Selecteer een pagina

BLOG 43 Eetrust voor Vinz

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Terugkijken

Rond de jaarwisseling sta ik graag bewust stil bij het afgelopen jaar. Wat heeft het ons gebracht? Ik was vaak geneigd om te kijken naar wat er allemaal niet gelukt is. Maar nu voel ik dat ik dat niet meer wil. Ik wil juist bewust stilstaan bij wat er wel is gelukt, wat er wel goed is gegaan. De grootste verandering in 2022 was natuurlijk dat ook de jongens (van 9 en 11) keto zijn gaan eten. Deze weken kijk ik hierop terug.

Voor onze Vinz heeft het keto avontuur wéér hele andere dingen opgeleverd als voor Senn. Ondanks dat het broertjes zijn, zijn ze beiden zo verschillend in hun karakter. Vinz is een rustig mannetje en hij houdt erg van dingen zoals een spelletje doen, uren aan tafel tekenen, kleuren en knutselen. Qua eten is hij een kopie van mij.

Altijd eten

Hij bedacht altijd wel een reden voor iets lekkers. Gezelligheid, daar hoorde snoepjes bij én koekjes én chips en om het af te maken ook nog chocolade. Verdriet of andere vervelende dingen waren een reden om het éxtra gezellig te maken. Het raakte me, want ik was degene die hem dit had ‘geleerd’. Ik zag Vinz steviger worden, ik vond het zo moeilijk om te zien hoe hij zich kon overeten als er chips en snoep in huis was.

Ik wist dat Vinz het moeilijk zou gaan krijgen als hij zou gaan starten met het keto-avontuur. Hij moest écht afkicken van alle suikers en koolhydraten. En van de gewoonte dat suikers en jezelf overmatig volproppen de oplossing is voor alles. Toen we net gestart waren, was hij verdrietig en zelfs een beetje in paniek. Voor hem voelde het alsof ik hem alles ontnam. Hij vroeg regelmatig om lekkers die eerste weken.

Samen starten

We hebben samen vaak de uitleg, die ik gemaakt had, bekeken. Waarom wilden we dit ook alweer? Hij leek het wat meer naast zich neer te kunnen leggen, maar soms was hij aan het ‘klagen’. Ik vond het soms lastig omdat ik me soms schuldig voelde: wat deed ik hem aan? En soms reageerde ik te ongeduldig en te geïrriteerd. We wandelden veel samen en ik merkte dat hij juist op die momenten veel vragen stelde.

Samen gingen we de diepte in, soms dieper als ik zelf wilde, maar juist de eerlijkheid en openheid over mijzelf deed veel bij Vinz. Ik deelde mijn herkenning over wat hij voelde en de moeilijke momenten. Ik had dat immers zelfs ook gevoeld. Dat maakte dat Vinz zich gehoord en begrepen voelde. We spraken af dat hij steeds voor in het weekend uit de TheNewFood boekjes wat lekkers mocht gaan uitzoeken.

Lekkere dingen

Het luchtte hem op en het hielp dat hij iets had om naar uit te kijken. Het eerste weekend maakte we samen de feesttaart uit de lentespecial. Hij genoot ervan zoals hij nog nooit van een taart heeft genoten. Hij begon er op deze manier steeds meer plezier in te krijgen. Hij leerde steeds meer over voeding en waarom we ons voeden, maar vooral ook wat koolhydraatrijke voeding met je doet.

Soms gingen we samen op zoek naar een vervanging. Zo miste hij heel erg de kleine soepstengels met smeerkaas, daarvoor neemt hij nu komkommer met smeerkaas. In de zomer hunkerde hij naar een milkshake; de smoothies uit de ontbijt&lunchspecial werden omgedoopt tot milkshakes. Zelfs zijn geliefde frikandel speciaal hoeft hij met de frika’s niet te missen.

Acht kilo lichter

Inmiddels zijn we een jaar verder en Vinz heeft nu eindelijk eetrust. Hij hoeft niet meer steeds te eten, ook niet als het leven even tegenzit. Daarin zijn we allebei veranderd… Heeft hij wel een keer zin in iets, dan pakt hij een gekookt ei of wat kaas. Hij heeft zoveel kaassoorten ontdekt dat kaas voor hem inmiddels pure verwennerij is. Hij kan er zo van genieten om naar de kaasboer te gaan en een stukje kaas te mogen uitzoeken.

Vinz is ruim 8 kilo afgevallen en is daar enorm trots op, wij nog trotser! Hij ziet er gezonder uit. Zelf merkt hij dat hij soepeler beweegt en dat hij sneller is geworden. Hij heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen. Hij is zo ‘gegroeid’. Zijn kijk op en in de wereld is veranderd. Hij blijft ook veel meer bij zichzelf, waardoor hij weer toegankelijker is voor anderen. Zijn leven is in meerdere opzichten lichter geworden sinds hij keto eet.

Delen