Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Huisarts Dete Hollemans
  6.  » Keto verandert zijn leven

Keto verandert zijn leven

Vandaag deel ik mijn eerste blog over keto in de praktijk. Ik wil jullie meenemen naar mijn eerste ervaring met gezond koolhydraatarm/keto bij een patiënt, inmiddels alweer een aantal jaar geleden…

De patiënt

Op het spreekuur komt meneer H, een vijftiger. Meneer H is opgeleid als IT-er, maar zit nu in de bijstand. Ik ken meneer H vrij goed. Hij heeft een uitgebreide psychiatrische voorgeschiedenis. Zijn psychiater belde mij laatst dat hij meneer H eigenlijk niet meer verder kan behandelen en naar een gespecialiseerd centrum wil verwijzen. Daarnaast heeft hij flink overgewicht, rugklachten en heeft hij een bloedstolsel in een beenvat gehad. Ik ben benieuwd waar hij nu voor komt.

Depressie, overgewicht en rugpijn

Meneer H geeft aan dat het niet goed met hem gaat, dat hij continu veel pijn in zijn rug heeft en dat dit maakt dat hij eigenlijk de bank niet meer af komt. Hij heeft zelf de link gelegd met zijn overgewicht en geeft aan dat hij dit zo niet meer wil. Hij vraagt of ik hem hiermee wil helpen.

TheNewFood als huiswerk

Ik twijfel even, maar leg hem voor dat ik net zelf ontdekt heb wat het beperken van koolhydraten kan betekenen voor je gewicht en je algehele gezondheid. Ik ken meneer als een heel intelligente man en vraag hem om zelf de informatie op de site van TheNewFood door te lezen en mij te laten weten of hij het ziet zitten om dit te proberen.

Een hoopgevende enthousiaste reactie

Een dag later of misschien zelfs dezelfde dag, ontvang ik een enthousiaste mail van meneer H, hij snapt de onderbouwing van deze aanpak en wil het heel graag gaan doen om te zien wat het voor hem kan betekenen. Twee weken later komt meneer H op het spreekuur om te vertellen hoe het met hem gaat. Als ik hem uit de wachtkamer ophaal, zie ik een totaal andere man, hij straalt, ik weet niet wat ik zie!

Hij vertelt dat hij zich enorm goed voelt, hij is al een kilo of 5 kwijt en meerdere centimeters buikomvang. Hij ervaart dat hij meer energie heeft en zich veel minder down voelt. Hij merkt ook dat hij niet continu meer pijn in zijn rug voelt. Kortom ik weet niet wat ik hoor!

Dat is nog niet alles

Meneer H vertelt ook dat hij weer voor zichzelf is gaan koken. Beschamend realiseer ik me dat ik er in mijn enthousiasme en onervarenheid niet eens aan gedacht heb om hem te vragen hoe hij hiervoor at en hoe hij dit klaarmaakte. Hij bleek de afgelopen 10-15 jaren alleen maar magnetronmaaltijden voor zichzelf klaargemaakt te hebben. Ik moet nog lang aan ons gesprek denken, los van het feit dat hij deze manier van eten dus volop als leefstijl lijkt te omarmen, maakt het ook dat hij de keuze kon maken om weer beter voor zichzelf te zorgen.

Hoe ging het verder…

In de maanden die volgen valt meneer H 40 kilo af. Zijn buik slinkt zienderogen en de pijn in zijn rug verdwijnt vrijwel helemaal.  Het gaat heel goed met hem. Geen psychiater meer nodig. Meneer H sluit het contact met zijn psychiater af, hij heeft hem gebeld en aangegeven dat hij hem niet meer nodig heeft, omdat het zo goed met hem gaat. Jaren later is dit nog steeds het geval. Niet heel veel later heeft hij weer een baan en komt hij uit de bijstand!

Waarom wist ik dit niet eerder?

Naast dat deze ervaring met meneer H mij enorm motiveerde om als huisarts op deze weg door te gaan, stemde het me ook een beetje verdrietig. Als dit ‘alles’ was wat er nodig was om zo’n enorme verandering in het leven van meneer H te veroorzaken, waarom wist ik dit niet? Blijkbaar wist geen van de hulpverleners die meneer H in de jaren daarvoor getroffen heeft dit. Wat had het een verschil gemaakt als hij dit 15 jaar geleden als advies had gekregen…

Het was uiteindelijk meneer H die ervoor zorgde dat ik dacht en nu nog steeds denk: als hij het kan, dan kan iedereen het. Ik hoef geen excuses te verzinnen voor
patiënten waarom het voor deze persoon te lastig of te ingewikkeld is. Meneer H is daar het levende bewijs van.

 

Tot een volgende blog!
Dokter Dete, huisarts bij TheNewFood

 

Delen