Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. Blogs
  4.  » 
  5. Hetty van Dijk
  6.  » Komt een arts bij de dokter

Komt een arts bij de dokter

Soms moet ik zelf naar de dokter. Dat geeft nog steeds een ongemakkelijk gevoel, want hoewel ik al jaren geen spreekuur meer doe, zit ik dan toch aan de verkeerde kant van het bureau.  Vanaf de andere kant hoorde ik zeggen:  “Beste collega, geen zorgen, alleen een paar kleine dingetjes, die passen bij uw leeftijd. Wel belangrijk om uw cholesterol in de gaten te houden en vezelrijk te eten”.

Ik ruik een kans. “Geachte collega, ik eet sinds kort koolhydraatarm en vetrijk, dus ben heel benieuwd naar mijn vetwaarden”. Er wordt gebladerd: “Uw cholesterol is nog nooit zo mooi geweest, het goede cholesterol nog nooit zo hoog. Prima dus, maar vetrijk eten? En koolhydraatarm?” Er volgt een geanimeerd gesprek en dat komt omdat deze collega niet gehaast en oprecht geïnteresseerd is. Bij vertrek laat ik een TheNewFood-visitekaartje achter. Die heb ik tegenwoordig in mijn tas. Missie geslaagd, denk ik tevreden.

Hoe anders was het gesprek twee weken eerder bij een andere collega. Druk, druk, druk. “Ooooo Hetty, alweer een ander dieet. Nou, je doet je best maar, en iedere diabeet die je meekrijgt is meegenomen. Succes”. Ik stond zo weer buiten. Beetje beduusd wel. Maar ik begrijp het.

Artsen houden zich bezig met ziekte, niet met gezondheid

Voeding is nu eenmaal een ondergeschoven kindje bij veel artsen. Dat komt door de gebrekkige opleiding, maar ook door het falen van allerlei dieetadviezen. Bovendien houden veel artsen zich vooral bezig met ziekte en niet zozeer met gezondheid. Terwijl gezond eten leidt tot minder ziekten! Kaartje achtergelaten bij de assistente…..

Allebei deze gesprekken geven mij moed. Moed om door te gaan op mijn gezonde koolhydraatarme pad en om mijn missie voort te zetten: om in woord en daad deze nieuwe kennis door te geven, omdat ik zeker weet dat je daar gezonder van wordt. Dát is mijn missie:  Mensen helpen gezonder te worden.

Ik hoop dat het ook jullie missie is. Laat iedereen, óók die dokters, maar zien waar het allemaal toe leidt. Zorg maar dat je zelf het levende bewijs bent. Dat maakt pas indruk. We hebben samen nog een wereld te winnen. Zin an!

Groeten van Texel,
Hetty van Dijk

Lees meer ervaringen met deze aanpak...

Delen