Selecteer een pagina

JANNET BLOG 6 Geruisloze overgang

Zangeres Jannet Bodewes (55) startte in 2020 met de aanpak van TheNewFood en viel 30 kilo af. Ook haar gezondheid verbeterde enorm. Sindsdien wil ze nooit meer anders. Naast zingen houdt ze erg van schrijven. Jannet vertelt wekelijks over haar slanke ketoleven.

ONTSTEKING

Twee weken geleden ontdekte ik dat bij een klein bultje aan de buitenkant van mijn borst een verdikking was ontstaan die ook rood en pijnlijk was. De huisarts schreef een antibioticakuur voor. Het innemen van de pillen moest vier keer per dag en op een lege maag. Vanaf twee uur voor inname tot één uur na inname mag je dan niks eten.

Van de apothekersassistente kreeg ik een uitgebreid schema mee, waarop stond hoe ik dan toch drie maaltijden kon eten. Dat schema ging bij thuiskomst natuurlijk direct de prullenbak in want ik eet toch maar één hoofdmaaltijd per dag, met nog een kleiner eetmoment ergens op de dag. Dat plannen was dus niet zo heel lastig. Ik kan met gemak ook wat langer vasten.

TOCH NAAR DE MAMMA-POLI

De huisarts had me voor de zekerheid ook doorverwezen naar de mammapoli, voor een uitgebreider borstonderzoek. Gewoon voor de zekerheid, want hij verwachtte dat het verder niet ernstig zou zijn. Ik vond het allemaal vreemd. Hoe kon ik met mijn keto leefstijl nou opeens aan zo’n ontsteking in mijn lijf komen? Want een betere ontstekingsremmer dan deze manier van eten is er niet.

Die vraag hield me de hele week bezig, naast uiteraard de spanning voor het onderzoek, waarbij ze hopelijk kanker konden uitsluiten. De ochtend van het onderzoek had ik eerst een gesprek over mijn medische geschiedenis en uitleg wat er ging gebeuren.

EEN GERUISLOZE OVERGANG

De arts vroeg ook of ik al door de overgang heen was. Ik antwoordde dat ik sinds anderhalf jaar in elk geval niet meer menstrueer, maar dat ik voorheen ook jarenlang een pil slikte om hormoongerelateerde migraine te onderdrukken en dat daardoor mijn hele cyclus al jaren in de war was. Met die hormonen kon ik stoppen nadat ik keto ben gaan eten. Mijn migraine-aanvallen waren verleden tijd!

Maar eerlijk gezegd is tot nu toe het hele overgangsgebeuren bijna onopgemerkt langs me heen gegaan. Dus geen verdere overgangsklachten? Eh nee, eigenlijk niet. Heel af en toe heb ik het wel eens opeens warm op een onlogisch moment, maar verder niks. De arts keek hoogst verbaasd!

BETER ETEN

Ik vertelde dat ik sinds ongeveer twee jaar ketogeen eet. Dat ik daar enorm mee ben afgevallen en dat ik nu ook veel fitter ben en op allerlei gebieden veel gezondheidswinst geboekt heb. Wellicht heb ik daardoor ook vrijwel geen overgangsklachten opperde ik. De arts wendde haar hoofd af naar haar computerscherm en zei: “Tja: de een heeft veel last, de andere weinig, en waardoor dat komt…dat kan van alles zijn!”

Ze was duidelijk niet van plan mijn geruisloze overgang aan ketogeen eten toe te schrijven. Ik heb het maar laten rusten….. Tenslotte had ik ook wel even andere dingen aan mijn hoofd.

OPLUCHTING

Een kleine twee uur en een mammografie en echo later kwam het verlossende oordeel! Er zat een behoorlijke ontsteking, die naar alle waarschijnlijkheid ontstaan was door een naar binnen gegroeid haartje… Pfew. Ik ben nog nooit zo blij geweest met een  haartje 😁

Delen