Selecteer een pagina

BLOG 25 Meedoen voor de show

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke keto-leven.

WEG MET ALLE KWAALTJES

Ik vond het direct al opvallend, toen ik met de aanpak van TheNewFood begon, dat het me zoveel meer opleverde dan alleen gewichtsverlies. Niet alleen de weegschaal gaf elke week iets minder aan, ook kwaaltjes als een opgeblazen gevoel, maagzuur en hoofdpijn verdwenen als sneeuw voor de zon. Bovendien werd mijn energie meer en ik voelde me steeds lekkerder in mijn vel. Ik peinsde er niet over om te smokkelen…

TROTS 

En dan is er de verjaardag van mijn kleinzoon. Ik neem me voor geen taart te eten. Verder maak ik me niet druk, want als er hapjes op tafel komen zit er altijd wel iets van kaas of worst bij wat ik gewoon kan eten. Dat is trouwens ook een groot verschil met het lijnen van ‘vroeger’. Dat was altijd afzien op feestjes, en hooguit knabbelen op worteltjes en komkommer. 

Bij binnenkomst krijg ik veel bewonderde blikken en complimenten. Ik ben dan zo’n 2,5 maand bezig met keto en de eerste 10 kilo is er af, dat is goed zichtbaar. Mijn kleinzoon is drie jaar geworden en neemt mij direct mee naar de keuken. Trots laat hij zijn eigengebakken verjaardagstaart zien. Daar wil oma toch ook wel een stukje van? Mijn kleinzoon kijkt me hoopvol en vragend aan…

SUIKERBOM

Oei, hier had ik niet op gerekend. Alles in mij schreeuwt: NIET DOEN! Maar ik kan de hoopvolle blik van dat jongetje voor mij niet weerstaan en zeg: “Ja hoor, ik wil jouw taart wel even proeven”. De taart ziet er uit als één grote suikerbom. Ik vraag mijn dochter wat het voor taart is en wat de ingrediënten zijn. Ze begint een beetje te lachen; “Het is niet echt koolhydraatarm, mam.” Ik vraag haar om er een klein stukje van te maken.

Als ik mijn stukje taart eet, staat mijn kleinzoon trots naast me te wachten op mijn reactie. “Goed gemaakt hoor”, zeg ik. Het ligt op mijn tong om te jokken dat ik de taart heerlijk vindt, maar dat is gewoon niet zo. Ik vind het heel erg zoet en het ligt als een blok in mijn maag. Ik ben dit niet meer gewend. Gelukkig is mijn kleinzoon tevreden met mijn compliment en gaat spelen met zijn nieuwe speelgoed.

BUIKPIJN

Eenmaal thuis is het bij Henk-Jan, die ook geen nee heeft durven zeggen tegen de taart, al gelijk al mis. Hij heeft flinke buikpijn en moet rennen naar het toilet. Ook mijn darmen raken van streek en ik voel me de verdere dag moe en lusteloos. We weten natuurlijk allebei wel hoe dat komt. We zijn wel een beetje verbaasd en eigenlijk ook geschrokken hoeveel effect zo’n stukje taart op ons lijf heeft.

We realiseren ons tot onze verbijstering dat dit gevoel wat we nu hebben niet nieuw is. Want voor we keto gingen eten voelden we ons eigenlijk de hele dag niet echt lekker. We hadden alleen niet in de gaten waar dat door kwam, maar we aten de hele dag door suiker en niet alleen in de koffie en thee bijvoorbeeld. Ik nam elke week wel een pak suiker mee van de supermarkt.

EEN WIJZE LES

En zo leerden we dat we ons heel veel beter voelen zonder die suiker. Het is gewoon niet goed voor ons lijf. We leerden ook dat de vragende hoopvolle ogen van je kleinkind geen reden zijn om toch taart te nemen. Tegenwoordig neem ik voor ons zelf iets mee van gebak, uit één van de boekjes van TheNewFood.

Als er weer een kleinkind met taart voor mijn neus staat leg ik uit dat mijn buik ziek voelt als ik die taart met suiker eet. Het is nooit een probleem en het voelt heel veel beter dan meedoen voor de show. 

Delen