Selecteer een pagina

Heel veel mensen overkomt het. Na de eerste snelle kilo’s (dat kan 1 kilo zijn of misschien wel 10) gebeurt er ineens niets meer. Op de weegschaal althans, want je merkt wel dat je kleding bijvoorbeeld ruimer gaat zitten. Ik noem dat ook in de startgids. Die periode van stilstand zien we vaak ergens in de tweede/derde week inzetten. 

Wat kan er aan de hand zijn?

Waarschijnlijk niets! Je lichaam is er altijd op uit om vetreserves op te slaan en te bewaren voor moeilijke tijden. Het staat nooit makkelijk de reserves af.  Je ziet vaak wel de centimeters omvang afnemen of je lichaam ‘veranderen’. Het duurt even voor je lichaam doorheeft dat het niet bang hoeft te zijn voor tekorten. Dat het voldoende gevoed wordt met je keto menu. Daarom is het zo belangrijk ook voldoende vet (brandstof) te eten! Je moet je lijf niet tekort doen!

En dan komt er vanzelf een moment dat je lichaam ‘de strijd opgeeft’ en de reserves loslaat. Je valt dan ineens weer af, soms zelfs ineens veel. Wanneer dat gebeurt daar valt niets over te zeggen. Dat verschilt. De één staat 2 dagen stil; de ander 6 weken. Een lichaam is geen machine en werkt bij iedereen anders.

Vaak wordt gesproken van het zogenaamde ‘Fat Woosh fenomeen’ als oorzaak van de stilstand.  Je lichaam zou tijdelijk lege vetcellen vullen met water, om ze zo paraat te houden voor als er weer nieuwe reserves aan komen. Vandaar dat de weegschaal niet zakt, maar het afslanken van de vetcellen wel opvalt. 

Crashdiëten en andere mogelijke ‘saboteurs’

Wat ook nog kan meespelen is dat je voor je begon met keto een crashdieet hebt gedaan, misschien wel jarenlang. Je lichaam staat dan nog in een spaarstand en gaat nog zuiniger om met de energie om de reserves te sparen. Het kan maanden duren voordat dat weer wat herstelt. Je valt dan veel moeilijker af.

En het kan ook zijn dat je lichaam uit balans is. Dat er gezondheidskwesties spelen. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld DIABETES, ONTSTEKINGEN en IMMUUNPROBLEMEN. Ook dan zal je lichaam erg z’n best doen om de reserves niet zomaar af te geven. HORMONEN kunnen ook van grote invloed zijn op de resultaten, dat merken veel vrouwen rond en na de overgang. Daarom vallen mannen vaak veel sneller af dan vrouwen!

Ook stress kan een rol spelen en verder maakt het natuurlijk verschil of je 50, 30, 20 of 8 kilo overgewicht hebt. Hoe minder overgewicht hoe langzamer het afvallen zal gaan. Je lijf past goed op jou en je reserves!!  

Moet je iets veranderen? 

Verander niets, ga liefst vooral gewoon door! Je hoeft niets anders te doen dan de startgids te blijven volgen (eventueel weer vanaf week 1). Na de eerste weken neem je geen tussendoortjes meer en je blijft gewoon de weekmenu’s volgen, inclusief het aangegeven vet. Meer is er niet nodig, behalve geduld en vertrouwen in je lijf! De één valt nu eenmaal sneller af dan de ander, ieder heeft een eigen tempo. 

Ga vooral geen rare/ongezonde adviezen opvolgen zoals een dag veel koolhydraten eten, vetbommen toevoegen of juist minder vet gaan eten. In de praktijk kunnen dit soort dingen juist tegen je gaan werken. Echt je hoeft NIETS te veranderen.

Geef je lijf de tijd…

Weet je, het is allemaal niet erg. Geef je lijf alsjeblieft de tijd. Het wil alleen maar heel goed voor jou zorgen!
Die suikers en koolhydraten hebben vaak zoveel stuk gemaakt en uit balans gebracht.  Je lijf heeft tijd nodig voor herstel en om in balans te komen. Het is daardoor mogelijk ook extra zuinig met de reserves.

Wat ik iedereen wil aanraden: Geniet van de reis, geniet van het lekkere eten en van alle gezondheidswinst die het je oplevert. Geniet van het feit dat JIJ dit hebt ontdekt en zoveel beter af bent dan al die anderen die nog geloven in mager eten en je lichaam tekort doen, uithongeren en het langzaam steeds verder afbreken.

En vergeet niet: je bent áltijd goed genoeg. Dikker of dunner, het maakt niet uit. Het geluk wacht niet op je aan het eind van die kilo’s, het staat gewoon al om de hoek te trappelen. Tot jij het toelaat. Stel je leven niet (steeds) uit tot je slank bent. Daarmee doe je jezelf zo ontzettend tekort. Leef NU! 😘😘

Verder lezen
Valt het afvallen even tegen? Check altijd deze 20 tips!
Waarom valt de één sneller af dan de ander?

 

Links
Het whoosh effect: Myth or Reality
Keto Plateau & Keto Stall Troubleshooting Diet Guide 
Weight Loss: Plateau No More

 

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk
(foto rechts). Lara is verpleegkundige bij TheNewFood en expert in koolhydraatarm/keto eten en gezondheid.

Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie?
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn
TheNewFood