Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. KOOLHYDRAATARM PRODUCT KIEZEN
  6.  » Zoetstof in een koolhydraatarm/keto menu

Zoetstof in een koolhydraatarm/keto menu

Over zoetstoffen bestaan veel verschillende meningen. Uiteraard kies je zelf of je wel of geen zoetstof wilt gebruiken. Wil je zoetstof gebruiken en eet je koolhydraatarm/keto, hou er dan rekening mee, in hoeverre het gebruik van een bepaalde zoetstof de bloedsuikers verhoogt en of het je (mate van) ketose beïnvloedt.

HOGERE BLOEDSUIKERS – Wanneer de bloedsuikers verhogen maakt je lichaam weer meer insuline aan. Dit zorgt ervoor dat het teveel aan suiker uit het bloed wordt gehaald en wordt opgeslagen (als reserves). Dit is iets wat je niet wilt. Vaak word je snel daarna weer moe en hongerig. Bovendien: als je veel insuline in je bloed hebt, dan kan je lijf geen gebruik maken van de eigen vetreserves.

MINDER IN KETOSE – Als je in ketose bent, maakt je lichaam ketonen. Aan de hoeveelheid ketonen kun je meten hoe ‘diep’ je in ketose bent, dus in hoeverre je lichaam op vetten als energie draait. Neemt de hoeveelheid ketonen af, dan ben je minder in ketose. 

TEST – invloed zoetstof op bloedsuikers en ketonen
Megha en Matt van ketoconnect.net eten beiden strikt koolhydraatarm/keto. Zij hebben verschillende zoetstoffen voor ons getest. Zij deden dit steeds op een nuchtere maag en ze testten één soort zoetstof per dag. Ze keken vooraf wat hun bloedsuikers en ketonenlevels waren en een half uur na het nemen van de zoetstof deden ze weer een meting. Dit is waar ze op hebben gelet:

BLOEDSUIKERS: Stijgen de bloedsuikers? / Komt er meer glucose in je bloed?
KETONEN: Daalt de hoeveelheid ketonen? / Raak je minder in ketose?
BUIKKLACHTEN: Buikkrampen en of diarree na het innemen?

Testresultaten
Ze kozen voor de meest gebruikte zoetstoffen. Ze reageerden niet altijd hetzelfde op de zoetstoffen, maar ook weer niet heel verschillend. Je kunt aannemen dat de resultaten redelijk vergelijkbaar zullen zijn bij anderen. Dit zijn de gemiddelde testresultaten van beide:

1. SUIKER De resultaten van suiker gelden voor alles suikervarianten en ‘natuurlijke suikers’ (dus ook kokosbloesemsuiker, agave etc.)
BLOEDSUIKERS: stijgen direct  KETONEN: dalen direct BUIKKLACHTEN: geen

2. STEVIA  (van blaadjes van de steviaplant – vloeibaar of korrels, ook wel steviolglycosiden genoemd) nasmaak kan bitter zijn
BLOEDSUIKERS: geen tot lichte stijging  KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen

3. ALLULOSE  kunstmatige zoetstof (komt ook in natuur voor) – vergelijkbaar met suiker
BLOEDSUIKERS: geen effect KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen

4. SUCRALOSE  kunstmatige zoetstof op basis van suiker – korrels of vloeibaar
BLOEDSUIKERS: geen effect KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: kan lichte buikklachten geven

5. ERYTHRITOL (komt ook in natuur voor) suikeralcohol – meestal korrels
BLOEDSUIKERS: geen effect  KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen tot mild

6. MONK FRUIT  van monnikfruit – vloeibaar
BLOEDSUIKERS: geen effect  KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen

7. XYLITOL (komt ook in natuur voor) suikeralcohol – meestal korrels
BLOEDSUIKERS: flinke stijging KETONEN: flinke daling BUIKKLACHTEN: van mild tot ernstig

8. MALTITOL (komt ook in natuur voor) suikeralcohol – veel gebruikt in dieetvoeding
BLOEDSUIKERS:  sterke stijging  KETONEN: sterke daling BUIKKLACHTEN: ernstig

9. ASPARTAAM  kunstmatige zoetstof – veel gebruikt in ‘lightproducten’
BLOEDSUIKERS: geen effect KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen

UPDATE
10. SACHARINE Zelf hebben we nog 4X Natrena vloeibaar getest. (VERGELIJKBAAR: vloeibaar zoet Kruidvat, en andere zoetstoffen op basis van cyclamaat en sacharine)
BLOEDSUIKERS: geen effect KETONEN: geen effect BUIKKLACHTEN: geen
 

Conclusie en advies
Kijkend naar het effect op de bloedsuikers en het effect op ketose, lijken stevia, erythritol, sacharine en monk fruit goede opties. Dit zijn wat mij betreft ook zeer acceptabele zoetstoffen qua gezondheid. Dat geldt ook voor allulose, echter in Nederland is dit geen gangbare zoetstof.
Stevia kun je in verschillende soorten kopen, ieder heeft een eigen voorkeur qua smaak. Monk fruit is nog maar beperkt via internet te krijgen. Erythritol kun je puur kopen of gemengd met stevia, bijvoorbeeld Sukrin+ (internet) of Sweet Like Sugar (Holland en Barret). Deze laatste twee gebruik ik zelf meestal. Suikervrije siroop van Teisseire 0% is gezoet met sucralose en stevia en zou dus ook geen effect moeten hebben.

Echte afraders zijn xylitol en maltitol (komen veel voor in bijvoorbeeld Atkinsproducten) want deze verhogen de bloedsuikers enorm. We zien ook vaak dat mensen slechter afvallen als ze deze producten gebruiken (dit begrepen we eerder niet zo goed, maar de oorzaak hebben we dan nu gevonden). In de STARTGIDS wordt jam van Cereal genoemd, gebruik daar maar weinig van of gebruik een alternatief.

Aspartaam lijkt weinig invloed te hebben op de bloedsuikers, maar qua gezondheid lijkt deze zoetstof niet de beste keuze (we zien hierbij toch vaak stilstand en soms ook gezondheidsklachten). Datzelfde geldt voor Acesulfaam (niet opgenomen in de testresultaten)

Ook Sucralose is mogelijk niet de gezondste keuze, ook omdat uit onderzoek blijkt dat het wel de insuline aanmaak verhoogt! Maar omdat het 600 keer zoeter is dan suiker, heb je er maar weinig van nodig.

Splenda (sucralose PLUS maltodextrine) heeft wel een negatieve invloed op bloedsuikers/ketonen, dit wordt veroorzaakt door de maltodextrine.  Verwarrend, maar bij de Jumbo is een andere soort Splenda verkrijgbaar op basis van erythritol en stevia, deze is wel geschikt.

Suiker is uiteraard nooit een optie, maar in de test meegenomen om te kunnen vergelijken. 

Meer informatie over zoetstoffen, welke en waar te koop

Deze koolhydraten uit zoetstof moet je meetellen.


Meer lezen / verder kijken
Uitgebreide informatie over de verschillende zoetstoffen door keto-connect.
Het experimant van Keto connect op You Tube

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? Stuur me even een bericht.
Matty Barnhoorn
TheNewFood 
Verpleegkundige Lara Schalk Wie is Lara Schalk? Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto 
voeding met haar medische achtergrond. Voor TheNewFood schrijft zij onder meer artikelen en adviseert en begeleidt zij mensen bij deze aanpak.
Ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden, of
 stuur Lara een bericht.

 

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu's en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen