Selecteer een pagina

BLOG 19 Keto voor iedereen

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke keto leven.

Wat gaat u doen?

Zaterdag 11 juni zit ik al heel vroeg in de taxi op weg naar Amsterdam. Ik ben door TheNewFood uitgenodigd om als ervaringsdeskundige mee te gaan naar een symposium van de stichting Ancestral Health Nederland. Het thema van vandaag is, hoe kan het ook anders, ketogeen eten. Het is een lange reis en mijn taxichauffeur is nieuwsgierig: “Mag ik vragen wat u gaat doen in Amsterdam?”

Ik vertel haar uitgebreid over TheNewFood en over hoe ik met deze manier van eten zoveel ben afgevallen en zoveel fitter en gezonder ben geworden. Ondertussen zoek ik op m’n telefoon even de voor/ na foto. Ze is enorm onder de indruk. Ze eet zelf graag vers en gezond, maar dat voeding zoveel verschil kan maken, dat vindt ze wel erg bijzonder. Ik verwijs haar naar de facebookpagina voor meer ervaringsverhalen.

Angelique

Voor ik het weet zijn we al bij het UMC in Amsterdam waar Angelique al op me staat te wachten. Ik vertel haar over mijn inspirerende gesprek onderweg en ik blijk niet de enige te zijn. Zelf was ze ook in gesprek geraakt met haar taxichauffeur en deze bleek diabetes 2 te hebben. Hij moest zijn medicatie ophogen en was juist op zoek naar een andere oplossing. Hoe is het mogelijk!

Wat een geluk voor deze man dat hij juist haar trof. Angelique eet niet alleen zelf al jaren volgens TheNewFood, ze heeft zelf ook diabetes 2. Door deze aanpak verlaagden haar bloedsuikers en kon ze haar medicatie afbouwen. De taxichauffeur is enorm enthousiast en zo heeft An al voor het symposium goed en wel is begonnen iemands leven kunnen veranderen.

Keto hapjes

Ik heb Angelique tot nu toe alleen online gesproken en vind het erg leuk om haar nu in persoon te zien! Een uurtje later hebben we de stand van TheNewFood mooi aangekleed en ingericht en nog voor het symposium officieel van start gaat, zijn we alweer uitgebreid in gesprek met bezoekers en geïnteresseerden.

Er wordt ook al direct volop geproefd van de hapjes die Matty speciaal voor dit symposium heeft gebakken. Dat proeven gaat de hele dag door. Tussen de lezingen door komen mensen speciaal even langs om iets van de schalen mee te nemen. Voor sommigen is het een eerste kennismaking met ketogeen eten en ze zijn vaak verbaasd over hoe heerlijk het allemaal is. 🥰

Simpel starten

En zo gaat het de hele dag door, tussen de lezingen door zijn we steeds uitgebreid in gesprek. Sommigen eten zelf ook al volgens TheNewFood en herkennen ons! Anderen eten wel ketogeen, maar hebben de boekjes van Matty nog niet ontdekt. Sommigen vertellen dat ze het lastig vinden om het vol te houden, omdat ze tot nu toe steeds zo’n beetje hetzelfde eten. Ze worden erg enthousiast van de receptenboekjes…

We spreken ook verschillende zorgprofessionals die al wel overtuigd zijn van ketogeen eten, maar nog wel zoekend zijn naar een eenvoudige aanpak voor patiënten die ook willen starten. Ze zijn enorm enthousiast over de boekjes en over de ‘uitleg posters’ voor in de praktijk. Verpleegkundige Lara Schalk zal later nog contact met ze opnemen…

Gewoon keto

We volgen zelf ook zoveel mogelijk lezingen. Niet allemaal want het is best veel allemaal, wat er op je afkomt op zo’n dag. Eén van de sprekers is onderzoeks- en medisch journalist Gary Taubes, hij komt steeds langs om te snoepen van onze keto hapjes. Ik maak er natuurlijk een foto van! Het is nauwelijks bevatten hoe bijzonder dit allemaal is, wat er vandaag gebeurt. Het voelt heel speciaal om hier onderdeel van te mogen zijn.

Ik raak in gesprek met één van de andere sprekers; voedingsdeskundige Amy Berger. Zij eet zelf al jaren keto, maar dan zonder alle toeters en bellen, zoals ze zelf zegt. Dus geen macro’s en van alles bijhouden, maar gewoon simpel keto. Precies waar TheNewFood ook voor staat! Haar lezing gaat vooral over wat keto eten kan doen voor je hersenen, ook bij Alzheimer. Ze schreef daar zelfs een boek over (De Alzheimer aanpak). 

Alzheimer

Ik heb deze slopende ziekte bij verschillende mensen van dichtbij mee gemaakt en krijg nog tranen in mijn ogen als ik terugdenk aan mijn moeder in de fase dat ze zelf doorhad dat het ‘daarbinnen, tussen haar oren’ helemaal mis ging. “Alles is gewoon in de war, Jannet, het lijkt wel of ik nergens meer goed over na kan denken. Ik vergeet van alles, terwijl ik voel dat ik het ergens wel weet, maar ik kom er gewoon niet meer bij.”

Ze huilde veel, ze was er zo verdrietig van. Ik kon alleen maar hopen dat die fase snel voorbij zou zijn. Dan herkent ze mij misschien ook niet meer wist ik, maar alles beter dan deze wanhoop en dit verdriet. Nu denk ik: had ik ketogeen eten maar 10 jaar eerder ontdekt!! Misschien had ik haar kunnen overtuigen, misschien had ik haar dit kunnen besparen. Alzheimer is zelfs terug te draaien met keto!

Eerst keto

Je kunt het haast zo gek niet bedenken of keto eten kan het verschil maken. Niet voor niets is de eerste reactie van Matty altijd: “Ga eerst maar eens keto eten en ontdek wat het voor jou kan doen!” Ook Amy Berger raad het iedereen aan. “Het lijkt voor iemand die er niks van af weet soms heel vreemd,”vertelt ze, “want wat iemand ook heeft, het eerste wat ik vraag is of ze keto al hebben geprobeerd.”

Dus niet alleen bij overgewicht, maar ook bij diabetes, migraine, alzheimer, depressie, darmproblemen, noem het maar op. Amy: “Keto is geen tovermiddel, maar het is altijd een goed idee om het te proberen. Zoveel klachten kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het is eigenlijk absurd dat er zo krampachtig vastgehouden wordt aan die vaak zo vreselijk foute voedingsadviezen.”

Foute voedingsadviezen

Gedurende de dag wordt het me vooral heel duidelijk dat het echte gevecht dat we moeten leveren gaat over het alle foute voedingsadviezen die al tientallen jaren als waarheid worden gezien. En nog steeds worden geadviseerd. Terwijl zoveel onderzoeken laten zien hoe fout die adviezen zijn. En hoe we daardoor steeds verder afdwalen van de voeding die wel past bij ons lijf en die ons gezond maakt en houdt.

Aan het einde van de dag ben ik nóg enthousiaster over TheNewFood dan ik al was. En ik wist niet dat dat mogelijk is 😅. Keto eten is zoveel meer dan een dieet om af te vallen. Dat is ook deze dag weer zo duidelijk. Ik zeg altijd al: “Het is alsof ik een goedbewaard geheim heb ontdekt.” En na vandaag is mijn verwondering nog groter dat niet iedereen dit geheim kent.

Delen