Selecteer een pagina

Rian blog 34 Vis

Rian (66) is getrouwd met Marja (64), moeder van 2 kinderen, oma van 3 kleinkinderen en koordirigent van beroep. Ze is 1.68 lang en na ‘een leven lang lijnen’ weegt ze bijna 107 kilo. Ze besluit het roer om te gooien en kiest voor TheNewFood. Rian deelt haar ervaringen in haar blogs.

DAG HONDERDTWAALF DINSDAG

YESSSSS, het is weer weegdag en koordag! Vol verwachting stap ik op de weegschaal. Hij geeft exact 89 kg aan! 7 ons in één week. Daar doe ik het voor!!!! Mijn dag kan beginnen! Omdat ik deze week al een keer yoghurt als ontbijt heb gegeten, bak ik vanmorgen even een ei met kaas en ham. Als ik vaker dan één keer per week yoghurt eet, val ik misschien minder goed af.

Spannend

Ik voel een beetje spanning omdat de repetitie van mijn koor aCapelle vandaag voor het eerst in de recreatiezaal van ons eigen wooncomplex is en ik een nieuwe veilige kooropstelling moet gaan maken voor maar liefst 50 koorleden. Gaat het allemaal wel passen, denk ik. Ruim op tijd ga ik dus naar beneden zodat ik alle rust heb om een aantal opties uit te proberen.

De stoelen zijn zwaar, maar kunnen schuiven, dus dit klusje valt mee. Ik heb me voor niets zorgen gemaakt, want als alle stoelen staan, heb ik nog ruimte over. Het geluid krijg ik ook aan de praat en mijn spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon. Vandaag komen er veel nieuwe dames en zal het koor eindelijk compleet zijn. De koorleden druppelen binnen en het is direct weer een gezellige sfeer.

Publiek

Of eigenlijk kan ik zeggen, het is direct een kippenhok. Wat een gekakel. Als iedereen haar plekje heeft gevonden, start ik met de repetitie. De akoestiek is wat anders dan in het Van Capellenhuis en ook de nieuwe opstelling is even wennen. Maar als snel went dit ook weer en galmen vrolijke klanken de zaal in. Het leuke is dat bewoners dit ook horen en ook even bij ons binnen wippen. Zo hebben we even echt publiek.

En dat al na 5 repetities. Geweldig! Als het pauze is, kunnen we met z’n allen het terras op en genieten we van de zon. Als de kelen weer gesmeerd zijn, zetten we onze repetitie voort en sluiten we af met de GOUWE OUWE: California Dreaming. Ik ruim snel mijn boeltje op en heb dan net nog even tijd om naar huis te gaan om te lunchen. Ik woon immers in hetzelfde complex.

Eieren

Marja heeft 2 eieren voor me gekookt die ik meng met avocado, wat mayonaise, peper en zout. Ik drink hier een groot glas water bij en neem ook even mijn halve theelepeltjes LowSalt en Hymalayazout. Ik kan er dus weer tegenaan. Om 14.00 uur moet ik in Rotterdam Ommoord zijn voor mijn tweede koor van vandaag. Het is de eerste officiële repetitie na de 2 OPEN REPETITIES. Ik ga het nu dus wat serieuzer aanpakken.

Dat wordt zeer gewaardeerd en de koorleden zingen de sterren van de hemel. In de pauze kies ik voor de tweede keer vandaag voor Spa rood. Dat begin ik steeds lekkerder te vinden. Na de pauze studeer ik nog een nieuw nummer in en als uiteindelijk het laatste koorlid om 17.30 uur de zaal verlaat, ben ik best wel een beetje aan het eind van mijn latijn. Niet qua energie, want die is eigenlijk nooit meer op, maar lichamelijk.

Monique

Als ik thuiskom heeft Marja eindelijk wat hoopvol nieuws over Monique. Het lijkt ietsje beter te gaan. Ze maakte wat contact met haar medebewoners, heeft wat gedronken en lijkt ietsje fitter. Er is dus weer hoop. Ik maak broccoli met ham in mosterdroomsaus uit het boekje van de eenpansgerechten. We hadden geen van beiden trek, maar het smaakt ons prima.

Eigenlijk moet ik nog even aan de slag met de administratie, maar ik kan me er niet meer toe zetten. Ik ga mijn spieren verwennen met een lekker warme douche, me heerlijk insmeren met magnesiumolie en dan languit op de bank voor de buis. Ook voor Marja is de dinsdag altijd een overvolle werkdag en zij volgt mijn voorbeeld. 

DAG HONDERDDERTIEN WOENSDAG

Marja moet vandaag vroeg op voor haar werk, maar maakt mij niet wakker. Ik word pas om 10 uur wakker, wat een luxe. Zo’n koordag vraagt op dit moment best nog veel van me en het is heerlijk als ik het dan de dag erna rustig aan kan doen. Mijn spieren die nog moeten wennen aan al die lichamelijke inspanning zijn vandaag al veel beter dan de eerste keren dat ik weer aan het dirigeren was. Mijn lichaam reageert dus goed.

Hangtieten

Ik moet nodig een nieuwe beha. Ik ben van omvang 110 naar 95 gegaan. Op zich past mijn cup nog wel, maar als ik mijn BH een beetje op wil halen, komen mijn borsten er onderuit omdat de omvang veel te wijd is. Ik loop dus al een tijdje met hangtieten 😊. Maar helaas heb ik niet kunnen slagen in een wat goedkopere winkel en zal ik toch op een duurdere beha uit moeten. Misschien vanmiddag.

Terras 

Ik heb met mijn vriendin afgesproken bij een restaurant aan de Noord Aa, een natuurgebied aan een grote plas. Het is woensdagmiddag en mooi weer, dus het is heel druk op het strand en in het water. Gelukkig is er voor ons bij het restaurant nog net een parkeerplekje en ook op het terras komt er net een tafeltje vrij dat ons uitzicht geeft op het water. Er waait een heerlijk briesje, dus het is echt genieten.

Ik had online de kaart al bekeken en ga voor een roerei met gerookte zalm en een saladegarnituur, zonder brood. Mijn vriendin kiest voor een broodje met hete kip, ui, champignons en taugé. Zonder brood zou dit voor mij best een optie geweest zijn. Het smaakt ons allebei goed.

Cola

We genieten nog even na met een tweede drankje, voor mij een Spa rood. Ik probeer de Cola te minderen en te wennen aan Spa Rood. Dat gaat eigenlijk best goed. Zeker als ik hier een heel klein scheutje siroop in doe. Ook heb ik de tip van Matty al een aantal keren geprobeerd om water of bruiswater te vermengen met Cola. Dat smaakt me ook best goed, maar is niet zo’n traktatie als pure Cola.

Maar cola is gewoon niet zo’n gezonde keuze en aangezien ik heel bewust bezig ben met wat de TheNewFoodaanpak mij voor mijn gezondheid oplevert, sla ik beslist de goed raad niet in de wind. Dit heeft bij mij alleen iets meer tijd nodig. Uiteindelijk zal het drinken van Cola ook bij mij wel helemaal overgaan. Ik gun mezelf echter de tijd om dit geleidelijk te laten ontstaan. Er is al zoveel winst!

Aldi

Als ik mijn vriendin naar huis heb gebracht, schiet ik nog even de Aldi in. Onze koelkast is aardig leeg en ik wil er zeker van zijn dat we voor vandaag en morgen weer voldoende in huis hebben. Met 2 volle tassen gezonde, maar oh zo lekkere producten kom ik de supermarkt weer uit en rijd ik naar huis. Eigenlijk wilde ik nog even op een BH uit, maar ik kan dit niet meer opbrengen. Dan maar morgen of overmorgen.

Caesarsalade

Omdat we vanavond nog even bij Monique in Delft langs willen, ga ik na het opruimen van de boodschappen direct de keuken in. Op zo’n zomerse dag kan ik natuurlijk niet anders dan een salade maken. Het wordt een Caesarsalade uit de Zomergids, die ik iets aanpas door er in plaats van eieren wat eiersalade doorheen te scheppen. Het is een bord vol, maar het gaat allemaal op. Wat was dit weer lekker.

