Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Hetty van Dijk
  6.  » Mijn nieuwe rol…

Mijn nieuwe rol…

Daar zaten we dan met z’n drieën: live op Facebook in de diabetesgroep van TheNewFood. Tegenover allemaal mensen die bezig zijn te stoppen met diabetesmedicatie. Leuk om te zien hoe gemotiveerd iedereen was of werd door deze gesprekken.

Hoe anders was het om bezig te zijn met medicatie afbouwen in plaats van steeds meer te moeten voorschrijven, zoals ik voorheen deed bij diabetes 2. Ik geniet van mijn nieuwe inzichten en de nieuwe technische mogelijkheden die er zijn om deze ziekte nu met succes te kunnen bestrijden.

Vroeger

Vroeger dacht ik dat diabetes 2 een chronische progressieve aandoening was. Een ziekteproces wat je niet om kon keren. Zelfs als bloedsuikers mooi waren, moest toch vaak de medicatie opgehoogd worden. Het begeleiden van diabetes 2 was zo meestal een langzame reis naar een afnemende gezondheid.

Naast medicatie kregen mensen standaard het dringende het advies om af te vallen. Dat bleek in de praktijk toch vaak een moeizame onderneming. Het ging met (af)vallen en weer opstaan. Het leverde zelden echte verbetering op.

Een nieuw geluid

We weten nu dat het anders kan en dat maakte ik mee tijdens het live vragenuurtje! Deelnemers die zich niet langer laten afschepen met medicatie, maar zelf de regie willen nemen. Die hun ziekte willen omkeren. Velen die al zonder of bijna zonder medicatie zijn en zich een compleet ander mens voelen. Die flink geïnvesteerd hebben in hun gezondheid. Mensen die Diabetes 2 achter zich gelaten hebben, maar toch in de groep blijven om anderen met liefdevolle raad en daad bij te staan.

De goede vragen en de zorgen die geuit werden, leverden veel reactie op. Het was ook voor mij inspirerend en verhelderend, al voer er halverwege een schip door het Marsdiep die de verbinding even onderbrak. ….

Respect

Het is zeker niet makkelijk, de keuze om zelf je diabetes 2 aan te pakken door gezond koolhydraatarm/keto te gaan eten. O ja, het eten is heerlijk en je voelt je direct veel beter. Je kunt zelfs al snel helemaal zonder medicatie. Maar ik onderschat zeker niet de hobbels die je op je pad zult tegenkomen. Je zult maar een arts of verpleegkundige of diëtist hebben die geen oren heeft naar keto. Dan sta je er mooi alleen voor. Ook thuis, als anderen wel blijven eten zoals eerst.

Dat steeds meer mensen die keuze toch maken, daar heb ik veel respect voor. Ik weet dat iedereen het kan, daar is geen twijfel over mogelijk. Het gaat vooral om die keuze maken. Want je kunt dit niet een beetje doen. Je doet het, of je doet het niet. Af en toe weer eten wat je vroeger at, zie je onmiddellijk terug in je bloedsuikers. Er is geen weg terug, ook niet voor een dagje. Als je echt van je diabetes 2 af wilt, dan is dat voor altijd.

Wil jij dit ook?

Ik nodig jullie van harte uit: neem de regie over je eigen gezondheid. Doe dit wel in overleg wanneer je diabetesmedicatie gebruikt. Nooit zo maar op eigen houtje met koolhydraatarm beginnen. Maak met je behandelaars een plan voor het afbouwen van je medicatie. Vraag ons daarin eventueel om steun en begeleiding. De mogelijkheden zijn er. Jij bepaalt hoe jouw weg er uit ziet.

Lees op deze pagina meer over hoe je kunt starten. Lees hier meer over onze besloten Facebookgroep.

Groeten van Texel,
Hetty van Dijk

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen