Selecteer een pagina

BLOG 8 – Heerlijke tosti!

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood en viel 60 kilo af (lees hier haar verhaal). Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens. Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt. 

Nog meer samen

Week twee alweer van onze gezamenlijke ketoreis. Wat gaat de tijd toch snel. Ik betrapte mijzelf er vorige week op dat ik toch veel alleen heb gedaan. Ik heb zelf vrijwel alle keuzes gemaakt over wat er op het menu stond. Vooral omdat het sneller ging en ik zelf wilde wennen aan het nieuwe ritme. Maar deze week wil ik de jongens er meer bij betrekken.

Zo leren zij weer bij en hebben ze ook het gevoel dat ze regie hebben over wat ze eten. Nieuwe week, nieuwe kansen, nieuwe inzichten. Ik maak de afspraak met ze dat we samen gaan kijken wat ze volgende week mee naar school willen. De jongens hebben er echt zin in!

De opmerkingen over de inhoud van de lunchboxen zijn de afgelopen week steeds verder afgenomen. Nu gaat het soms nog over de tussendoortjes, want dat moet fruit zijn. Het zijn dan klasgenootjes die hier opmerkingen over maken. Senn heeft al een prima standaard antwoord gevonden: “Dit is veel lekkerder”. De jongens zijn nog steeds super enthousiast!

Alternatieven

Wanneer we samen aan tafel zitten om het plan voor de komende week te maken, merk ik hoe fijn het is om ze er daadwerkelijk actief bij te betrekken. Ze mogen dingen aangeven en dan gaan we samen kijken of dit past binnen deze aanpak en als het niet past zoeken we samen een goed alternatief. Ze denken goed mee, noemen dingen op die ze lekker vinden. 

Veel dingen die eerst heel gewoon waren, passen nu niet meer in het menu. Samen zoeken we naar alternatieven waar we ons allemaal goed bij voelen. Zo willen ze beide heel graag een tosti op woensdagmiddag. Ik geef aan dat wit brood niet past binnen deze leefstijl. Maar waarom niet?

Tosti

We nemen de tablet erbij en zoeken op hoeveel koolhydraten er in 1 snee wit brood zit, google vertelt ons dat dit 21 gram is. Ze schrikken ervan en stellen direct de vraag:  “waarom zitten daar zoveel koolhydraten in?” Wanneer ik vertel dat dit voornamelijk door het zetmeel komt wat erin zit en dit in glucose wordt omgezet, haakt Senn op mij in en zegt: “Dan wordt ons lichaam overbelast”.

Ik reken hem goed en ik zie dat ze tevreden zijn met deze uitleg. Ik pak de startgids deel 2 erbij en laat de tosti zien die erin staat. Senn smult al bij het zien van de foto, Vinz reageert op zijn manier: “Dat ziet er ook wel oké uit”. We besluiten samen dat dit de tosti voor woensdagmiddag gaat worden. We noteren het snel op ons lijstje.

Het mag makkelijker…

Over vrijdagmiddag zijn ze het direct samen eens. Het wordt een smulplank! Senn somt op wat hij er graag op wil hebben liggen: “Paprika met roomkaas, worstjes, kaas en de kaas met pitjes erin”. Vinz vult hem mooi aan: “Ik wil gevulde eieren en scones”. We noteren het op het lijst erbij. De jongens willen ook graag gehaktballetjes en kipspiesjes mee naar school.

Het zijn échte vleeseters en genieten daar enorm van. Ik besluit om wat meer te maken en mijn ideaal beeld over vers los te laten. Ik kan ook porties in het voren maken en een deel invriezen. Dat is toch ook ergens wel heel gemakkelijk, als het zo voor het grijpen is.  Wellicht komt er ook nog wel een tijd dat ik wraps, omelet en pannenkoeken ga invriezen. Voor we het weten is ons plan voor de komende week klaar.

Eerst proeven

Ik heb bewust de keus gemaakt om ze alleen voor het ontbijt, tussendoortje op school en de lunch mee te laten beslissen. Zelf kies ik de avondmaaltijden uit. Dit omdat ze nogal eens snel kunnen zeggen dat ze iets niet lusten, zonder het geproefd te hebben. Dat vind ik jammer. Ze kunnen eerst dus beter niet weten wat er inzit, laat ze maar eerst ervaren en proeven. Maar al met al zijn ze verbazingwekkend meegaand.

Ik had meer discussie over snoepjes, chips en friet verwacht. Ik merk dat het samen zoeken naar alternatieven en hen daar deels regie in geven, écht werkt. Ze ontdekken steeds meer wat ze ook ‘mogen’ eten en zien daardoor dat er zoveel meer lekkers is als chips en snoep. Ze lijken nóg meer te genieten nu we echt samen kiezen. Die tosti woensdag was een hit en ‘moest’ ook meteen de donderdag mee als lunch.

Delen