Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. KOOLHYDRAATARM PRODUCT KIEZEN
  4.  » Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Vrijwel elke supermarkt en bakker verkoopt tegenwoordig koolhydraatarm brood of crackers. De vraag is, of en hoe koolhydraatarm brood en crackers passen in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.  

Wanneer is iets koolhydraatarm?

Laten we eerst kijken wat het precies zegt, wanneer op een product ‘koolhydraatarm’ staat. Officieel mag een product het label ‘koolhydraatarm’ krijgen, wanneer er 30% minder koolhydraten in zit dan normaal. Voor brood betekent dat dus geen 15 gram koolhydraten per snee, maar maximaal rond de 10 gram koolhydraten. Nog steeds veel te veel dus, voor in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.

Wat zit er in koolhydraatarm brood?

De ingrediënten verschillen in de basis meestal niet van die van normaal brood, alleen zijn de verhoudingen anders. Het brood bevat dus meestal tarwe-, haver-, of bijvoorbeeld speltmeel, en gluten. Dit zijn producten die ontstekingen, eczeem of maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Klachten die juist vaak verminderen of verdwijnen na het stoppen met brood en die direct terug kunnen komen als je weer begint.

Past vers koolhydraatarm brood in je menu?

Koolhydraatarm vers brood (of crackers) van de bakker of supermarkt past nooit in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Simpelweg omdat het te veel koolhydraten bevat voor je menu van maximaal 25 gram koolhydraten per dag. Die koolhydraten haal je vooral uit pure verse voeding. Je zult ook zien, dat naarmate je langer op deze gezonde manier eet, de behoefte aan brood steeds minder wordt. 

Welke soorten brood en crackers passen wel in je menu?

DE EERSTE 8 WEKEN In deze weken volg je de startgidsen. Je kunt de snelle zaden/pitten-crackers eten uit de STARTGIDS of lijnzaadcrackers. Deze zijn ook kant-en-klaar te koop. Drink altijd wat meer water erbij als je lijnzaadcrackers eet, om obstipatie te voorkomen. Eet je wel (ander) brood of crackers in de eerste 8 weken dan kom je mogelijk niet goed in een vetverbranding en/of haal je je doelen niet. 

Een uitzondering is mijn ‘stokbrood’ volgens dit recept hier op de site. Je kunt daar wel af en toe een broodje van eten.

NA ACHT WEKEN Na de eerste 8 weken, kun je eventueel af en toe zelfgebakken brood (van noten/zaden) eten. Je vindt  ook recepten voor brood en broodjes van noten en zaden, in de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL. Of gebruik  één van de kant-en-klaar mixen van Adam’s brood. 

Misschien vind je ander brood, of andere crackers (bijvoorbeeld online) die ook met mate passen in je menu (zoals de slankelijntje broodjes van marktbakker ’t Stoepje 2,4 gr/stuk). Houd maximaal zo’n 3 gram koolhydraten per snee of cracker aan en let op wat het met je doet. 

VOOR WIE NIET?  Vallen je resultaten tegen, wil je nog veel afvallen, of blijven je bloedsuikers aan de hoge kant? Dan is geen enkel koolhydraatarm brood geschikt, dus ook niet zelfgebakken. Word je snel moe en hongerig na het eten van een bepaald product? Dan is het voor jou geen goed idee. Laat deze producten dan voorlopig uit je menu weg en probeer het eventueel na een paar maanden nog eens.

WEER KLACHTEN? Merk je dat je weer klachten krijgt, zoals opgeblazen gevoel, maag- of darmklachten, eczeem, hoofdpijn, of andere klachten? Klachten die weg waren sinds je gezond koolhydraatarm/keto ging eten? Dan zijn dit soort producten gewoon niet geschikt voor jouw lijf. Dat heeft meestal te maken met tarwe, gluten, haver en dergelijk in deze producten.

PAS OP: dit is voedsel met een hoge ‘dooreetfactor’.

