Selecteer een pagina

BLOG 41 Een stil hoofd

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Terugkijken

Rond de jaarwisseling sta ik graag bewust stil bij het afgelopen jaar. Wat heeft het ons gebracht? Ik was vaak geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet gelukt is. Maar nu voel ik dat ik dat niet meer wil. Ik wil juist bewust stilstaan bij wat er wel is gelukt, wat er wel goed is gegaan. De grootste verandering in 2022 was natuurlijk dat ook de jongens (van 9 en 11) keto zijn gaan eten. 

Wat heeft het ze gebracht? Haast teveel om op te noemen. En het heeft niet alleen de jongens veel gebracht, maar het heeft ook mij en ons als ouders veel nieuwe inzichten gegeven. We ontdekten dat de kracht van de juiste voeding nog veel verder reikt dan we hadden gedacht. Ik zal hier de komende tijd meer over delen. Eén van de meest opmerkelijke positieve verandering vond plaats in het hoofd van de jongens…

Tinnitus 

Al jong hadden beide jongens te kampen met tinnitus. Vinz was vijf jaar toen hij hier voor het eerst last van kreeg. In paniek kwam hij op een avond uit bed: “Ik hoor een trein, ik hoor een trein.” In eerste instantie dachten dat wij dat hij gedroomd had. Maar de volgende dag gebeurde hetzelfde. Het bleef zich herhalen, niet dagelijks, maar wel minimaal 4 keer per week en dan alleen ’s avonds in bed.

Misschien was er iets niet goed met één van zijn implantaten? Vinz en Senn zijn doof en ‘horen’ door middel van Cochlear Implantaten (C.I.). We maakten een afspraak om zijn implantaten na te kijken. Alles was goed, zijn implantaten functioneerden goed, alle elektrodes deden het, er was niets aan de hand. Hij had ‘gewoon’ last van tinnitus, waarschijnlijk door overprikkeling van de hoorzenuw.

Treinen in je hoofd

Tinnitus is het horen van ‘schijngeluiden’, die er niet echt zijn, zoals een brom of een piep. Vinz kreeg een extra setting in zijn implantaten waarmee we ’s avonds het horen langzaam konden afbouwen. In een tijdsbestek van 30 minuten werden de implantaten uitgeschakeld, in plaats van in één keer van aan naar uit. De hoop was dat zijn gehoorzenuw hierdoor minder geprikkeld zou worden.

Hij leerde er mee omgaan en wij ook. Als ’s avonds zijn C.I.’s af gingen zei hij tegen zijn oren: “Het horen is nu klaar, jullie mogen rusten.” Jarenlang heeft hij dit ’s avonds gedaan. Jarenlang werd hij geteisterd door deze geluiden die hem soms angstig maakten en lieten schrikken. Ondanks dat hij wist wat het was, waren het hele vervelende geluiden.

Wasmachine

Niet veel later kreeg Senn dezelfde klachten. Hij kwam hij naar beneden om te vragen of de wasmachine uit mocht, maar die stond niet aan. Wij wisten door de ervaring met Vinz meteen waar Senn last van had, hierdoor konden wij het hem direct goed uitleggen. Senn had er in het begin minder last van dan zijn broer; als hij eenmaal in slaap was gevallen dan sliep hij door. Terwijl Vinz steeds wakker werd van de treingeluiden.

Maar dat veranderde. Senn begon ook overdag last te krijgen van tinnitusgeluiden, ddit vond hij heel erg vervelend. Het hinderde hem gedurende de dag en het maakte hem vooral erg moe en overprikkeld. Soms zette hij dan zijn C.I.’s af, wat voor hem lastig is, Senn is niet graag doof. Hij wil juist alles volgen.

Keto eten

Begin 2022 gingen Vinz en Senn keto met mij mee-eten. Dave merkte al snel op dat Senn niets meer zei over de vervelende geluiden. Toen we hem ernaar vroegen zei hij dat de geluiden verdwenen waren. “Fijn he!”, zei hij er met een grote glimlach achter aan. Hij was zichtbaar opgelucht. Vinz was erg blij voor Senn, maar ook wel een beetje jaloers, hij wil ook van die vervelende geluiden af.

Twee weken later kwam Vinz uitgerust beneden: “Mam ik ben al 2 weken niet meer in bij jullie komen liggen”. Terwijl hij dit zei, realiseerde ik me dat het inderdaad al even geleden was dat hij ’s nachts bij ons was gekropen. “Ik denk dat ik mijn geluiden weg heb gegeten”, voegde hij er als grap aan toe. Maar ik denk dat het geen grap is. Blijkbaar is ook hun gehoorzenuw gekalmeerd door dit andere eten!

Delen