Selecteer een pagina

BLOG 27 Keto pizzaretteren

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Elke week pizza

Voor ik in 2021 keto ging eten, aten we zeker één keer per week pizza, misschien zelfs wel twee keer. Natuurlijk kocht ik altijd kant-en-klaar pizza’s; lekker makkelijk en lekker snel. Ook de pizzarette stond in het weekend regelmatig op tafel. Ik kocht dan kant-en-klaar pizzabodem en aan tafel kon iedereen die zelf ‘beleggen’. Dat was altijd feest! 

Onze pizzarette staat nu verstopt in een hoekje van een keukenkast. Er zal vast een dikke laag stof op zitten. Sinds ik twee jaar terug zelf ben gestart met mijn TheNewFood is de pizzarette in de kast blijven staan. De jongens vragen er al een tijdje om wanneer we weer zelf pizza’s gaan maken met de pizzarette. Ineens denk ik: misschien is het nu tijd om hem uit de kast te halen.

Keto-pizza’s

Als de jongens in de gaten krijgen dat ik in de kast aan het rommelen ben en eruit kom met de pizzarette, juichen ze van enthousiasme. “Ja, eindelijk: we gaan weer kleine pizza’s maken!” Ik krijg het er haast benauwd van, want gaat me dat echt lukken op een keto-wijze? Hoe gaan we dat doen met de bodem? Gewoon zoals we tegenwoordig de grote pizza’s maken?

Het was hier in huis even zoeken naar dé keto pizzabodem die we allemaal lekker vinden. Onze keus is gevallen op de pizzabodem uit de ovenspecial van TheNewFood. Regelmatig maken we hier een grote plaatpizza mee. Heerlijk vinden we dat. Misschien ook wel een beetje vanwege de bonus: pizza eten betekent bij ons eten voor de tv met een leuke film aan. Het is onze quilty pleasure.

Keuzes maken 

Vanavond staat de pizzarette weer op tafel! Aan de jongens de taak om op te schrijven wat ze graag op de pizza willen en daar meteen een boodschappenlijstje van te maken. Dat is voor hen geen lastige opgave ze weten wat ze willen; kaas, tonijn, salami, ham, bockworst, rode ui, mozzarella, champignon, mosterdsaus en tomatensaus. Samen met Senn ga ik de boodschappen halen.

Tijdens het boodschappen doen bedenkt Senn ineens dat hij heel graag een pizza Hawaï zou willen eten. Die kochten we voorheen natuurlijk altijd kant-en-klaar, de jongens waren er dol op. Zelf weet ik ondertussen hoeveel koolhydraten er in ananas in blik zitten, maar ik vertel Senn dat hij mag gaan kijken en dan zelf mag beslissen of hij het wil. Hij rent vol overgave naar de ananas in blik toe en zoekt het aantal koolhydraten op.

Pizza Hawaï

“Mam er zitten belachelijk veel koolhydraten in, wel 21 gram!!!” klinkt het door de winkel. “Ik hoef het niet,” roept hij vol overtuiging en we gaan weer verder met ons lijstje. Ik sta toch in dubio en stuur Matty een berichtje met de vraag of dat echt niet zou kunnen, die ananas. Gelukkig antwoordt ze meteen: nee, want in die blikken zit veel suiker. Maar de jongens kunnen best pizza Hawaï eten als je verse ananas gebruikt.

Ik vertel Senn het goede nieuws en die is nu bijna niet meer te houden. We rennen terug naar de groente-afdeling om verse ananas te zoeken. Helaas vinden we die niet, ook niet in die kleine bakjes met fruit. Senn is teleurgesteld, maar ik beloof dat ik voor een volgende keer op zoek zal gaan naar verse ananas. Hij knikt enthousiast en we gaan weer verder met ons lijstje.

Een stapel pizzabodems

Als alle boodschappen binnen zijn, ga ik eerst beginnen met de bodems. Deze wil ik meteen in pizzarette-formaat maken. Ik heb extra veel ingrediënten voor de bodems in huis gehaald zodat ik meteen extra bodems voor in de vriezer kan bakken. Het maken van de bodems lukt makkelijker en sneller dan verwacht. De meeste tijd zit in het voorbakken van bodems omdat er maar 6 tegelijk in de oven passen. 

Tijdens het bakken van de bodems snijd ik alles voor op de pizza en doe alles in schaaltjes voor op tafel, ik maak de tomatensaus en de mosterdsaus. Als alles op tafel staat hoef ik de jongens niet te roepen, ze zijn in NO TIME het zwembad uit en kunnen niet wachten om te beginnen. En wat genieten we allemaal… Waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht?

Pizzafeest

De jongens pakken het beleggen van hun pizza’s heel verschillend aan. Senn maakt hierin hele bewuste keuzes: die vind vooral pizza met mosterdsaus, bockworst, ui en kaas enorm lekker, Vinz maakt het beleg het liefst zo dik mogelijk en met verschillende combinaties door elkaar. Ze eten tot ze helemaal vol zitten en dan zijn er nog veel pizzabodems over.

Als ik vertel dat ik extra had gemaakt voor in de vriezer, worden ze enthousiast. “Zo kunnen we ook pizza’s voor de lunch maken” roept Senn, Vinz zit erbij de glimlachen: hij ziet dat ook helemaal zitten! Het was hoe dan ook een enorm succes: ons keto-avontuur met de pizzarette.

Pizzaretteren

Als ik de jongens instop hebben we het er nog over. “Dit was écht te lang geleden,” zucht Vinz. “zullen we het snel weer doen, want keto-pizza is gezond,” zegt hij met een triomfantelijk snoetje erbij. Dat vind ik een goed plan want het is gezellig, het is lekker en we zitten een stuk langer gezellig te tafelen of ja: te “pizzarretteren”. Ik houd van zulke momenten met ons viertjes. 

Eigenlijk is het nu leuker dan ‘vroeger’. Nu kunnen we al die pizza’s eten zonder schuldgevoel, want het is gezond. We mogen de pizza’s zelfs rijkelijk beleggen. Het smaakt ons zoveel beter en we zijn goed verzadigd. Dat is was vroeger wel anders. Het viel me toen altijd al op dat pizza’s niet echt heel lang vulden want later op de avond hadden we dan vaak alweer honger. Maar met gezonde keto-pizza’s is dat verleden tijd! 

Delen