Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. LICHAMELIJK ONGEMAK
  6.  » Afkicken van koolhydraten

Afkicken van koolhydraten

– Wanneer je overstapt op een gezond koolhydraatarm/keto menu dan kun je last hebben van afkickverschijnselen. Niet zo raar want je geeft je lijf ineens hele andere brandstof. In plaats van benzine tank je ineens diesel bij wijze van spreken. Eerst gebruikte je lijf koolhydraten als brandstof en nu ineens moet het vet als brandstof gaan gebruiken. Dat is een hele omschakeling en dat kun je merken!

Niet iedereen heeft er last van, misschien merk jij helemaal niets. Dat kan. Maar het kan ook dat je er een paar dagen flinke klachten van hebt.
Laat je niet tegenhouden door mogelijke afkickverschijnselen hoor: je krijgt er heel erg veel voor terug dat beloof ik je!

Afkickverschijnselen

Gelukkig duren de meeste afkickverschijnselen niet zo lang, van een dag tot een dag of tien. Hoeveel last je ervan hebt, verschilt per persoon. De één merkt weinig en de ander voelt zich een poosje helemaal niet lekker. Klachten kunnen zijn:
– hoofdpijn
– misselijkheid
– ‘grieperig’ gevoel, soms met verhoging
– duizeligheid
– kramp
– vermoeide spieren
– maag- of buikpijn
– afwijkende ontlasting, obstipatie 
– heel erg moe zijn
– slecht(er) slapen
– lichte hartkloppingen
– diarree of dunnere ontlasting
– zweten of ‘opvliegers’, ook als je niet in de overgang bent
– last van hormonen
– heel vaak plassen

Al deze klachten kunnen voorkomen, maar het hoeft dus niet. Zie het als iets wat ‘erbij hoort’. Het gaat als het goed is vanzelf over wanneer je lijf eenmaal gewend is aan de nieuwe brandstof. Zie het maar als een protest van je lijf, want je lijf is vaak dol op koolhydraten. 

Heb je diabetes? Bij mensen met diabetes dalen de bloedsuikers heel snel en dat kan een hypo-achtig gevoel geven. Dat komt omdat je lijf gewend is aan hogere bloedsuikers. Wees heel alert op het tijdig afbouwen van bloedsuikerverlagers want anders krijg je echte hypo’s! INFO

In KETOSE Een deel van de ‘klachten’ komt doordat je afkickt van de suikers. En sommige dingen horen bij in ketose komen. Een overzicht van de meest voorkomende verschijnselen als je in ketose komt (en wat ketose precies is), vind je hier. 

Deze dingen moet je zéker doen!

Het is heel erg belangrijk dat je je zouten en andere mineralen aanvult. Door de omschakeling naar een andere brandstof verliest je lichaam veel vocht. En met dat vocht verlies je ook veel zout en andere mineralen. Een groot deel van de afkickverschijnselen wordt daardoor veroorzaakt. Je zult zien dat je al enorm opknapt van een kop bouillon van een blokje, zout dus. Vul altijd je mineralen aan! Neem de aanbevolen supplementen altijd bij de maaltijd, als je deze op nuchtere maag neemt, kun je hier ook last van krijgen.

Geef je lijf ruim voldoende vet, dus ga dus nooit bezuinigen op vet! Drink voldoende water, je zult ook meer dorst krijgen. En geef je lijf de tijd om over te schakelen, het is niet niks wat je aan het doen bent! Het is goed om je daar bewust van te zijn. Je leert je lichaam om vet te gaan gebruiken als brandstof. Dat is voor je lijf best ingewikkeld en dat kun je merken. 

Hoe lang duurt de ‘afkickperiode’? 

Het goede nieuws: die heftige afkickverschijnselen verdwijnen meestal al binnen een week. Na een dag of vijf hebben de meeste mensen nergens meer last van en voelen ze zich ineens veel beter! Ze merken dat ze veel meer energie hebben dan voor ze met deze aanpak begonnen, en dat ze bijvoorbeeld beter gaan slapen. Ook merk je dan al dat je hoofd helderder wordt en dat je van die constante trek af bent.

Op een gegeven moment merk je dat je meer dorst krijgt, minder honger en een aparte smaak in je mond. Je kunt ook wat ‘merkwaardig’ uit je mond gaan ruiken. Dit zijn eigenlijk geen afkickverschijnselen, maar tekens dat je lichaam vet gebruikt als brandstof!   

Het kan de eerste weken nog lastig zijn om te sporten of bijvoorbeeld een eind te fietsen. Je lijf moet dan voor meer brandstof zorgen en dat kan het vaak nog niet zo snel leveren. Geef dat de tijd.  

Houd je langer klachten?

Niet bij iedereen gaat het zo snel. Een heel enkele keer komt het voor dat de klachten langer aanhouden, soms zelfs een paar weken. Het lichaam heeft dan blijkbaar langer nodig om een nieuwe balans te vinden. Dat kan trouwens gepaard gaan met moeizaam afvallen. Alweer: het is super belangrijk om je zout en mineralen aan te vullen dat kan al veel schelen! Ga het doen!

Gebruik je medicatie ga dan ook na of dat een rol kan spelen. Heb je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk?  Je bloeddruk kan dalen met deze aanpak, slik je bloeddrukverlagers dan gaat het dus dubbelop! Een te lage bloeddruk kan klachten geven. Ook bijvoorbeeld plaspillen kunnen klachten geven omdat deze aanpak op zich vochtafdrijvend is. 

Invloed op hormonen

De nieuwe brandstof heeft op meer gebieden invloed. Ook je hormoonhuishouding kan flink in de war zijn! Je menstruatie kan ineens heel anders verlopen. Tussentijdse bloedingen komen vaak voor (geen zorgen, de pil werkt wel!). Menstruatie kan langer duren of heviger zijn, alles komt wel voor. Zit je in de overgang dan kun je die eerste week of weken extra klachten hebben. Meer opvliegers of meer last van nachtzweten.

Al deze hormonale klachten zijn normaal en gaan voorbij. Na een paar maanden is alles weer ‘normaal’ en in veel gevallen zelfs veel beter dan het eerst was! Ik hoor vaak dat PMS klachten en overgangsklachten veel minder zijn geworden. Ook klachten van PCOS en endometriose bijvoorbeeld nemen vrijwel altijd enorm af. Het gebeurt ook regelmatig dat vrouwen die onvruchtbaar leken, nu wel zwanger worden!  

Specifieke vragen over afkickverschijnselen?

Op de pagina met startgidsvragen vind je veel antwoorden, zoals wat te doen bij diarree of bij kramp of in verband met een slechte adem. Misschien heb je de startgidsvragen nog niet gevonden? Je vindt de startgidsvragen hier.

 

OVERZICHT ALLE ARTIKELEN

 Je kunt hier ook zoeken op de site:

Delen