Selecteer een pagina

BLOG 75 KETO & DERTIEN

Nancy (42) startte in januari 2021 met de aanpak van TheNewFood. Negen maanden later was ze 60 kilo kwijt (lees hier haar verhaal). Ze werd een ander mens, niet alleen van buiten, maar vooral ook van binnen. Inmiddels eten ook haar zonen Vinz (2011) en Senn (2013) met haar mee. In haar blogs schrijft Nancy over haar ketoreis samen met haar gezin.

GEEN KARIGE VERJAARDAG

Onze Vinz is bijna jarig! En als je dertien wordt wil je vrienden uitnodigen op je verjaardag, niet voor een kinderfeest, maar om te chillen met muziek en het gezellig te hebben. Ik vraag Vinz wat hij in gedachten heeft. Ik zie hem twijfelen, hij wiebelt wat op en neer. “Nou uhmmm ik weet niet zo goed, ik zit het beetje met het lekkers. Ik wil niet dat ze me raar vinden of tekort komen. Dat het een karige verjaardag wordt.”

Ik zie zijn onzekerheid en twijfels. Samen spreken we af om erover na te denken hoe we het kunnen invullen. Als ik avonds in bed lig, houdt het me erg bezig, tot ik ineens denk: waarom gaan ze niet barbecueën. Vinz houdt van barbecue, hij kan dit grotendeels zelf, zijn ouders kunnen daardoor op de gewenste afstand en deels onzichtbaar blijven. Daarbij wat eten uitgehongerde pubers graag VLEES, veel VLEES.

EEN FEESTELIJK PLAN

’s Ochtends bij het ontbijt stel ik het voor aan Vinz. Ik zie een spontane twinkeling in zijn ogen. Hij is door het dolle heen en vindt het een superchill idee. ’s Middags komt hij hyper uit school, hij heeft een heel plan klaar! Vooraf tomatenroomsoep (ovenspecial) met witte broodjes (ontbijt&lunch special), rundvleessalade (zomerspecial), want dat is de allerlekkerste en verder hamburgers, spareribs, kipsaté en gehaktballetjes voor op de barbecue en daarbij wil hij ook graag satésaus en de knoflooksaus uit de zomerspecial.

Als toetje wil hij aardbeienbavarois met slagroom, ook alweer uit de zomerspecial. We maken samen een overzicht en Vinz staat erop om ook meteen een boodschappenlijstje te maken. Ruim twee weken staat het lijstje te pronken op de afzuigkap, want het mag niet kwijtraken. Nauwlettend wordt elke keer gekeken of het er nog staat. Een dag voor zijn verjaardag gaan we samen de boodschappen halen.

GEORGANISEERDE CHAOS

Ik vind het verrassend om te zien dat hij zo goed de weg weet in de winkel. Hij weet precies wat hij wel en niet wil (kan) pakken. We zijn in no-time klaar en rijden door naar de slager. Met een volle tas loopt hij even later trots naar buiten: “Ik heb er zo’n zin in!” Het is ook aan hem af te zien. ’s Avonds maken we een overzicht van wat we morgen allemaal ‘moeten’ doen. Wat moet er bereid worden en in welke volgorde.

’s Ochtends, als ik nog met een kop thee zit wakker te worden, staat Vinz al paraat om aan de slag te gaan in de keuken. Vol enthousiasme en vol energie gaat hij aan de slag: “Ik ga alvast de aardbeien snijden!” En even later staan we samen in de keuken. Het aanrecht is vol, het is een georganiseerde chaos en ik geniet! We maken de rundvleessalade, saus, tomatensoep, broodjes en aardbeienbavarois.

EEN GROOT FEEST!

Het weer is wat wisselvallig en ze voorspellen regen. We zetten de barbecue op een droge plek en duimen voor een droge avond. Als later een voor een zijn ‘maten’ plaats nemen aan de tafel is het feest voor Vinz helemaal compleet. De soep wordt goed gegeten en de broodjes nog beter. Het vlees gaat allemaal op inclusief de rundvleessalade. Het toetje is een groot feest en vooral het onbeperkt slagroom kunnen pakken is een hit. Het is een leuke club jongens bij elkaar, ze hebben het gezellig en het is droog!

Als iedereen naar huis is en Vinz uitgeteld in bed ligt, vertrouwd hij mij toe: “Mam, iedereen vond het eten superlekker! We hebben geen chips en snoep gemist, dit was precies goed.” Zijn tevreden uitstraling zegt alles. Het ontroert me. Ik vind het zo fijn hoe keto met ons meegroeit in alle fases van het leven. Het geeft rust en we weten inmiddels: keto kan altijd en overal. Ook als je dertien wordt! 

 

Delen