Denk er ook aan dat dit soort voedsel vaak moeilijk te weerstaan is. Eén sneetje brood worden er al snel twee, of drie. Of nog maar een cracker. Voor velen van ons is het om die reden een slecht idee om dit soort producten in huis te halen of te gaan bakken! Wat je ook gaat doen, onthoud goed: de basis van een gezond koolhydraatarm/keto menu is altijd puur en vers écht eten. Laat je inspireren door de STARTGIDS-weekmenu’s.

Brood is nooit de basis van je menu!

Brood is eventueel voor erbij, en vormt nooit de basis van je menu. En voor de duidelijkheid: het hoeft niet, je kunt heel goed en lekker gezond koolhydraatarm/keto eten zónder brood. En als je wel iets van brood eet, zorg ervoor dat je altijd brood eet met dik beleg (zie foto) en niet andersom. Je basis blijft echt puur en vers eten.

Alternatieven in de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL.

Maak je eigen broodjes of alternatieven voor brood. In de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL vind je veel inspiratie. Veel ook geschikt voor als je net start. 

Bruine bolletjes

Minibrood of witte bolletjes

Luchtig plaatbrood

Meer tips & tricks

Starten met keto en jeuk/uitslag (keto rash)

Als je net begonnen bent met koolhydraatarm/keto eten, kun je soms last krijgen van (onschuldige) huiduitslag: keto rash. Het komt niet vaak voor gelukkig, want het kan erg vervelend zijn. HOE HERKEN JE KETO RASH? Je kunt keto rash (prurigo pigmentosa) herkennen aan...

Koolhydraatarm/keto eten van de snackbar

Wanneer je strikt koolhydraatarm/keto eet dan is een snackbar niet de meest handige keuze, als het gaat om puur en echt eten. Maar soms komt het zo uit dat je geen andere optie hebt. Onderstaande tips zijn voor die 'noodgevallen'. Ik ga steeds uit van een 'standaard...

Duizelig, bibberig en slapjes…

Ben jij bezig met de weekmenu's uit de startgids en merk je dat je je eerder slechter dan beter voelt? Voel je je bibberig, duizelig, slapjes, misschien wat misselijk en ziekig?  Zijn het 'gewoon afkickverschijnselen'? Het kan zijn dan je 'gewoon' last hebt van...

Calorieën tellen en afvallen

Dat dacht jij toch ook altijd? Als je wilt afvallen dan móet je calorieën tellen, want daar draait het om? Inmiddels weet je dat daar de sleutel niet zit, toch? Of denk je stiekem dat je toch calorieën moet tellen, ook al doen wij daar niet aan? Heeft calorieën tellen...

Is ketonen slikken een goed idee?

Ketonen zijn een geweldige brandstof voor je lijf. Ze kunnen je lijf en vooral ook je hersenen, beter voorzien van energie dan glucose (koolhydraten). Iedereen die een ketodieet volgt, weet dat inmiddels: geen mist meer in je hoofd, geen honger meer en veel meer...

Afvallen met keto: behoud spiermassa!

Regelmatig horen we dat mensen bang zijn dat je je spieren gaat 'opeten' als je flink gaat afvallen. Of dat je lijf eiwitten die je eet om gaat zetten in suikers... Waar komen die verhalen vandaan en wat is er van waar? Spierverlies bij crashdiëten Feit: jezelf...

Is koolhydraatarm/keto volwaardig eten?

Sommige mensen vragen zich af of je wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je gezond koolhydraatarm/keto eet. Krijg je geen tekorten? Kun je wel altijd zo blijven eten? Het simpele antwoord is: jazeker. Puur en écht eten is beter voor je lijf dan eten wat door...

Internist: niet zout maar suiker boosdoener

Internist en nefroloog Yvo Sijpkens (59) deelt verrassende nieuwe inzichten in dit artikel. Al tijden wordt namelijk gedacht dat zout slecht voor ons is, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn volgens dokter Yvo Sijpkens.  Niet zout, maar suiker is de boosdoener...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.