Selecteer een pagina
  1. Home
  2.  » 
  3. TIPS & TRICKS
  4.  » 
  5. KOOLHYDRAATARM PRODUCT KIEZEN
  6.  » Avocado kopen en bewaren

Avocado kopen en bewaren

In een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak past avocado perfect! Avocado levert je heel veel gezonde voedingsstoffen en is van nature vet. Hij staat dan ook regelmatig in je dagmenu. Maar hoe kies je de beste avocado en hoe bewaar je avocado? 

AVOCADO BEWAREN

Onrijpe avocado’s bewaar je buiten de koelkast, zodat ze verder kunnen rijpen. Je kunt dit rijpen versnellen door er een banaan bij te leggen, maar als je strikt koolhydraatarm eet, heb je die niet in huis. Het is dan een kwestie van geduld. 
Rijpe avocado’s kun je op een koele plaats bewaren, dan rijpen ze langzaam nog iets verder, of in de koelkast bewaren, dan stopt het rijpingsproces. Eet ze wel binnen een paar dagen.

HALVE AVOCADO BEWAREN

Heb je een halve avocado over? Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bijkomt, dan wordt hij bruin. Bewaar niet langer dan een dag of twee. Bewaar de helft het liefst met de pit er nog in, goed afgedekt met plastic of in een zakje. In een goed afgesloten bakje kan ook. Laat ook nu de pit erin zitten. Afhankelijk van waar je de avocado voor wilt gebruiken, dus of dat combineert qua smaak, bestrijk je het vruchtvlees eerst met olijfolie of citroensap. Bewaar daarna in het bakje.

AVOCADO KIEZEN ‘MET JE OGEN’

Wil je rijpe avocado’s kopen, om direct te gebruiken? Je kunt kiezen voor ‘eetrijpe’ avocado’s. Of zelf controleren hoe rijp de avocado is, door het ‘kroontje’ van de avocado te halen.
– Krijg je het kroontje er niet zo goed af? Dan is de avocado nog niet rijp.
– Is het plekje onder het kroontje helder groen? Dan is hij eetrijp
– Is het plekje onder het kroontje donker bruin? Dan is hij overrijp.

Let op Dit werkt alleen als je het kroontje er vers afhaalt. Is het kroontje er al eerder afgehaald, dan wordt het plekje al snel bruin en kun je deze truc dus niet gebruiken. 

AVOCADO KIEZEN DOOR TE VOELEN

Je weet vast wel dat je redelijk goed kunt voelen hoe rijp een avocado is. Probeer niet met 2 vingers te knijpen, maar neem een avocado in je hand en sluit je hand om de avocado. Druk nu met meerdere vingers zachtjes op de avocado. Voelt het vruchtvlees zacht aan dan is de avocado waarschijnlijk mooi rijp. Is de avocado nog keihard dan is deze niet rijp. Kun je de avocado ver indrukken en voel je dat de schil een beetje ‘loszit’? Dan is de avocado overrijp.

AVOCADOBLOKJES UIT DE DIEPVRIES KOPEN
Handig! Avocadoblokjes die altijd precies goed rijp zijn. Nooit meer overrijpe avocado’s weggooien dus. Meestal te koop bij AH, Jumbo en Plus.

Smaak De blokjes smaken bijna hetzelfde als verse avocado’s. In de chocomousse en bijvoorbeeld in een smoothie of soep, proef je geen verschil. Ik vind het vaak zelfs lekkerder, omdat er minder een ‘aardesmaak’ aan zit, zoals je dat met verse nét iets te rijpe avocado’s wel kunt hebben.

Gebruik Je kunt ze bevroren toevoegen aan gerechten, en precies gebruiken wat je nodig hebt. De rest terug in de vriezer. Of haal ze een uurtje vooraf uit de diepvries, en eventueel uit de verpakking, om te ontdooien. 

Hoeveel? Reken op 150 gram avocadoblokjes om een hele avocado te vervangen.
Een halve avocado is dus 75 gram blokjes.

 

ZELF AVOCADO INVRIEZEN
Je kunt zelf ook avocado invriezen. Het allerbelangrijkste is dat je zorgt dat er geen lucht bij kan komen. Je kunt avocado in helften, schijven of blokjes vacumeren (met een vacumeermachine) en invriezen. De structuur kan een klein beetje veranderen. Maar ik vind dit niet storend.

Voorbereiden Je hoeft er niets aan toe te voegen, maar alleen te zorgen dat alle lucht uit het zakje wordt getrokken. Je kunt hiervoor een hele eenvoudige vacumeermachine voor gebruiken, bijvoorbeeld deze. Je hebt ook geschikte zakken nodig, let erop dat ze BPA-vrij zijn.

Gebruik Voor gebruik zie boven!

ZELF AVOCADOPUREE INVRIEZEN
Heb je geen vacumeermachine dan kun je er het beste voor kiezen om avocado als puree in te vriezen. 

