Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » Macro’s bij Gezond Koolhydraatarm/Keto

Macro’s bij Gezond Koolhydraatarm/Keto

We krijgen veel vragen over macro’s bij gezond koolhydraatarm/keto eten. Bijvoorbeeld welke macro’s moet ik aanhouden, of welke app kan ik het beste gebruiken. Hoeveel eiwitten raden jullie aan of hoeveel calorieën mag ik per dag eten… Daar wil ik graag antwoord op geven.

Macro’s?
Laten we eerst even kijken wat er eigenlijk wordt bedoeld met de term macro’s. Het is een afkorting van macronutriënten’, de brandstof en bouwstof voor ons lijf. We hebben het dan over eiwitten (bouwstof), vetten (brandstof) en koolhydraten (brandstof). Als over je macro’s wordt gesproken dan gaat het vaak over de verhouding waarin je die drie binnenkrijgt. 

Een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak

Laten we ook nog even kijken wat we bedoelen met: een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. We bedoelen hiermee puur gezond en echt eten. Eten wat bij ons lijf past, waar we voor gebouwd zijn. Eten zoals onze voorouders deden. Ik weet vrij zeker dat die niet met een app rondliepen om in te voeren wat ze hadden gegeten en welk dier er nog geschoten moest worden om aan hun macro’s te komen voor die dag. “Een hert? Hmm nee laat die maar lopen, die past niet in mijn macro’s! ” 😂😅

Welke macro’s moet je bijhouden?

Er is geen enkele reden om al je macro’s bij te houden of calorieën te tellen. De enige macro die je telt, is de hoeveelheid koolhydraten. Je eet maximaal 20 tot 25 gram koolhydraten per dag. Ik adviseer je om je koolhydraten niet bij te houden in app’s want die houden vaak verouderde  waardes aan. Je kunt beter recente meetgegevens gebruiken die je vindt in de koolhydratentabel

Naast de koolhydraten vul je je menu aan met een normale hoeveelheid eiwitten. Dus bij elke maaltijd een normale hoeveelheid eiwitten van vlees/vis/kip/ei en dat aangevuld met gezonde vetten. Zoveel vetten als jij nodig hebt om verzadigd te raken. Verzadiging is het sleutelwoord! Daarvoor is luisteren naar je lijf belangrijk. Zo voed je jezelf optimaal, kom je niets tekort en je hebt geen honger tussendoor.

Eén van de grote nadelen van eten volgens app’s is dat je weer niet luistert naar JOUW lijf! Net als in de jaren hiervoor. 

Wat is dat luisteren naar je lijf?

Ik kan me voorstellen dat je niet zo goed weet hoe je dat nou dat: ‘luisteren naar je lijf’. We zijn dat ook niet meer gewend. Als baby dronken we tot we verzadigd waren. Dat wisten we precies. Maar daarna zijn de meeste mensen dat vermogen toch wat kwijtgeraakt. En als je veel koolhydraten eet, raakt er veel in de war in je lijf qua hormonen. Ook de signalen die je krijgt van honger en verzadiging gaan daardoor verloren.

Gelukkig komt dat allemaal weer terug. Hoe langer jij naar je lijf luistert en op je lijf vertrouwt, hoe beter je het gaat ‘verstaan’. Na een goed verzadigende maaltijd voel je je vol en voldaan. Je kunt er lange tijd op teren. In het begin zal het nog wel eens misgaan, maar houd vol! Blijf luisteren! Je gaat dan ook opmerken welke dingen niet zo goed passen in je menu. Zoals dingen die je snel weer hongerig of slaperig maken.

Of bepaalde producten die je (weer) lichamelijke klachten geven. Die kun je dan beter voorlopig uit je menu weglaten. Blijf je steeds wat hongerig probeer dan eens om je maaltijd af te sluiten met een kop koffie met slagroom. Net dat beetje extra vet.

Macro’s voor betere resultaten?

Je denkt misschien dat je macro’s nodig hebt voor de beste resultaten? Niets is minder waar. Veel macro’s gaan ervan uit dat je pas afvalt of je doelen kunt halen als je je lijf tekort doet. Als je het te weinig voeding geeft. En dat is natuurlijk helemaal niet de bedoeling. Bovendien: er komt een moment waarop je lichaam dan die schade in wil halen, dan ben je verder van huis! Dus pas op  met eetschema’s waarbij je bijvoorbeeld 20 gram avocado en 25 gram speklapje mag eten. Ja echt, die bestaan. Begin er alsjeblieft nooit aan. Voed jezelf fatsoenlijk!

En dan is er nog de stress. Ga ik m’n macro’s wel halen vandaag? Hoe dan? Heb ik het goed gedaan? Wat kan ik dan precies eten? Wat we vaak zien is dat mensen steeds hetzelfde gaan eten, omdat ze weten dat dat past in hun schema. Terwijl afwisseling juist heel belangrijk is als je je lijf goed wilt voeden, om zo alles binnen te krijgen wat je nodig hebt. Maar ze worden bang om het verkeerd te doen. En uiteindelijk haken ze dan toch vaak af. Misschien wel weer (even) wat slanker, maar helaas zonder te hebben geleerd hoe je je lijf wel echt beter kunt voeden. 

Wat dan wel?

Wil je snel je doelen halen, zonder al teveel gedoe en zonder stress? Zonder tellen en rekenen? Precies weten waar je aan toe bent? Start dan met de weekmenu’s uit de STARTGIDS! Dit is een bewezen zeer effectieve aanpak. Veel mensen zijn hier al tientallen kilo’s mee kwijt geraakt. Je volgt de menu’s en luistert naar je lijf, eventueel pas je je menu aan. Zo simpel kan het zijn: gezond koolhydraatarm/keto eten op z’n makkelijkst.

Extra boost!

Wil je een tandje bijzetten? Ook dan heb je geen macro’s voor nodig, maar ga doen waar ons lijf voor bedoeld is. Minder vaak eten! Daar begin je niet zomaar mee! Je hebt 6 tot 8 weken gezond koolhydraatarm/keto eten nodig om je lijf goed te trainen in vet verbranden als brandstof. Daar kun je de weekmenu’s uit de startgidsen voor gebruiken. Na die weken ga je dus NIET MINDER eten, maar MINDER VAAK eten. Deelvasten dus.

In de periodes dat je niet eet, maakt je lichaam gebruik van de eigen reserves en ook ruimt het de eigen kapotte cellen op. Ga ook tussen het vasten door geen calorieën tellen, maar eet net zoveel als je lijf nodig heeft om het goed te voeden. Hoeveel dat is zal per dag verschillen en per persoon verschillen. Dat kan geen app voor jou weten. Maak eventueel gebruik van de VASTENSPECIAL, hierin vind je ook een ‘cursus vasten’. 

VERDER LEZEN 

Is ketonen slikken een goed idee?

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.