Selecteer een pagina

Rian BLOG 11 Snacken

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG DRIEËNDERTIG ZATERDAG

Vandaag is het zaterdag. Vanmiddag gaan we naar Marja’s zus om weer eens even gezellig bij te kletsen. Ze had op Facebook al gelezen dat wij met TheNewFood bezig zijn en gevraagd wat ze voor ons in huis kon halen voor bij de “borrel”. Iets lekkers bij ons frisje dat slaan we natuurlijk niet af. Ik noemde het een en ander op wat wij gerust konden eten. En dat is best heel veel. Snacken is zó makkelijk met deze levensstijl.

Oude patronen

Ik draag thuis gerust iets wat wijd en makkelijk zit. Maar vandaag wil ik er goed uitzien. Ik duik mijn kledingkast in. Tot mijn verbazing is er alweer heel veel te groot. Kleding die vorig jaar zomer te klein was, kan ik nu met gemak aan. Het meeste gaat weg, maar ik wil iets van die allergrootste kleding behouden. Dat zal straks vast een kick geven om te zien hoever ik het ooit heb laten komen en waar ik dan sta. 

Bij eerdere lijnpogingen heb ik vaak veel kleding weggegooid. Ik zou het immers nooit meer zover laten komen. Maar ja, ik hield zo’n hongerdieet niet vol. En dan verviel ik altijd weer in mijn oude patroon. Dus… én veel geld kwijt aan het diëten, én aan de aanschaf van kleinere kleding en later weer aan toch weer grotere maten kleding. Daar heb ik wel van geleerd. Ik koop niet te snel iets nieuws en alleen als het voordelig is.

Smoesjes 

Helaas ziet het ernaar uit dat ik binnenkort wel een paar nieuwe BH’s zal moeten. Ik heb geen speling meer. Dat vind ik misschien nog wel het bezwaarlijkste. De bh’s die ik nodig heb zijn duur. In het goedkope segment is mijn maat niet te krijgen. Ik heb cup G. Voor een bh ben ik minimaal 80 euro kwijt, tot ik zover ben dat ik mijn bh’s in de normale winkels kan kunnen kopen.

Alhoewel mijn enkels beslist veel dunner zijn en minder vocht vasthouden, is het helaas niet zo dat ik mijn schoenen niet meer pas. Dus geen enkele smoes om ook nieuwe schoenen te gaan kopen. Balen. Het is ook nooit goed he? 😊

Snacken

We slaan de lunch over, zodat we ruimte houden voor ‘de borrelhapjes’. Zuslief heeft van alles voor ons in huis gehaald. Zo attent en lekker. Ze heeft een grote schaal gemaakt met kipfiletrolletjes met Boursin erin, snacktomaatjes, hamrolletjes met ei, stukjes gerookte zalm, salamiworstjes en Heksenkaas. Die laatste is een kleine misser, die hebben we laten staan. De rest is allemaal super en ontzettend lekker. We genieten ervan.

Het blijft bijzonder. Vroeger als ik aan de lijn was, dan zou dit ‘zondigen’ zijn. Dan moest je het met wat droge worteltjes en een plakje komkommer doen. Dan zat je elkaar aan te kijken… Maar met onze nieuwe levensstijl kan dit kan gewoon allemaal. Gewoon genieten. 

DAG VIERENDERTIG ZONDAG

Ik kijk nog eens goed in de spiegel, het is echt waar! Mijn oogleden zijn veel minder zwaar. Mijn bovenoogleden raakten inmiddels mijn wimpers en van mijn eyeliner was niets meer te zien. Dat loste ik altijd handig op met van die oogstickertjes, die ervoor zorgen dat je ooglid weer wat hoger komt. Maar nu wordt dit dus beter! Nooit geweten dat er ook vet in je ooglid zit. Echt grappig om dit te ervaren.

Vel

Ook mijn gezicht en nek worden dunner. Ik ben 66 en besef dat veel afvallen ook betekent dat mijn huid niet overal de veerkracht meer heeft om strak te trekken. Ik zal hier en daar wel wat vel overhouden en rimpeltjes krijgen. Ik probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen door te bewegen en goede huidverzorging, maar accepteer dat ik “in de kleren”, mooier zal zijn dan “uit de kleren”. Ach, wie weet gaat het nog wel meevallen. 

Pannenkoeken

Vandaag komt Marja’s zusje (met Down syndroom) als vanouds pannenkoeken en ijs toe eten. Dat is voor haar een feest! Voor mij de uitdaging om die heerlijke pannenkoeken te bakken. Normaal at ik er dan zelf zeker zes. Twee met kaas, twee met stroop en twee met poedersuiker en appelmoes. Pffff, wat heb ik me altijd vol zitten proppen. Misschien bakken we een volgende keer pannenkoeken uit de startgids.

Maar voor nu willen we nog even geen patronen doorbreken. Zelf willen we ons vandaag graag aan het dagmenu te houden. Dus smullen wij van de roomspinazie met kip. Mmmm wat een heerlijke combinatie is dat met de room en wijn. We hebben nu al een paar keer een spinaziegerecht gegeten en steeds is de smaak anders. Heerlijk al die variaties. Toe genieten wij ook van ijs, maar voor ons waterijsjes van suikervrije limonade.

DAG VIJFENDERTIG MAANDAG

Deze morgen heb ik echt geen zin om te ontbijten. Ik kan me niet heugen dat ik dit ooit eerder gehad heb. Zelfs de geur van de eieren die Marja eerder voor zichzelf gebakken heeft, kunnen mij niet tot eten verleiden. Ik besluit dan ook om het ontbijt uit te stellen. Zo nieuw, dat ik niet trillerig en moe wordt, zoals dat al die jaren was zonder ontbijt. Ik voel me sterk. Er moet nodig wat gebeuren in huis, daar stort ik me eerst op!

Brunch

Pas om 13.00 uur begint de dag voor mij met een brunch. Dit niet omdat mijn maag dan om eten vraagt, maar omdat ik toch wel 2 maaltijden per dag wil hebben. En toegegeven, ik heb dan ook wel zin om wat te eten. Ik ga er dan ook even rustig voor zitten en het smaakt me prima.

Later op de dag valt me ineens op dat mijn polsen dunner zijn geworden. Ik leg mijn vingers er omheen en mijn duim en middelvinger komen weer tegen elkaar aan. Dit verbaast me echt. Overal is mijn lichaam aan het veranderen.

Vrije keuze

Vanavond staat er een vrije keuze op het menu in startgids 2. Nou, dat is dus niet tegen dovemansoren gezegd. Ik maak de kipshoarma met sla en die heerlijke knoflooksaus, uit de eerste startgids. Zo klaar en zó lekker! Toe nemen we weer zelfgemaakte ijsjes. Ik een waterijsje en Marja een yoghurtijsje. Daarna is het wat betreft het eten klaar voor vandaag.

Pas na twaalf uur ga ik naar bed. Op maandagavond voel ik me dan altijd wat gespannen, want dinsdag is mijn weegdag. Zal er weer wat af zijn? Is Marja nu gestopt met afvallen? Morgen weet ik het.

Delen