Selecteer een pagina
  1. TIPS & TRICKS
  2.  » 
  3. DE JUISTE PRODUCTEN KIEZEN
  4.  » Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Vrijwel elke supermarkt en bakker verkoopt tegenwoordig koolhydraatarm brood of crackers. De vraag is, of en hoe koolhydraatarm brood en crackers passen in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.  

Wanneer is iets koolhydraatarm?

Laten we eerst kijken wat het precies zegt, wanneer op een product ‘koolhydraatarm’ staat. Officieel mag een product het label ‘koolhydraatarm’ krijgen, wanneer er 30% minder koolhydraten in zit dan normaal. Voor brood betekent dat dus geen 15 gram koolhydraten per snee, maar maximaal rond de 10 gram koolhydraten. Nog steeds veel te veel dus, voor in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.

Wat zit er in koolhydraatarm brood?

De ingrediënten verschillen in de basis meestal niet van die van normaal brood, alleen zijn de verhoudingen anders. Het brood bevat dus meestal tarwe-, haver-, of bijvoorbeeld speltmeel, en gluten. Dit zijn producten die ontstekingen, eczeem of maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Klachten die juist vaak verminderen of verdwijnen na het stoppen met brood en die direct terug kunnen komen als je weer begint.

Past vers koolhydraatarm brood in je menu?

Koolhydraatarm vers brood (of crackers) van de bakker of supermarkt past nooit in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Simpelweg omdat het te veel koolhydraten bevat voor je menu van maximaal 25 gram koolhydraten per dag. Die koolhydraten haal je vooral uit pure verse voeding. Je zult ook zien, dat naarmate je langer op deze gezonde manier eet, de behoefte aan brood steeds minder wordt. 

Welke soorten brood en crackers passen wel in je menu?

DE EERSTE 8 WEKEN In deze weken volg je de startgidsen. Je kunt de snelle zaden/pitten-crackers eten uit de STARTGIDS of lijnzaadcrackers. Deze zijn ook kant-en-klaar te koop. Drink altijd wat meer water erbij als je lijnzaadcrackers eet, om obstipatie te voorkomen. Eet je wel (ander) brood of crackers in de eerste 8 weken dan kom je mogelijk niet goed in een vetverbranding en/of haal je je doelen niet. 

Een uitzondering is mijn ‘stokbrood’ volgens dit recept hier op de site. Je kunt daar wel af en toe een broodje van eten.

NA ACHT WEKEN Na de eerste 8 weken, kun je eventueel af en toe zelfgebakken brood (van noten/zaden) eten. Je vindt  ook recepten voor brood en broodjes van noten en zaden, in de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL. Of gebruik  één van de kant-en-klaar mixen van Adam’s brood. 

Misschien vind je ander brood, of andere crackers (bijvoorbeeld online) die eventueel ook met mate passen in je menu (zoals de slankelijntje broodjes van marktbakker ’t Stoepje). Houd maximaal zo’n 3 gram koolhydraten per snee of cracker aan en let op wat het met je doet. 

VOOR WIE NIET?  Vallen je resultaten tegen, wil je nog veel afvallen, of blijven je bloedsuikers aan de hoge kant? Dan is geen enkel koolhydraatarm brood geschikt, dus ook niet zelfgebakken. Word je snel moe en hongerig na het eten van een bepaald product? Dan is het voor jou geen goed idee. Laat deze producten dan voorlopig uit je menu weg en probeer het eventueel na een paar maanden nog eens.

WEER KLACHTEN? Merk je dat je weer klachten krijgt, zoals opgeblazen gevoel, maag- of darmklachten, eczeem, hoofdpijn, of andere klachten? Klachten die weg waren sinds je gezond koolhydraatarm/keto ging eten? Dan zijn dit soort producten gewoon niet geschikt voor jouw lijf. Dat heeft meestal te maken met tarwe, gluten, haver en dergelijk in deze producten.

PAS OP: dit is voedsel met een hoge ‘dooreetfactor’.

