Selecteer een pagina

BLOG 22 Waar zit die knop?

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke keto-leven.

‘IK KRIJG DE KNOP NIET OM…”

Ik krijg regelmatig de vraag: “Hoe is het jou gelukt om de knop om te zetten, mij lukt het niet?” Want die knop omzetten, daar worstelen best veel mensen mee merk ik. Ik hoor allerlei redenen dat het niet lukt. Van wisselende diensten tot moeilijke omstandigheden tot veel buiten de deur eten en teveel van het ‘verkeerde eten’ houden… Waarom is het bij mij eigenlijk wel gelukt om die knop om te zetten en hoe dan?

Misschien heb ik het geluk dat ik sowieso niet zo van zoet houd, maar meer van hartig. Maar dat kan denk ik niet de reden zijn dat de knop omging en dat ik het volhield. Heb ik dan zoveel doorzettingsvermogen? Nee, dat is het niet. Ik heb hiervoor zó vaak gelijnd, maar ik hield het niet lang vol. Dan liet ik het op een gegeven moment weer versloffen, waarna de kilo’s, plus nog een paar extra kilo’s er weer bijkwamen.

WAT IS MIJN GEHEIM?

Wat is het dan wel? Ik denk dat een aantal dingen meespeelden bij dat het me nu wel lukte om de knop om te zetten… Ten eerste was ik mijn te zware lijf met alle ongemakken echt helemaal zat!  En ik had een collega die 40 kilo kwijt geraakt was met koolhydraatarm/keto. Dat wilde ik ook!! Ik was dus super gemotiveerd om dit een echte kans te geven. Wat motivatie betreft was de knop bij mij gewoon om. 

En waarom hield ik het vol? Heel belangrijk voor mij: het eten was zo lekker en beslist niet saai, zoals met al die diëten die ik heb gedaan. Wat was het allemaal heerlijk en wat een variatie!! Ik eet nu zoveel lekkerder dan toen ik nog elke dag hetzelfde ontbijt at en diezelfde twee boterhammen met kaas voor de lunch. Ik moet er niet meer aan denken; hoe saai is dat!! Maar dat was niet alles…

MIJN LIJF WIL DIT

Het meest overtuigend om door te gaan was misschien wel wat er gebeurde met mijn lijf. Al na een paar dagen was dat eeuwige opgeblazen gevoel verdwenen. De maagzuurremmers, die ik dagelijks gebruikte, had ik ineens niet meer nodig. En ook de problemen met mijn stoelgang werden al snel minder. Ik sliep beter en kreeg meer energie. Allemaal bijkomende voordelen, die ik niet had verwacht toen ik hiermee begon. 

Dat, en het makkelijke gewichtsverlies, maakte dat ik gewoon echt niet meer terug wil naar het koolhydraatrijke voedsel. Dat ik me zoveel beter ben gaan voelen en van zoveel klachten af ben, is mijn drive om nog steeds strikt keto/koolhydraatarm te eten. Ook al heb ik al anderhalf jaar geen overtollige kilo’s meer. Deze aanpak is geen dieet, maar gewoon een hele andere, lekkere en gezonde manier van eten.

STOP NA VIER WEKEN!

Wat ik iedereen zou willen aanraden die die knop maar niet kan vinden: probeer het vier weken en stop daarna. Volg vier weken de weekmenu’s die in de startgids staan. Vier weken serieus ermee bezig, dus zonder ‘smokkelen’ en zonder uitzonderingen. Dat is te overzien toch? Wat is nou vier weken. En na die vier weken kijk je hoe je verder wilt. Wil je echt stoppen? Prima! Wil je door? Super! Niets hoeft, het is jouw keuze.

Ik ben er van overtuigd dat je al in die vier weken niet alleen afvalt, maar ook zoveel andere gezondheidswinst boekt. Dat maakt al snel dat je niet meer terug wilt. En dat het volhouden steeds gemakkelijker wordt, gewoon omdat je je zoveel beter voelt. Je zult ook zien: deze aanpak is geen kwestie van afzien, want je kunt heerlijk eten! En daarvan eindelijk weer genieten zonder schuldgevoel… Want lekker eten mág!

DE FOUT INGAAN

Zeker, ik ben in het begin heus wel eens de fout in gegaan door te denken dat één keer meedoen en ‘normaal eten’, moet kunnen. Een keer taart op een verjaardag, of een keer lekker makkelijk patat. Maar wat had ik een spijt achteraf. Dat eten lag als een blok beton op mijn maag, mijn darmen raakten van streek en ik werd de volgende ochtend doodmoe wakker. Dat ‘normale eten’ is gewoon niet fijn voor mijn lijf.

Ik zie het als ‘omgaan met een allergie’. Zo heb ik helaas een soort allergie voor aardbeien. Als ik veel aardbeien eet, dan krijg ik enorme jeuk en uitslag rond mijn ogen. Dus ik eet ze niet! Het vooruitzicht van jeuk en uitslag weerhoudt me ervan. En op precies die manier weerhoudt het vooruitzicht van een opgeblazen gevoel, maagzuur, vervelende darmen en vermoeidheid me ervan, om weer te gaan eten zoals eerst.

CHIPS EN APPELTAART

Vaak denken mensen dat ik niet geef om aardappelen, chips, brood, pasta of appeltaart. Dat het me daarom zo gemakkelijk afgaat. “Ik kan echt niet zonder brood, of zonder pasta”, verzekeren ze me dan. Maar vergis je niet! Ik ben er ook dol op! Ik vind het allemaal zalig. Maar de ellende die het in mijn lijf veroorzaakt, dat is het mij niet waard!! Ik kies er dus gewoon heel bewust niet meer voor. En misschien is dát wel mijn geheim.

Misschien kan dat ook jouw geheim worden. Zie deze aanpak niet als het zoveelste dieet waarbij je van alles ‘niet mag’. Want je mág alles, maar wil je dat ook? Of wil je een slanker en gezonder lijf en wil je je beter en energieker voelen? Gun jezelf dan deze aanpak. Kies er bewust voor. Vier weken maar en daarna zie je wel weer. Ik zeg: doen!!

Delen