Voorbereiden Pureer de avocado (met een vork prakken, of in de keukenmachine) en voeg eventueel een beetje citroensap of limoensap toe, om de kleur iets beter te houden. Gebruik een halve theelepel citroen of limoensap per avocado. Doe de puree het liefst in een diepvrieszak met een zipsluiting. Leg de gevulde zak plat en strijk zoveel mogelijk alle lucht eruit voor je hem dichtzipt.

Gebruik Voor gebruik zie boven!

ALLERGISCH VOOR AVOCADO OF VIND JE HET NIET LEKKER?

Helaas kan niet iedereen avocado verdragen. Het kan zijn dat je er misselijk van wordt en misschien buikpijn van krijgt. Dan is avocado geen goed idee voor jou. Misschien lust je het gewoon niet. Je leest hier hoe je avocado in je weekmenu kunt vervangen.

VERDER LEZEN 

Je keto weekmenu plannen

Na een succesvolle start met de STARTGIDSEN en de weekmenu’s, kun je starten met zelf je menu’s samenstellen. Je kunt daarbij gebruikmaken van de superhandige weekmenuplanner waarin je voor elke week van het jaar je weekmenu kunt invullen. Er is ruimte voor extra...

Koolhydraatarm/keto eten op voorraad

Het is altijd handig om wat voorraad in huis te hebben. Zo kun je altijd snel een voedzame maaltijden samenstellen met wat je in huis hebt. Zorg voor een slimme voorraad. Daarbij is het belangrijk te denken aan vetten. Vetten zijn het allerbelangrijkste, ze vormen de...

Yoghurt in je koolhydraatarme/keto menu

Yoghurt is voor veel mensen een ideaal ontbijtje! Hier lees je alles wat je wilt weten (en misschien niet wilt weten) over yoghurt...  Hoe vaak eet je yoghurt als je wilt afvallen? Yoghurt kan elke dag, als je je doelen hebt bereikt. Wees tot die tijd voorzichtig,...

Welke koolhydraten tellen mee?

Misschien twijfel je soms over een product, omdat je niet weet of dit nou wel of niet past in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak. Deze informatie kan je daarbij misschien helpen. Het is veel informatie, ik raad je aan om alles door te lezen en mee te nemen!...

Zijn die frikandellen echt zo koolhydraatarm?

UPDATE 9 april 2020: Naar aanleiding van onze mail over de niet-kloppende informatie op het etiket laat Mora weten: "Uit nieuwe onderzoeken is gebleken dat de Koolhydraten vermelding op de huidige verpakking Mora Oven&Airfryer Frikandellen inderdaad onjuist is. Op...

Brood en crackers binnen je koolhydraatarme/keto menu

Vrijwel elke supermarkt en bakker verkoopt tegenwoordig koolhydraatarm brood of crackers. De vraag is, of en hoe koolhydraatarm brood en crackers passen in een gezonde koolhydraatarme/keto aanpak.   Wanneer is iets koolhydraatarm? Laten we eerst kijken wat het precies...

Pas op met smeltkaas (‘nep cheddar’)

Kaas past goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Kaas is koolhydraatarm, eiwitrijk, en zit vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen! Maar let op: in de winkel vind je ook 'instinkers' met meer koolhydraten dan je verwacht! Twee soorten waarbij je moet...

Pas op met verpakte geraspte kaas!

Kaas past goed in een gezond koolhydraatarm/keto menu. Kaas is koolhydraatarm, eiwitrijk, en zit vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen! Maar let op: in de winkel vind je ook 'instinkers' met meer koolhydraten dan je verwacht! Twee soorten waarbij je moet...

Eieren eten mag weer volop!

BREEK DE DAG, TIK EEN EITJE... Ken je die slogan uit de jaren tachtig nog? Toen wisten we het al: eieren zijn heel gezond! Jammer genoeg hebben eieren de jaren daarna het etiket 'ongezond' gekregen, terwijl dat niet terecht is. Gelukkig keert het tij en mág het weer!...

Zoetstof in een koolhydraatarm/keto menu

Over zoetstoffen bestaan veel verschillende meningen. Uiteraard kies je zelf of je wel of geen zoetstof wilt gebruiken. Wil je zoetstof gebruiken en eet je koolhydraatarm/keto, hou er dan rekening mee, in hoeverre het gebruik van een bepaalde zoetstof de bloedsuikers...

Dit artikel heb ik geschreven samen met Lara Schalk. Heb je nog vragen na het lezen van deze informatie? 
Stuur me even een bericht.

Matty Barnhoorn  TheNewFood 

Wie is Lara Schalk?
Lara Schalk is verpleegkundige bij TheNewFood. Lara combineert haar medische achtergrond met haar schat aan kennis over gezonde koolhydraatarme/keto voeding. Ze schrijft onder andere artikelen voor de site en adviseert en begeleidt bij deze aanpak, ook één op één. Kijk hier voor de mogelijkheden. Stuur Lara een bericht.

BOEKEN Koolhydraatarm/keto eten 

Succesvolle praktische aanpak met makkelijke koolhydraatarme/KETO menu’s en heerlijke recepten voor elke dag.

Delen