Selecteer een pagina

Rian BLOG 12 Afscheid

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG ZESENDERTIG DINSDAG

Weegdag!!! Wat een goed begin van de dag is dit, de weegschaal geeft 97,2 aan!  Ik ben na nog maar vijf weken al bijna 10 kilo kwijt! Marja is gelukkig weer wat aangekomen. Marja weegt nu 53 kilo. Hoe groot kan de tegenstelling zijn? De één blij dat ze aankomt en de ander dat ze gewicht verliest. We zijn een bijzonder koppel. Dit overigens ook zonder onze nieuwe eetgewoonte. 😊

Huisarts

Vanmorgen ga ik naar de huisarts om mijn bloeddrukmeter te vergelijken met de professionele meting. Zo kan ik straks maximaal vertrouwen op mijn thuismetingen. Ik ben ook erg benieuwd wat ze van mijn gewichtsverlies vindt. Ze is plaatsvervangend trots op me dat ik al 9.5 kg ben afgevallen. Ze wil precies weten wat ik zoal eet en staat verbaasd dat ik met nog geen 25 koolhydraten per dag toch verzadigd ben.

Verjaardag 

Daarna op verjaardagsvisite. Ik heb al doorgegeven dat ik niets bij de thee wil. Ze zijn er toch niet echt blij mee. Vreemd eigenlijk dat men het vaak niet leuk vindt als je niets bij de thee of koffie wilt, geen drankje neemt en ook niet snackt. “Doe niet zo ongezellig!”, klinkt het dan. Ik ben echt niet gezelliger als ik snoep. Ik ga me niet meer verdedigen en eet rond lunchtijd mijn eigen meegnomen tosti uit startgids 2. Heerlijk!

Supermarkt 

Als ik later in de supermarkt loop, valt het me op dat ik hele paden over kan slaan. Ik ga steeds gerichter op mijn doel af. Ik kom nooit meer in verleiding om dingen te kopen die niet op mijn lijstje staan. Ik word ook niet meer getriggerd door aanbiedingen of lekkere geuren zoals bijvoorbeeld bij de broodafdeling. Boodschappen doen is ineens zoveel gerichter en eenvoudiger. En….uiteindelijk ook goedkoper.

Jeetje, wat ging er altijd veel geld naar koekjes, gebak, chips, snacks, sappen, sausen etc. Ik kocht ook vaak veel te veel van alles, waardoor er veel in de afvalemmer verdween. Alles gaat nu schoon op! 

Camper 

Ik ben ook al voorbereidend aan het nadenken wat er allemaal mee moet als we eind van de week voor het eerst vier dagen met onze camper weggaan. Ik heb zelfs dubbele potjes magnesium en vitamine D ingeslagen zodat dit ook altijd in de camper staat. Ook alle basisproducten die ik thuis gebruik zijn gekocht. Het is zo vervelend als je steeds met die spullen heen en weer moet sjouwen en de kans loopt iets te vergeten. 

DAG ZEVENENDERTIG  WOENSDAG

Vanochtend werd ik voor de zoveelste keer wakker met stevige kramp in mijn kuit. Jeetje wat doet dat toch zeer. Ik heb daar alleen ’s nachts en ’s morgens vroeg last van. Ineens viel er een kwartje bij me. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met mijn veranderde voeding of mijn gewichtsverlies. Ik stuur een berichtje naar TheNewFood en vraag om hulp.

Matty laat weten dat dit regelmatig voorkomt. Door het vele plassen verlies ik ook veel mineralen en die moet ik extra aanvullen. Ik dacht alles al goed gelezen te hebben, maar toch had ik deze informatie over het hoofd gezien. Ik nam al 2 capsules van die Triosoftgels, maar ik mag naar 4 per dag. Matty adviseert de laatste 2 tabletten net vóór het slapen gaan tegelijk in te nemen. Ik ga vannacht ervaren of het dan beter gaat.

