Selecteer een pagina

Margot heeft weer volop energie!

Van trauma’s, moe en lusteloos, naar een fitte en gelukkige moeder

MEDISCH PASPOORT Geslacht: Vrouw Leeftijd: 29 jaar Lengte: 1.70m Gewicht: 75kg
VOORGESCHIEDENIS Neurologische uitval door trauma’s in het verleden
MEDICATIE Geen

In de praktijk

Ik zie dat Margot op mijn spreekuur staat. Een jonge vrouw die ik goed ken. Jaren geleden moest ik met spoed bij haar komen, omdat ze opeens onbedaarlijk aan het trillen was en niets meer kon. Ik was erg onder de indruk van het beeld en heb haar toen met spoed ingestuurd naar de neuroloog. Ik dacht toen aan heftige neurologische ziektebeelden of misschien wel een hersentumor.

In de weken die volgden onderging zij talloze onderzoeken. Ik weet nog dat de conclusie van de neuroloog mij verraste: er was niet zozeer iets mis in haar hersenen, maar haar lijf bleek onbewust een heel duidelijk signaal af te geven dat het niet goed met haar ging. 

Wat volgde was jaren van revalidatie en therapie: keihard heeft ze gewerkt, met vallen en opstaan kreeg ze weer grip op haar lijf en leven. Heel voorzichtig krabbelde ze weer op. 

Kinderwens

Ik realiseer me dat ik haar al een tijdje niet meer gezien heb. Ik ben heel benieuwd hoe het met  haar is. Ze gaat zitten en vertelt: “Het gaat eigenlijk best wel goed. Ik heb grote stappen kunnen zetten in de therapie en heb de draad van het leven eigenlijk best wel weer goed opgepakt. Het gaat eigenlijk zo goed dat mijn vriend en ik overwegen om binnenkort te proberen zwanger te worden. “ 

Te moe om moeder te worden

Ik ben zo blij om dit te horen, wat een enorme vooruitgang heeft zij geboekt, maar ik zie ook twijfel. Ik vraag haar ernaar, ze zit natuurlijk niet voor niets bij mij. Ze vertelt:

“Wat mij en ons nu nog tegenhoudt, is het feit dat ik zo moe ben. Ik ben en blijf zo verschrikkelijk moe. Dit beperkt me enorm in het dagelijks leven. Zo kan ik toch niet voor een kindje zorgen? Wil je meedenken of ik hier iets aan kan doen?” 

De klacht met 1001 oorzaken..

Moeheid is een lastige klacht er zijn wel duizenden redenen waarom iemand moe kan zijn en meestal is het er niet één,  maar een combinatie van een aantal van die redenen die ook nog eens voor iedereen uniek is.

De eerste stap is dat we samen uitsluiten dat alle waarden in haar bloed die vermoeidheid kunnen veroorzaken in balans zijn. Na een paar dagen krijg ik daar de uitslagen van binnen en alle bloedwaarden zijn in orde. 

Huiswerk van de huisarts

Vervolgens vraag ik haar om een eetdagboekje bij te houden zodat ik een beetje kan inschatten hoe ze zichzelf voedt. Sinds ik me onderdompel in alles wat met een keto/koolhydraatarme leefstijl te maken heeft, krijgt menig patiënt een eetdagboek als huiswerk..

Dit is voor mij de snelste en makkelijkste manier om helder te krijgen wat iemand binnenkrijgt aan voedingsmiddelen en aan vulmiddelen. Ik zie in het boekje dat ze eet zoals de meeste nederlanders: veel koolhydraten, brood, pasta, rijst, vetarm en weinig groenten.

Wie niet waagt..

Als ze weer terugkomt op het spreekuur hebben we een wat langere afspraak waarbij ik het eetdagboek bespreek en haar aangeef dat het de moeite waard is om de komende 4-6 weken te gaan starten met koolydraatarm/keto eten. Ze is verbaasd, maar wil het zeker wel proberen. Ze schaft de startgids aan. We spreken af dat ze aan de slag gaat. Dat als ze er niet uitkomt, ze contact met me opneemt en dat ze met een week of zes terugkomt. Ik weet niet of haar dit gaat helpen, maar ik vind het de moeite waarde om het te proberen. 

Na 2 weken ontvang ik een e-consult: ze is enorm enthousiast: ‘Ik voel me veel beter. Het lijkt wel of er een soort sluier uit mijn hoofd weg is en ik ben heel duidelijk minder moe. Ik had nog niet zo duidelijk verteld dat ik ook veel last heb van zware benen, maar ook dat is nu veel minder! ‘ 

Ik schaam me toch

Wat ben ik blij om dit te horen! Weer een ervaring om mee te nemen dat ook bij vermoeidheidsklachten op zo’n jonge leeftijd koolydraatarm/keto werkt! Direct realiseer ik me ook dat dit misschien voor heel veel patiënten die ik in het verleden gezien heb een oplossing was geweest. Als je het niet weet, kun je het niet adviseren, dat weet ik ook wel, maar toch schaam me ik een beetje.

Of misschien kan ik beter zeggen, voelt het alsof ik die patiënten een beetje tekortgedaan heb… 

Een nieuw leven

Ik zie haar een week of zes na het e-consult weer op het spreekuur staan. De assistente heeft erbij geschreven dat ze komt voor het bespreken van haar kinderwens en dat haar partner meekomt. Jeetje denk ik, in die paar weken hebben ze dus zoveel vertrouwen in deze aanpak dat ze het zien zitten om te gaan proberen zwanger te worden.

Het verhaal is nog mooier, want ze komen heel blij en trots vertellen dat ze op dat moment al zwanger is! We hebben het over hoe je deze leefstijl voort kunt zetten tijdens de zwangerschap en daarna nemen we afscheid (hier lees je er meer over). Maar wat een fantastisch nieuws! 

Een práchtige zoon

Inmiddels is Margot moeder van een prachtige zoon en gaat het heel goed met haar! Ze geniet nog steeds van een koolhydraatarme/keto levensstijl. Voor mijzelf was dit weer een wijze les: koolydraatarm/keto kan dus letterlijk een levensgroot verschil maken!

Tot een volgende blog!!
Dokter Dete

Let op: Wanneer je met een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak start, is onmiddellijk afbouwen van diabetesmedicatie nodig als je diabetes hebt. Ook tijdig afbouwen van medicatie bij hoge bloeddruk is belangrijk. Stop nooit met medicatie zonder overleg met je behandelaar Geef eventueel deze brief. Is je behandelaar niet bereid om met je mee te denken, of heb je vragen, neem dan contact op met ons via het contactformulier of via onze Facebookpagina. Wij helpen je graag.

Disclaimer: Deze blog en de personage is gebaseerd ervaringen in mijn praktijk, maar gaan niet over één bepaalde, bij mij bekende, patiënt. 

Delen