Denk er ook aan dat dit soort voedsel vaak moeilijk te weerstaan is. Eén sneetje brood worden er al snel twee, of drie. Of nog maar een cracker. Voor velen van ons is het om die reden een slecht idee om dit soort producten in huis te halen of te gaan bakken! Wat je ook gaat doen, onthoud goed: de basis van een gezond koolhydraatarm/keto menu is altijd puur en vers écht eten. Laat je inspireren door de STARTGIDS-weekmenu’s.

Brood is nooit de basis van je menu!

Brood is eventueel voor erbij, en vormt nooit de basis van je menu. En voor de duidelijkheid: het hoeft niet, je kunt heel goed en lekker gezond koolhydraatarm/keto eten zónder brood. En als je wel iets van brood eet, zorg ervoor dat je altijd brood eet met dik beleg (zie foto) en niet andersom. Je basis blijft echt puur en vers eten.

Alternatieven in de ONTBIJT&LUNCHSPECIAL.

Maak je eigen broodjes of alternatieven voor brood. In de ONTBIJT&LUNCH SPECIAL vind je veel inspiratie. Veel ook geschikt voor als je net start. 

Bruine bolletjes

Minibrood of witte bolletjes

Luchtig plaatbrood

Meer tips & tricks

Enorme afname klachten fibromyalgie

Gezond koolhydraatarm/keto kan je enorm veel opleveren. Veel gezondheidsproblemen blijken af te nemen of zelfs te verdwijnen. We horen vaak dat ook mensen met fibromyalgie veel minder (pijn)klachten hebben. Ze voelen zich veel fitter en minder vermoeid. Ze kunnen weer...

Diabetes 2? Dit zijn je opties.

WIST JIJ DIT? Diabetes 2 is eigenlijk helemaal geen chronische ziekte, maar een symptoom, een gevolg van meer koolhydraten eten dan je lijf kan verwerken. Iedereen met diabetes is koolhydratenmoe (insulineresistent). En de simpele oplossing om dit aan te pakken is...

Diabetes 2? Je kunt niet zomaar starten met koolhydraatarm.

Heb jij diabetes 2 en heb je er genoeg van? Wil jij van je pillen en spuiten af? Goed nieuws: dat kan! Simpelweg door anders te eten. Maar pas op: je kunt niet zomaar starten.... Je móet vooraf een plan maken als je diabetes medicatie gebruikt. Voor wie geldt deze...

Niet elke magnesiumsoort werkt!

Wij krijgen nog heel vaak berichtjes van mensen die kramp hebben, vaak in de nacht, die moe blijven, of spierpijn blijven houden. Ondanks dat zij magnesium gebruiken en ook ons zoutadvies opvolgen. Vaak komt dat doordat de verkeerde magnesium wordt gebruikt. Check dus...

Kan insuline diabetes 2 oplossen?

Ik heb een vraag voor je: Stel, je staat met je boodschappen voor je huis. Je steekt je sleutel in het slot, draait je sleutel om en duwt. Er gebeurt weinig... de deur gaat vrijwel niet open! De deur zit vast. Wat doe je dan? Ga je heel veel extra sleutels halen? Ga...

Iedereen heeft zout nodig

Jarenlang hebben we te horen gekregen dat het gezonder is om weinig of geen zout te eten. Want zout zou je bloeddruk verhogen, hart- en vaatziekten veroorzaken en slecht zijn voor je nieren. Inmiddels komen er meer en meer bewijzen dat zout hierin niet de boosdoener...

De ‘onder de vijf gram kh regel’

Geen idee wie de regel ooit heeft verzonnen, maar hij duikt helaas steeds weer op. Misschien heb je er nog nooit van gehoord, dan kun je dit artikel overslaan. Maar mensen die deze regel volgen, eten koolhydraatarm op de volgende manier: alles wat minder van 5 gram...

“Negeer voedingsadvies bij diabetes 2!”

Dokter Sarah Hallberg is huisarts, mededirecteur in een academisch ziekenhuis Arnett en assistent professor aan de Indiana University School of Medicine. Ze is afgestudeerd in obesitas en interne geneeskunde en is gepromoveerd in bewegingswetenschappen. In de praktijk...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.