Slecht nieuws 

Vanmiddag worden we gebeld dat het slecht gaat met Marja haar moeder die in een verzorgingshuis woont. We gaan direct die kant op.
Daar aangekomen besluiten we niet meer weg te gaan, want de verwachting is dat ze de volgende morgen niet meer haalt. Rond etenstijd ga ik maar even naar de supermarkt. Hoe verdrietig dit alles ook is, toch voel ik ook de trots dat ik zo creatief met voeding om kan gaan. 

Ik koop een kant en klare kipsalade, vervang de dressing door mayonaise, voeg er nog wat extra kipfilet blokjes aan toe en de pasta onderin kunnen we laten staan. Ik koop voor Marja kleine bakjes yoghurt, verse aardbeien en wat noten. Uiteraard ontbreekt de cola light niet. We nuttigen dit even in het lege restaurant van het verzorgingshuis en gaan later weer verzadigd terug naar de kamer van mijn schoonmoeder.

Afscheid

Daar stopt mijn verhaal voor vandaag even omdat we in alle rust samen het waken en dit afscheid willen ervaren.

DAG ACHTENDERTIG  DONDERDAG

Het was een heel kort nachtje. Om 5 uur naar bed en om 9 uur al weer op. Marja haar moeder is afgelopen nacht in ons bijzijn overleden. We zijn ontzettend verdrietig, maar ook opgelucht. Voor Marja’s moeder is de dood een verlossing. Ze wilde niet meer. Leven werd lijden, haar leven was niet levenswaardig meer. Dat en haar mooie leeftijd van 85 jaar, verzacht het verdriet, maar maakt het afscheid niet minder moeilijk.

Moe

Marja is zoooo moe en die verdrietige en korte nacht doet daar natuurlijk geen goed aan. De energie waar Marja zo naar verlangt, zal er beslist komen, maar het kost tijd om te zoeken en te voelen wat het lichaam nodig heeft. Het is best lastig voor haar. Ik ben zo ongelooflijk gemotiveerd doordat ik zo goed afval en veel centimeters verlies en mijn energie is al zeker een level hoger. Zij daarentegen ervaart nog geen vooruitgang.

Maar haar situatie is dan ook best complex. We hebben echter alle vertrouwen in de ervaring van het TheNewFood team en Marja wil nog steeds doorzetten om haar ultieme doel te bereiken. Haar wilskracht maakt dat ze vandaag de dag vol goede moed ingaat. 

Ontbijt

Eerst maar even goed ontbijten. Ik maak een voedzame smoothie voor Marja en natuurlijk ook nog een grote mok koffie met room. Dit is echt een ontbijt dat staat in je maag en waar je wel even op door kan. Zelf heb ik nog beslag over van de pannenkoekjes van gisteren. Later als ik gedoucht en aangekleed ben, neem ik er nog een. Dit ontbijt is niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam.

Regelen

Vandaag moet er natuurlijk een heleboel geregeld worden.  We rijden naar Marja’s zus, waar de begrafenisondernemer komt. In alle rust wordt alles voor de crematieplechtigheid, die volgende week donderdag plaats zal vinden, voorbereid. Marja zit aan het mineraalwater en ik aan de cola zero. We hebben plakjes kipfilet met eieren en kaas bij ons. Dit eten we gewoon uit het vuistje tussendoor.

Als we begin van de avond weer thuiskomen, zijn we eigenlijk te moe, maar ik begin wel meteen met koken. Het is gelukkig weer lekker eenvoudig. Op het menu staat kip met broccoli en roomsaus. In no-time staat dit op tafel en trek of niet, het smaakt ons toch. 

Emotie-eten

Normaal zou ik me op zo’n dag zeker te buiten zijn gegaan aan snoep, chocolade en gewone cola. Ik vond dat ik die suiker dan ook echt ‘verdiend’ en nodig had. Dit waren dagen waarop ik niet wilde koken, maar lekker makkelijk wat bestelde. Maar we hebben er bewust voor gekozen om niet in oude patronen te vervallen. Het is nieuw voor mij dat ik mijn emoties niet probeer weg te eten.

