Selecteer een pagina

BLOG 52 Keto preppen

Nancy (41) startte in januari 2021 met TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt en een ander mens (lees hier haar verhaal). Niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Nancy 2.0. In haar blogs deelt Nancy wat haar bezighoudt.

Een lege vriezer

Eens in de drie maanden hebben wij een week waarin we de vriezer leegeten. Op deze manier weet ik ook zeker dat ik niets hoef weg te gooien omdat het al maanden ergens in een hoekje in de vriezer verstopt ligt. In onze vriezer liggen altijd voldoende gerechten die we zo kunnen pakken. Veel van dit is voor de jongens als lunch voor school, maar bijvoorbeeld ook soep.

Ik vind soep écht zo makkelijk om altijd in voorraad te hebben. Afgelopen week was het weer vriezer-leeg-eet-week. En deze week heb ik een extra ‘kookdag’ op de planning staan, waarop ik speciaal gerechten maak om in te vriezen. Ik plan de dag in mijn agenda leeg en zorg dat ik die  écht niets anders hoef te doen dan in de keuken staan. Ik laat alle boodschappen al de avond van tevoren bezorgen. 

Fout huispak

Vandaag is het zo’n kookdag en ik loop lekker de hele dag in een fout huispak. Ik ga de hele dag genieten van bakken, koken en verder NIETS hoeven, behalve één keer Charlie uitlaten (wat ik inmiddels gewoon in datzelfde foute huispak doe, de buren zijn er aan gewend ;-)). De oven brandt de hele dag en het huis vult zich met heerlijke geuren. 

Inmiddels heb ik een goed ritme voor deze dagen gevonden. De keuken is een georganiseerde bende, de eetkamertafel staat vol met van alles wat moet afkoelen, vershoudfolie, diepvrieszakken, de snijplank en messen. Vandaag wil ik (zoals meestal) ontbijtkoek en chocolade brownies uit de ontbijt&lunch-special maken, en ook feestbrood uit de kerstspecial, rösti-rondjes uit de vastenspecial en de frika’s. 

Mijn bubbel

Ik begin standaard met de ontbijtkoek en als deze in de oven staat maak ik alles voor de brownies klaar. Als de ontbijtkoek klaar is, gaan de brownies in de oven en ondertussen ben ik met de knolselderij bezig voor de rösti’s. Als die klaar zijn om de magnetron in te gaan, begin ik aan de frika’s. De magnetron, airfryer en oven draaien overuren op zo’n dag.

Dan gaat de telefoon; het is een vriendin die vraagt of ik mee ga lunchen op onze favoriete plek. Resoluut antwoord ik nee. Ze lacht, inmiddels weet zij ook dat deze dag ‘mijn bubbel’ is en ik me niet laat verleiden tot wat anders. Ze heeft dat al vaak genoeg tevergeefs geprobeerd. Ik ga verder met de voorbereidingen voor het feestbrood terwijl ik ondertussen van alles in de magnetron en airfryer zet.

Hulp!

Charlie is op zo’n dag mijn beste vriend. Hij houdt nauwlettend in de gaten of ik misschien iets op de grond laat vallen. Dat hij daardoor soms gigantisch in de weg staat neem ik maar voor lief, het heeft ook wel weer iets gezelligs zulk gezelschap in de keuken. Inmiddels komt Vinz ook binnenvallen uit school. Hij ziet de tafel en vraagt direct: “Zal ik maar beginnen met de folie?”

Helpen om alles in te pakken voor het in de vriezer kan doet hij maar al te graag. Ondertussen kan hij snoepen van de kruimels die er af vallen. Ik kijk altijd tegen het verpakken op, dus de hulp van Vinz is zéér welkom en ook nog eens gezellig.

Kneuterig

Elk gesneden stuk ontbijtkoek en feestbrood pak ik apart in, om ze vervolgens samen in één diepvrieszak te doen. De rösti-rondjes, frika’s en brownies pakken heel wat makkelijker en sneller in; zij gaan per aantal in een diepvrieszak. Het voordeel van op deze manier verpakken is dat ik nooit teveel uit de vriezer hoef te halen. Vinz zit ijverig op de diepvrieszakken te schrijven, inmiddels ben ik aan het avondeten begonnen. Senn komt binnen en voor ik het weet zit hij te smullen van een brownie.

Hij gaat Vinz helpen want Senn zou maar eens een kruimel mispakken. Het heeft altijd wel iets kneuterigs als we zo met zijn drietjes bezig zijn. Wanneer alles is verpakt gaat het in de vriezer en dit is dan weer een geknipt klusje voor Senn. Ondertussen ruim ik de keuken op en is het avondeten ook klaar. Nog steeds in mijn foute huispak schuif ik gezellig met de mannen aan tafel. Moe maar voldaan.

Delen