Dan rijden we naar Monique die met de andere bewoners in de tuin zit. We zien direct dat er nog niet veel verandering is, maar horen wel dat ze vandaag al iets beter heeft gedronken. Dat klinkt natuurlijk hoopvol al wordt het wel steeds zorgelijker dat ze nog steeds niets wil eten. Als we weer thuis zijn, zijn we allebei toe aan rust. 

DAG HONDERDVEERTIEN DONDERDAG

Omdat onze weervrouw aan heeft gegeven dat het vandaag de laatste mooie zomerdag is, willen Marja en ik er vandaag even uit. Er is geen haast, dus we starten rustig op.

Gouda

We gaan naar Gouda. Dat is maar 10 minuutjes met de auto bij ons vandaan en het is er altijd heel erg gezellig. Geen van beiden nemen we een ontbijt zodat we aldaar op een gezellig terrasje kunnen gaan brunchen/lunchen. Er blijkt markt te zijn. Dat geeft altijd extra gezelligheid. We zijn niet van plan om iets te kopen. Eigenlijk willen we gewoon het stadje bekijken en zonder doel door de winkelstraatjes dwalen.

Maar onverwacht zien we op deze markt een geweldig leuke broek en een mooi shirt voor Marja. Omdat je er niet op uit bent, is het extra leuk als dit op je pad komt. Ook zien we een stoffenkraam. Waar vind je die nog? Ik had al het idee om voor onze Monique een bijzondere knuffel te gaan maken. We kopen een heerlijk zachte stof die prettig aanvoelt voor haar handen.

Menukaart

We vinden een terras met een leuke menukaart en een tafeltje in de zon. We drinken eerst een gember- en een muntthee en bestellen daarna een heerlijke lunch. Ik kies voor een boerenomelet speciaal. En speciaal is hij, met veel rode en groene paprika, ui, champignons, tomaat, ham en kaas. Ik heb nog nooit eerder zo’n heerlijke en rijkgevulde omelet gegeten. Wat ik wel lastig vind, is dat ik geen grip heb op de koolhydraten. 

Marja denkt dat als je de groente zou wegen, dat het heel erg meevalt. Ik laat het los en geniet gewoon van de heerlijke omelet. Marja zelf heeft een wrap met zalm genomen. We hadden bij een ander tafeltje gezien dat deze megagoed gevuld was en Marja weet zeker dat ze aan de vulling alleen al meer dan genoeg zal hebben. We drinken hier allebei nog een Spa rood bij en brengen samen heel wat tijd op dit terras door.

Broek

Daarna gaan we aan de wandel en ziet Marja een leuke rode broek voor mij. “Je hebt toch nog geen rode broek?” Nee dat klopt. Ik kon eerder nooit een leuke vinden. Ik ben gek op de combinatie van zwart, wit, rood en grijs. Ik maak daar wel eens een uitzondering op, maar voel me daar nooit echt prettig bij. Ik vind gewoon dat andere kleuren mij minder flatteren. Ik ga de broek dus passen. Met maat 44 ga ik de paskamer in.

Tja, hij zit eigenlijk een beetje te ruim en Marja haalt maat 42 voor me en ik ga deze broek passen met een “dit zal nog wel te hoog gegrepen zijn”! Maar dat is het niet. Hij zit echt fantastisch. Best een beetje strak, maar niet te strak. De stof rekt, dus nu staat deze een beetje op spanning, maar dat is niet zichtbaar. Ik kan het bijna niet geloven. Ik in maat 42! Toen ik begon droeg ik maat 52/54. Wat een metamorfose. 

Probeersel

Thuisgekomen ga ik aan de slag in de keuken. Ik roerbak gemengde groenten, met weinig koolhydraten, beetgaar in de wok met lekkere kruiden, terwijl ik 2 stukken geitenkaas in de oven een beetje laat smelten. Ik schep de groente op het bord met daar bovenop de kaas. Het is een heerlijke combinatie, alhoewel de kaas voor mij ietsje pittiger gemogen had. Het is ook erg voedzaam en allebei laten we iets staan.

Buiten is het nog steeds lekker en we drinken nog even een lekker theetje op het balkon totdat de muggen ons plezier komen verpesten en we naar binnen gaan. Jeetje, wat hebben we maar weinig van dit soort warme zomeravonden gehad dit jaar. We hebben maar heel weinig buiten kunnen zitten. Zelfs in onze vakantie met de camper is er maar 1 avond geweest dat dit aangenaam was. 

DAG HONDERDVIJFTIEN VRIJDAG

Vanmorgen heeft Marja een online cursus en ga ik naar de fysiotherapeut voor mijn schouder en been. Marja heeft even met een eitje ontbeten en ik ga zonder ontbijt de deur uit. De fysiotherapeut neemt me flink te grazen. Pff, ik dacht dat massage altijd zo prettig was. Nou, deze niet.

Fysio

In mijn rechterbeen heb ik een peesplaatonsteking en in mijn heup een slijmbeursontsteking. De therapeut vertelt dat mensen met overgewicht, dus met veel vet, gevoeliger zijn voor ontstekingen. Ik ben daarmee bekend en vertel hem dat dit ook mijn hele volwassen leven al een probleem voor me is. Natuurlijk vertel ik hem er ook bij dat ik nu al veel ben afgevallen en ik erop vertrouw dat dit dus in de toekomst beter wordt.

De problemen in mijn schouderblad en schouderkop komen mogelijk voort uit overbelasting. Doordat ik na anderhalf jaar stilstand door Corona m’n schouders ineens weer enorm heb belast. Dit vraag wat tijd, maar komt zeker goed. Het is dus geen ontsteking. Als ik na drie kwartier klaar ben, heb ik eigenlijk nergens meer zin in, maar besluit ik toch even mijn lijstje af te werken.

Vis

Als ik terugloop naar mijn auto kom ik langs de visboer. Oh, wat ruikt dat toch altijd lekker. Het is inmiddels al lunchtijd en ik heb nog niet gegeten. Zal ik een harinkje nemen? Ik kijk even in de vitrine en zie daar heerlijke rauwe tonijn liggen. MMMMMmmmm dat vind ik zo lekker. Maar oh, wat is dat duur; 7,95 euro voor een klein bakje met een beetje zeewier.

Het water loopt me in de mond en eigenlijk vind ik dat ik het wel verdiend heb na die pijnlijke fysiosessie. Ik gun het mezelf dus. Omdat ik het in de auto wil opeten, vraag ik er een vorkje bij. Op het parkeerterrein zit ik te genieten van deze luxe lunch. Daarna rijd ik naar huis.

Liggen

Marja is inmiddels klaar met de cursus en heeft behoefte aan buitenlucht. Maar ik wil eigenlijk alleen maar liggen, omdat ik zoveel pijn heb door de therapie. Het is heerlijk weer en Marja gaat er dus even alleen op uit, terwijl ik met wat pijnstilling op de bank duik en niet veel later in slaap val. Als Marja thuiskomt, word ik wel wakker, maar niets in mij heeft de behoefte om overeind te komen.

Ik voel me alsof ik onder een auto heb gelegen. “Dan doe je het vandaag verder toch rustig aan” zegt Marja. Ik neem een warme douche en tegen etenstijd voel me al een stukje beter. Ik maak de heerlijke nasi. Ik mis hier de rijst helemaal niet meer bij. Eigenlijk mis ik helemaal nooit rijst, bami, pasta, bulgar, couscous, aardappelen etc. meer. En dit terwijl ik echt dacht dat ik de maaltijden dan als incompleet zou gaan ervaren.

Excel

Na het eten duiken Marja en ik nog even in de administratie van de koren. Er zijn weer zoveel nieuwe leden bij gekomen en Marja is heel handig met Excel. Zij maakt dan basislijsten waar ik dan weer mee verder kan. Het is een heel werk en rond 24.00 uur hebben we er beiden echt genoeg van. Morgen dus maar verder. We kijken nog even TV om ons hoofd leeg te maken en gaan dan veel te laat naar bed.

Delen