Ondanks al het verdriet en alles wat we tegenkomen willen we goed voor onszelf blijven zorgen. Juist nu! Dat voelt heel krachtig en maakt me sterk. Het enige is dat ik me even niet aan dat ene glas cola per dag houd. Maar daar voel ik me totaal niet schuldig over. Dit is nu even wat het is. Voor Marja is het trouwens precies andersom. Zij kreeg op zulke momenten juist geen hap door haar keel. Ook zij wil dit nu doorbreken. 

DAG NEGENENDERTIG VRIJDAG

We besluiten vandaag om toch maar even weg te gaan met de camper. We kunnen die afleiding en rust wel even gebruiken. En voor de crematie is alles al geregeld. Het is wel weer een uitdaging, om juist in deze rare dagen weg te gaan. Ik bekijk wat ik allemaal uit de koelkast mee wil nemen. Ons koelkastje in de camper is maar klein, dus een beetje beperkt zijn we wel. Maar goed, als ik iets mis is het natuurlijk ook zo gekocht.

Weg

Onze e-bikes zijn ook binnen en kunnen we ophalen. Ze gaan dus mee kamperen! Dit maakt dat je niet voor elk wissewasje met de camper het terrein af hoeft te rijden en we heerlijk fietsend ons boodschapje kunnen doen en de omgeving kunnen verkennen. Heerlijk die vrijheid! En natuurlijk ook heel gezond. We wandelen al regelmatig, maar nu komt daar ook het fietsen bij. Nu nog even duimen voor goed weer.

Wat zijn de e-bikes gaaf. We leren nog even hoe ze opgevouwen moeten worden, plaatsen ze met gemak in de camper en dan kan ons avontuur gaan beginnen. Voor deze eerste keer hebben we gekozen voor een camping dichtbij, maar wel in de mooie natuur. Binnen een uur komen we aan in Doorn en installeren we ons op onze campingplaats. Ook dit gaat snel.

Huisje op wielen

Het is inmiddels al drie uur en we hebben allebei zin in een lunch. Ik bak eieren met spek en kaas. Marja eet haar grote kom yoghurt met aardbeien. Het voelt heel knus in ons huisje op wielen. De rest van de middag en het begin van de avond benutten we om alles uit te testen en onze e-bikes uit te proberen. Alles werkt en morgen gaan we ermee op pad. Nu is het daar te laat voor.

Kauwgum

Het begint flink te regenen. Helaas ook binnen in de camper! Het lekt bij één van de ramen. Uitgerekend het raam bij ons bed. We zetten er een bakje onder en gaan eerst eens kijken waardoor het komt. Tja er blijken wat kieren te zitten. Pfff, hoe gaan we dit oplossen? Ineens weet ik het. In mijn rugtas zit nog een doosje Roll-up kauwgom wat ik voor mijn kleindochter had gekocht. Van die roze kleverige kauwgom.

Als ik die nou eens zacht kauw en daar de naden mee afdek… maar ja, in kauwgom zit suiker. Ondertussen blijft het water naar binnen komen, ik besluit het gewoon te doen. Marja lust echt geen kauwgom, dus die kan ik niet vragen. Ik ‘offer me op’ en geniet stiekem van de zoete smaak. Zodra de grote bonk zacht is, druk ik er buiten op 3 plekken de naden ermee dicht. Oke, ik heb ‘gezondigd’, maar wel voor een heel goed doel. 

Rust

Als we eindelijk rustig zitten is het 22.00 uur. We gaan het vanavond niet laat maken Het waren enerverende dagen en ook vandaag was het allemaal best spannend. Hopelijk komen we de komende drie dagen wat tot rust en zijn we weer veerkrachtig voor de crematie van Marja’s moeder, die donderdag plaatsvindt. Ik ben benieuwd of de kauwgum het houdt vannacht.

Delen