Selecteer een pagina

JANNET BLOG 14 Op gewicht blijven

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke keto leven.

OP GEWICHT BLIJVEN

Eén van de meeste gestelde vragen, nadat ik 32 kilo was afgevallen, was: “Blijf je nu ook zonder moeite op gewicht?” Ja, het eerste half jaar was dat zeker zo! Ik was ook heerlijk bezig met mijn nieuw verkregen energie om mijn conditie op te bouwen. Ik was  begonnen met hardlopen, wandelde veel en at nooit vaker dan twee keer op een dag. Ik viel zelfs nog 3 kilo extra af! Totdat ik een nare blessure opliep…

VACCINATIE

In mei 2021 besloot ik, na lang wikken en wegen, om de vaccinatie tegen corona te halen. Ik was beslist niet overtuigd dat ik dat nodig had, ik ben door deze nieuwe manier van eten sterker en gezonder dan ik ooit geweest ben. Ik had ook mijn twijfels bij de veiligheid van het vaccin. Maar ik wilde weer aan het werk als zangeres zonder al dat testgedoe en beperkingen. Het was dus vooral uit gemak, dat ik overstag ging.

Een paar dagen na de vaccinatie kreeg ik vanuit het niks opeens ontzettende pijn aan de schouder van de arm waar het vaccin in gezet was en leek die schouder ook helemaal vast te zitten. Ik kreeg m’n arm geen enkele kant op. 

HUISARTS

Het was zo enorm pijnlijk dat ik een afspraak heb gemaakt bij de huisarts. Toen hij m’n arm pakte en probeerde te bewegen, was de diagnose binnen 3 seconden gesteld. Duidelijk een ‘frozen shoulder’! En niet een klein beetje ook. Hij twijfelde tussen beginnen met pijnstillers of een injectie en gaf aan dat zelfs een operatie mogelijk noodzakelijk zou zijn. Ik zei dat ik wel even klaar was met injecties en koos voor pijnstillers.

Ik begreep dat zo’n frozen shoulder een ontstekingsreactie is en dat het vaak komt door overbelasting of stress/trauma reactie. Van beide dingen kon ik niks bedenken waar ik het van zou moeten krijgen. Kon het een bijwerking zijn van de vaccinatie? Want het begon een paar dagen na die tijd. De arts kon het niet met zekerheid ontkennen of bevestigen. Ik ga er zelf inmiddels vanuit dat dat wel de oorzaak is.

FRUSTRATIE-ETEN

Hoe dan ook, het kon makkelijk anderhalf jaar duren en als ik pech had, wel drie jaar! Door die schouder kon ik ineens niet meer hardlopen en zelfs wandelen lukte niet meer, met die zeer pijnlijke schouder. Gelukkig was er nog Netflix! In plaats van hardlopen en wandelen, zat ik ‘gezellig’ met ons hondje Meis en een bakje noten of andere keto-snacks op de bank film te kijken. Vaak bleef het niet bij één bakje…

Ik paste mijn maaltijden niet aan. Regelmatig nam ik zelfs weer een ontbijt, terwijl ik al tijden maximaal 2 maaltijden per dag at en het ontbijt vrijwel altijd standaard oversloeg. Maar nu ging ik dus weer vaker eten, terwijl ik juist mínder trek had! Het resultaat laat zich raden; er slopen langzaam weer wat kilo’s aan en de zo trots aangeschafte kleding in 3 tot 4 maten kleiner dan voorheen, ging behoorlijk strak zitten!

ONTSTEKINGSREMMER

Dat was voor mij de eye-opener! Ik wilde nooit meer te strakke kleding én ik wilde ook niet opnieuw naar de grotere maten! Ik had tenslotte niet voor niets al die te grote kleding weggegeven. Ik stopte abrupt met het snacken en ging weer terug naar optimaal keto eten, dus met maximaal twee maaltijden per dag. Die paar extra kilo’s verdwenen in de loop van de maanden daarna gelukkig weer. 

Mijn herstel ging een stuk vlotter dan verwacht. Na ruim een half jaar kon ik mijn schouder weer redelijk zonder pijn bewegen, en dat dus zonder injectie of operatie. Niet zo raar, als je weet dat keto de beste natuurlijke ontstekingsremmer is die je kunt hebben. Langzaam kwam ik weer in beweging, al was ik mijn enthousiasme voor het hardlopen wel een beetje kwijt geraakt.

LUISTEREN NAAR JE LIJF

Vier maanden later was ik helemaal hersteld. Ik kan mijn arm en schouder weer pijnvrij alle kanten op bewegen en ik ben weer veel aan het wandelen én aan het hardlopen. Ik heb van deze ervaring niet alleen geleerd dat keto echt heel veel kan doen voor je gezondheid, maar ook dat het op zich geen garantie is dat je op gewicht blijft. Daarvoor blijft het belangrijk dat ik niet vaker of meer eet dan ik nodig heb.

Dat betekent niet dat ik nooit meer gezellig snack met keto-hapjes bijvoorbeeld, maar dan ga ik daarna niet meer uitgebreid een maaltijd eten. Ik eet in principe niet als ik (nog) verzadigd ben. Dat betekent dat ik soms maar één keer per dag eet. Ik luister nu nog beter naar mijn lijf! Zo kan ik moeiteloos op gewicht blijven. En na dit avontuur besloot ik ook het bij die 2 eerste prikken te laten, voor mijn lijf geen boosters.

Delen