwoord: “Vinz, nu lusten we samen voortaan spruiten”. Senn is helemaal in zijn nopjes bij de gedachte dat we nu vaker spruiten gaan eten. 

Leren koken

In het weekend wil Senn leren koken! Maar niet zomaar koken; hij wil gezond leren koken. Zodat hij later ook zijn kinderen gezonde dingen voor kan zetten. Hij geeft aan dat hij graag een omelet wil maken met spek en kaas. Ik vind het een prima plan en samen gaan we aan de slag. Of ja eigenlijk Senn, ik sta erbij voor de aanwijzingen en om te kijken of alles goed gaat. Het blijkt toch niet zo makkelijk te zijn om eieren te breken.

Voor Senn het in de gaten heeft ligt er een hoop schil tussen het ei in de schaal. Voorzichtig probeer ik het met een lepeltje er tussenuit te halen, maar het is zoveel dat het niet werkt. Ik zet het aan de kant en we gaan een volgende poging doen. Ik doe het eerst voor, daarna doet hij het geconcentreerd na. Hij glundert als hij ziet dat het hem nu wel lukt. Vol overgave en concentratie is hij bezig. Trots op elke stap die hij zet.

Lekkerder dan van mama

Het resultaat is een lekkere lunch voor beide heren. Vinz benadrukt nog even dat Senn dit veel lekkerder kan maken dan mama. De heren genieten van hun lunch en ondertussen babbelen we over het nieuwe eten. Het gaat allemaal veel gemakkelijk dan ze hadden verwacht. Maar er is één ding wat ze erg missen en dat komt steeds weer terug: die bakjes met smeerkaas en kleine soepstengels erbij, die aten ze zo graag.

We bedenken samen hoe we dit zouden kunnen vervangen. Voor Vinz en Senn de uitdaging om hier zelf mee aan de slag te gaan en dat wat ze nodig hebben zelf te gaan kopen. We doen onze jassen aan en gaan op weg naar de supermarkt, de heren met een duidelijke ‘missie’.

Delen